Смесената комисия приключи 11-ото си заседание без резултат (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9291017 Смесената комисия приключи 11-ото си заседание без резултат (Видео) Смесената комисия приключи 11-ото си заседание без резултат (Видео) www.24chasa.bg
Проф. Ангел Димитров СНИМКА: Архив
Проф. Ангел Димитров СНИМКА: Архив

Без резултат приключи 11-ото заседание на Смесената историческа комисия, създадена според Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония, съобщи БНР.

Заседанието се проведе непосредствено преди Срещата на върха на европейските лидери следващата седмица, на която се очаква отново да бъде обсъдена темата за разширяването и позицията на България за начало на преговори с Република Северна Македония.

Как да бъдат записвани протоколите от срещите на комисията и темата за цар Самуил бяха в центъра на диксусиите. Съпредседателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров: "Нашите колеги отказват да подписват протоколите като настояват за употреба на прилагателното македонски навсякъде".

От своя страна Драги Георгиев обвини българските представители, че едностранно са променили формулировката на протоколите и намеси и Преспанския договор с Гърция. Според него този договор се тълкува различно.

От общо 14 забележки на българските историци комисията е стигнала едва до 4-тата, а тя е Средновековието исъдържанието на учебниците по история за 7-и клас в Република Северна Македония. Драги Георгиев атакува българските историци, че отказват в учебниците да залегнат различни гледни точки за личността на цар Самуил.

Драги Иванов коментира, че идеята управляваната от цар Самуил държава да се разглежда само по един начин води до липса на резултат.

Според проф. Димитров македонските историци дори са отстъпили от вече договорени позиции за общо честване на личността на цар Самуил: "Непрекъснато се внушава, че някой поставя под съмнение идентичността и езика на гражданите на РСМ, това изобщо не е вярно, ако има забележки, то е за пътя до формирането на нацията".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Вежди Рашидов Кадър: Нова тв

Рашидов: Борисов да им даде властта, тогава ще се сравняваме!

Мика Зайкова Кадър: Нова тв

Мика Зайкова: Колегите да се съобразяват в коя сграда се намират

"168 часа": Едва след атентата срещу папата изфабрикуваха българската следа

"168 часа": Едва след атентата срещу папата изфабрикуваха българската следа

Евродепутатът Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: "24 часа" се доказа като едно от водещите и най-четени издания и до днес

СНИМКА: Pixabay

Проф. Христова: При българския щам има замяна на една аминокиселина с друга

Написаното остава - Нова тв отбелязва 30-годишнината на в. "24 часа" (Видео)

Написаното остава - Нова тв отбелязва 30-годишнината на в. "24 часа" (Видео)

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber