Космически телескоп изготви карта с над 1,8 млрд. звезди от Млечния път

https://www.24chasa.bg/novini/article/9284089 Космически телескоп изготви карта с над 1,8 млрд. звезди от Млечния път Космически телескоп изготви карта с над 1,8 млрд. звезди от Млечния път www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Европейският космически телескоп "Гая" представи първата част от каталог с над 1,8 милиарда небесни обекта от галактиката Млечен път, наблюдавана с несравнима точност, предаде Франс прес.

Събитието се очакваше от хиляди учени по целия свят, които всекидневно "ровят" в данните от телескопа, изведен в орбита от Европейската космическа агенция (ЕКА) през 2013 г.

След изстрелването си "Гая" работи над създаването на най-големия и най-прецизен триизмерен космически каталог в историята, предава БТА.

Телескопът "Гая" е разположен на 1,5 милиона километра от Земята срещу посоката на Слънцето, за да се предпазва по-добре от радиацията му. Защитени от въздействието на микрометеорити, двете му оптики се движат бавно в пространството, извършвайки пълен оборот за шест часа.

"Гая" открива и наблюдава много малка част от звездите в нашата галактика, която има диаметър 100 000 светлинни години, и отвъд. Въпреки че фокусът му е насочен главно към звездите, каталогът на телескопа включва множество небесни обекти. Те варират от всички известни разновидности на звезди, екзопланети и астероиди, до междузвездната среда и галактическите облаци в близост до Млечния път.

Благодарение на наблюденията на телескопа "Гая" учените могат да разберат по-добре феномените на формиране и еволюция на звездите и на нашата галактика.

Първият каталог на "Гая" беше представен през 2016 г. Едва благодарение на втория от 2018 г., включващ 1,7 милиарда небесни обекта, учените установиха например, че нашата галактика Млечен път се е сляла със своя "посестрима" преди 10 милиарда години. Представеният днес трети каталог е най-пълният досега със своите 1,8 милиарда небесни обекта.

""Гая" предизвика революция в познанието", споделя Катрин Тюрон, астроном от Парижката обсерватория.

"Откритията ще се умножат", отбелязва на свой ред Шантал Панам от Националния център за космически изследвания, допълвайки, че след излизането на втория каталог в около 3800 научни публикации са използвани данни от телескопа "Гая".

Краят на мисията на "Гая" е планиран за 2025 г. Окончателният космически каталог няма да е готов преди 2028 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Наука и технологии

СНИМКА: Pixabay

Биолози откриха най-дългия генетичен код в животинския свят

СНИМКА: pixabay

НАСА отбеляза 3000 марсиански дни на роувъра "Кюриосити"

СНИМКА: Pixabay

Възстановиха лицата на Сибирския Тутанкамон и неговата държанка (Снимка)

СНИМКА: Pixabay

Туитър временно блокира акаунта на американска депутатка

Върджин орбит на Ричард Брансън достигна космоса при втори опит

Върджин орбит на Ричард Брансън достигна космоса при втори опит

СНИМКА: Pixabay

Бактериите имат вътрешен часовник

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber