Мерки в подкрепа на длъжници и кредитори обсъждат частните съдебни изпълнители

https://www.24chasa.bg/novini/article/9283806 Мерки в подкрепа на длъжници и кредитори обсъждат частните съдебни изпълнители Мерки в подкрепа на длъжници и кредитори обсъждат частните съдебни изпълнители www.24chasa.bg
Георги Дичев
Георги Дичев

12 млрд. лв. са възстановили на бизнеса, гражданите държавата и общините от 2005 г.

Антикризисните мерки в подкрепа на длъжници и кредитори ще са във фокуса на събитията, посветени на 15-ата годишнина от създаването на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ), съобщиха оттам.

Юбилеят ще бъде отбелязан утре с експертна конференция, в която онлайн ще се включат президентът на Международния съюз на съдебните изпълнители Марк Шмиц, съдебни изпълнители от Европа, съдии, представители на законодателната и изпълнителната власт.

Темите са свързани с доброволното събиране на вземания в страните от ЕС, установяването на факти от частните съдебни изпълнители, провеждането на електронни търгове и други мерки за защита на страните в изпълнителния процес в условията на пандемия.

По данни на камарата 12 млрд. лв. са възстановили частните съдебни изпълнители на бизнеса, гражданите и държавата от създаването си през 2005 г.

Всяка година те събирали 150 млн. лв. в полза на физически лица от неизплатени заплати, издръжки, наеми, невърнати заеми и суми по договори, обезщетения на пострадали при катастрофи и тежки криминални престъпления.

От камарата припомниха, че по тяхно предложение през 2017 г. парламентът прие промени в Закона за ЧСИ, с които авансовите такси за събиране на вземанията за издръжки, трудови правоотношения и предаване на деца вече не се заплащат.

Наред с тях от авансови такси се освободиха и публичните държавни и общински вземания. Така частните съдебни изпълнители финансирали със свои средства изпълнението по 30% от делата.

Внесените суми в държавния бюджет за периода били над 1.2 млрд. лв., казаха от камарата.

„Ефективността в работата, както и обществената функция на регулатор на задлъжнялостта с положителен ефект върху икономическите отношения и социалната среда са признати резултати от работата на системата на ЧСИ. И това категорично се доказва от кредиторите, които предпочитат частното съдебно изпълнение пред държавното. Днес предизвикателството е друго – нова и всеобхватна криза, причинена от пандемията. Горд съм, че КЧСИ беше единствената съсловна организация, която сама поиска да бъде ограничена със закон дейността на нейните членове по време на извънредното положение, както и че единствена категорично подкрепи в НС въвеждането на абсолютната давност, за да няма вечни длъжници. Ще продължим да настояваме да се приеме и доброволното изпълнение, което разтоварва съдилищата и значително облекчава административно и финансово и длъжници, и кредитори, дава им глътка въздух в тази тежка ситуация.“, заяви председателят на КЧСИ Георги Дичев.

.По повод юбилея камарата създала и Фонд за подпомагане на студенти по право, който се финансира със средства на организацията и с доброволни дарения на членовете й.

Събраните средства щели да се използват за подпомагане на студенти от цялата страна.

Първата инициатива на фонда е конкурсът за есе на тема: „Съдебното изпълнение – настояще и бъдеще“. Класираните на първите три места студенти щели да получат по 1 500, 1 000 и 500 лв.

Законът за частните съдебни изпълнители беше приет през 2005 г. В момента в страната функционират 195 кантори на ЧСИ, в които работят над 2000 души.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКА: Pixabay

Пандемията влоши ситуацията с детския труд - засегнато е всяко десето дете

Петя Аврамова

Над 8 млн. лева отиват за поддръжка на републиканските пътища в Благоевград

Красимир Вълчев

Вълчев предлага откриването на Институт за научни изследвания в компютърните науки към СУ

Ивайло Данаилов

Ивайло Данаилов, издигнат от БСП, и Кирил Вълчев в надпревара за шеф на БТА

"168 часа": Филип Трифонов - Момчето си отиде огорчено

"168 часа": Филип Трифонов - Момчето си отиде огорчено

Жена за първи път посланик на Русия в България

Жена за първи път посланик на Русия в България

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber