Коста Филипов: Върнаха се страховете на онези в Македония, които се чувстват българи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9289115 Коста Филипов: Върнаха се страховете на онези в Македония, които се чувстват българи Коста Филипов: Върнаха се страховете на онези в Македония, които се чувстват българи www.24chasa.bg
Журналистът Коста Филипов КАДРИ: БНТ

"Създадената ситуация отново върна страховете на онези граждани на Северна Македония, които се чувстват като българи. Тези страхове все още не са отминали и са много чувствителни към всяка проява, която се случва в нашите двустранни отношения. Това каза журналистът Коста Филипов в предаването "Панорама" по БНТ. 

Припомняме, че 11-ото заседание на Смесената историческа комисия, създадена според Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония, завърши без никакъв резултат.

Коста Филипов заяви, че е се е очаквало, че нищо няма да излезе от тази срещата. "Толкова многопластова и динамична ситуация в отношенията между двете страни не е имало досега. Такова чудо, каквото сега се развихри, никога не е било. Това е идеална ситуация човек да я анализира и да види всичките зависимости и дефицити, които съществуват в тази държава", каза още той. 

Според него никакъв катарзис не се очертава.

"Зоран Заев е много заинтересован да започнат преговорите с ЕС. Един провал винаги поставя под съмнение неговата кариера като премиер на Северна Македония. С всичко това, което се създаде в Македония, е отлична възможност за опозицията да атакува правителството на Заев и лично него. Отлична възможност за стари политически трупове да изскочат на сцената. Отлична ситуация за проявление на всички просръбски и проюгославки сили. Струва ми се, че Заев държи здраво юздите, освен ако в неговото обкръжение не му направят клопка", каза още Коста Филипов.

От своя страна проф. Кирил Топалов заяви, че днешната е преминала изненадващо за българската страна. "Очаквахме по-голяма деловитост от нашите колеги от комисията от република Северна Македония. Срещнахме неочаквана твърда позиция, неконструктивна, некооперативна и наистина беше доста безплодна днешната среща", каза още той.

Според него проблемът е комплексен.

"Нашите колеги имат свой стар навик, вече 75 години за тях всичко е македонско, и езикът, и историята, сега се налага да променят рефлексите си и да почнат да използват "На Северна Македония", "северномакедонски" и т.н.

"Историческата истина е толкова явна и толкова безспорна и от изводите и от изследванията на нашите два народа. Не е толкова лесно една голяма част от българския народ да приеме така лесно, че нямаме нищо общо с тях, че нямаме обща история", каза още той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКА: Pixabay

Пандемията влоши ситуацията с детския труд - засегнато е всяко десето дете

Петя Аврамова

Над 8 млн. лева отиват за поддръжка на републиканските пътища в Благоевград

Красимир Вълчев

Вълчев предлага откриването на Институт за научни изследвания в компютърните науки към СУ

Ивайло Данаилов

Ивайло Данаилов, издигнат от БСП, и Кирил Вълчев в надпревара за шеф на БТА

"168 часа": Филип Трифонов - Момчето си отиде огорчено

"168 часа": Филип Трифонов - Момчето си отиде огорчено

Жена за първи път посланик на Русия в България

Жена за първи път посланик на Русия в България

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber