София с вечно право да блокира Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/9288950 София с вечно право да блокира Скопие София с вечно право да блокира Скопие www.24chasa.bg
Бойко Борисов

До 10 дни се чака исторически пробив

Чрез “Пътна карта” за членството на РС Македония Брюксел ще гарантира спазването на договора за приятелство с България в замяна на покана

Гарантират право на България да спре Северна Македония за ЕС във всеки един момент, но Скопие ще получи покана до 10 дни. Това е компромисът, който ще трябва да се случи в близката седмица, за да може Северна Македония да получи покана за ЕС.

Идеята на влиятелни европейски политици е по този начин да се гарантира на България, че няма да бъде измамена отново, а Скопие да не загуби завинаги шанс за пълноправно членство.

Тъй като повечето наши искания като изхвърляне на езика на омраза от учебниците не са нещо, което се случва веднага, затова на България се дава право на вето във всеки един момент, ако Скопие хитрува във времето. В замяна ние се съгласяваме да бъдат поканени.

Това би могло да се случи, като всички спорни въпроси бъдат вписани в “Пътна карта” за членството на Република Северна Македония (РСМ), която да се одобрява от Съвета на ЕС. И така при неспазване на договореностите или неизпълнение на някой от поетите от РСМ ангажименти София винаги може да наложи вето.

Новоназначеният главен преговарящ с България Владо Бучковски заяви вчера, че в Скопие са наясно, че трябва да има “Пътна карта” за членството им в ЕС.

Усилията на Скопие чрез специално наета лобистка компания да вкара България в обяснителен режим чрез фалшиви твърдения, че се пречи на македонците да се самоопределят, явно не са дали резултат и властите в РСМ вече търсят друг изход от ситуацията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Граничният пункт "Кулата-Промахон''

Край на опашките на "Кулата"

Медик подготвя ваксина на “АстраЗенека”

Столични болници подновяват "зелените коридори" за ваксинация

Бойко Борисов

Борисов: Преговаряме с Германия и Франция за ваксини назаем

Доц. Ангел Кунчев

Ангел Кунчев: Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина

52 професионални направления: Доходи и кариери

52 професионални направления: Доходи и кариери

Ирена Димова е водач на ПП ГЕРБ-Монтана

Ирена Димова е водач на ПП ГЕРБ-Монтана за парламентарния вот

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber