Пшеницата може да издържи студ до минус 20 градуса

https://www.24chasa.bg/novini/article/9295478 Пшеницата може да издържи студ до минус 20 градуса Пшеницата може да издържи студ до минус 20 градуса www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

„Тази есен беше доста трудна за земеделските производители. Голямата суша им попречи да подготвят, както е необходимо, площите за сеитбата на пшеницата. Някои започнаха да сеят около 20 октомври. Моите наблюдения, сочат, че земеделците, които сяха около този срок, спечелиха повече от онези, които започнаха сеитбата в началото на октомври. За тези посеви имаше добри условия – дъждове, температура, но се оказа, че са нападнати на някои места много сериозно от житна муха, както и по-малко от кафява ръжда” – каза проф. Иван Киряков, селекционер по пшеницата в Добруджанския земеделски институт - Ген. Тошево.

Според него, втората и третата десетдневка на ноември температурите бяха много добри за закаляване на пшеницата. Така че, както е в момента, тя може да издържи -15,-20 градуса.

„Има и пшеници, на места, където беше сухо – в района на Крушарско, на село Белгун, община Каварна, които не са поникнали все още, но има време за това, както и да братят” – прогнозира ученият.

Той е категоричен, че тази влага, която донесоха дъждовете и снегът, е крайно недостатъчна. Трябва сняг. Ученият си пожелава да вали по Коледа, през януари.

В Добричка област с пшеница тази година са засети 1,2 млн .дка, колкото и през м.г.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Фермер

В много топли райони може да се избере и северно изложение

Как да изберем най-доброто място за малък лозов масив

До 30 септември дини и пъпеши ще се продават освен в магазините и в големите търговски вериги и в 13 преместваеми обекта по старозагорските улици.

Стара Загора влезе в сезона на дините

ХРИСТО БОЗУКОВ

Министър Бозуков: Земеделските производители трябва да се възползват от потенциала при отглеждането на лешници

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber