"168 часа": Турската МИТ - България е в топ 10 в Европа по свързани с ИДИЛ жители

https://www.24chasa.bg/novini/article/9290709 "168 часа": Турската МИТ - България е в топ 10 в Европа по свързани с ИДИЛ жители "168 часа": Турската МИТ - България е в топ 10 в Европа по свързани с ИДИЛ жители www.24chasa.bg
"168 часа": Турската МИТ - България е в топ 10 в Европа по свързани с ИДИЛ жители

Поне 77 български граждани са се сражавали редом до джихадистите

Тук имало тяхна обучителна база

“Ислямска държава” се трансформира в световен киберхалифат

България е в топ 10 на европейските държави, в които живеят хора, свързани с ИДИЛ, твърди доклад на турските секретни служби.

Доколко е достоверна тази информация?

МИТ е в първите 5 по надеждност разузнавателни агенции в света наред с американските, руските, израелските и британските шпионски звена. Поне 77 български граждани са се сражавали за халифата в Сирия, уточняват агентите на Анкара. Друг въпрос е, че сред тях има и хора от друг етнос, които притежават валидни български документи.

Немският вестник "Ди Велт" изнесе информация за няколко издирвани от Интерпол джихадисти с оригинални наши паспорти, заловени от гранична полиция. Журналистите твърдят, че тези документи са издадени от българската мафия, която печели по 20-30 хил. евро от всеки издаден документ. Мафията – да, но без съучастието на представители на съответните служби в МВР това не може да стане. Изданието се позовава на агент под прикритие, работещ в Близкия изток.

Турският списък включва повече от 54 000 души, свързани с ИДИЛ, на които им е забранено да влизат в югоизточната ни съседка. Сред европейските държави най-голям е броят на британските граждани – близо 1300. За Австрия цифрата е 90 души. Един от тях бе и етническият албанец Фейзулай Куитим, който на 2 ноември застреля в центъра на Виена четирима души и рани десетки.

Арабистът Мажд Алгафари пък шокира с твърдението, че България е база, в която се обучават хора на "Ислямска държава". Според него това става основно чрез саудитски фондации.

"Аз съм превеждал документи от арабски, с които се иска финансиране за строежи към джамиите като кухни, училища - дава пример Алгафари, чийто баща е сириец. – Например саудитците дават колосалната сума от 200 000 евро за изграждането на мюсюлманска кухня в българско село! Прощавайте, но с тези пари едно българско село може да го купите цялото. А реално необходимата сума за подобна кухня е 20 000 лева, да речем. Останалите пари започват да се харчат за обучение. И парите са отчетени по редовен път пред държавата. Имат разписка за похарчени 200 000 евро. Но в действителност повечето пари отиват за закупуване на оръжие, за обучение и др. И това не е тайна за нашите, българските служби."

"168 часа" направи проверка на твърденията на арабиста Алгафари от свои източници. Оказа се, че МВР наистина има данни за тези хора, но информацията е засекретена, тъй като засяга националната сигурност.

От друга страна, няма нищо по-лесно от това да си направиш самоделно взривно устройство. В нета даже има такъв сайт “Наръчник на младия терорист”.

Целият материал четете в "168 часа" - ТУК

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Петя Аврамова

Над 8 млн. лева отиват за поддръжка на републиканските пътища в Благоевград

Красимир Вълчев

Вълчев предлага откриването на Институт за научни изследвания в компютърните науки към СУ

Ивайло Данаилов

Ивайло Данаилов, издигнат от БСП, и Кирил Вълчев в надпревара за шеф на БТА

"168 часа": Филип Трифонов - Момчето си отиде огорчено

"168 часа": Филип Трифонов - Момчето си отиде огорчено

Бащата на убитите деца в Сандански се жалвал от домашно насилие от жена си

Бащата на убитите деца в Сандански се жалвал от домашно насилие от жена си

От 16 януари падат част от мерките за учениците, вижте заповедта на министър Ангелов

От 16 януари падат част от мерките за учениците, вижте заповедта на министър Ангелов

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber