ЕК предлага промени за партийната реклама и защита на журналистите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9284067 ЕК предлага промени за партийната реклама и защита на журналистите ЕК предлага промени за партийната реклама и защита на журналистите www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Европейската комисия представи днес намеренията си за бъдещи законодателни предложения за укрепване на демокрацията в ЕС.

Предвижда се в следващите години комисията да предложи въвеждане на прозрачност в политическата реклама, както и начини за пресичане на дезинформацията и за помощ на регионалните и аудиовизуалните медии. Комисията ще предложи възможности за изясняване на отговорностите на рекламодателите, политическите консултанти и платформите за разпространение на съобщения, както и нови правила за финансиране на европейските партии.

ЕК ще препоръча догодина мерки за безопасност на журналистите и за тяхната защита от съдебни производства, целящи възпрепятстване на дейността им. Ще бъдат представени допълнителни мерки за повишаване на прозрачността на медийната собственост и на държавната реклама. Комисията ще предложи налагане на глоби на разпространителите на дезинформация.

Комисията съобщи, че днес е приела план в подкрепа на възстановяването и преобразуването на аудиовизуалните медии, засегнати от пандемията. Предвижда се улесняване и разширяване на достъпа до финансиране, както и осигуряване на 20 на сто от средствата от ЕС за икономическо възстановяване за цифрови технологии.

Предвижда се медиите да получат по-ясна представа за възможностите за финансиране от ЕС, както и достъп до 400 милиона евро до 2027 г. в тяхна подкрепа. ЕК отчита, че пандемията е довела до намаление на рекламните приходи за медиите между 30 и 80 на сто.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

СНИМКА: Ройтерс

Норвегия отрича промени в политиката си за COVID ваксината на "Пфайзер"

На най-бързия в света суперкомпютър Fugako бяха проведени симулации как хората могат да се предпазят от вируса и да се възстанови нормалната дейност в училища, университети, офиси, институции, ресторанти и др.

"168 часа": Със суперкомпютри изчислиха как да изчистят офисите от вируси

СНИМКА: Ройтерс

Болници в Полша спират ваксинациите заради намалените доставки на ваксини

Алексей Навални и съпругата му Юлия пристигат на летището в Москва.

СНИМКИ: РОЙТЕРС

Объркаха въздушния трафик над Москва заради Навални

30% от излекуваните от COVID-19 се връщат в болница в Англия, а 1 от 8 умира

30% от излекуваните от COVID-19 се връщат в болница в Англия, а 1 от 8 умира

На спонтанно посещение в Анкара пристигна германският външен министър Хайко Маас по покана на турския си колега Мевлют Чавушоглу СНИМКИ: Ройтерс

Хайко Маас пристигна на спонтанно посещение в Анкара

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber