Окочателно: Плащаме първо стари дългове към данъчните

https://www.24chasa.bg/novini/article/9283484 Окочателно: Плащаме първо стари дългове към данъчните Окочателно: Плащаме първо стари дългове към данъчните www.24chasa.bg
Националната агенция за приходите (НАП) Снимка: Архив
Националната агенция за приходите (НАП) Снимка: Архив

Погасяването на дългове към НАП ще става от най-рано възникналите към по-новите. Това решиха депутатите, след като приеха окончателно промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

В момента длъжникът може да избере кои дългове да плати, което крие риск да изтече давността на старите задължения. Така сега ще се върне старият ред, по който всяка вноска по дълг покрива първо лихвите и след това главницата на най-старото задължение.

Прилагането на 10-годишен абсолютен давностен срок за публични задължения няма да важи при два казуса - в случаите, когато те са предявени в производството по несъстоятелност, и ако срещу длъжника се води съдебно дело, от изхода на което зависи размерът или събирането на парите. Поради невъзможността да се предвиди продължителността на съдебните дела, законовите промени предвиждат 10-годишната давност да започва след приключването им. Промяната влиза в сила от 1 май 2021 г.

Ако се възпрепятства проверка на приходната агенция или публичен изпълнител, нарушителите ги очакват двойно по-високи спрямо сегашните глоби - от 500 до 1000 лв. за физически лица, а за едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция, гласят други промени в ДОПК. При повторно нарушение глобата стига до 2000 лв.

За скрити доходи в чужбина, за да не се плати данък, ще се налага санкция до 15 000 лв. Това важи както за фирми, така и за физически лица. При повторно нарушение глобата се удвоява.

С новите текстове в ДОПК се дава право на инспекторите от НАП да правят проверки в цялата страна, независимо в коя териториална дирекция са служители.

Въвежда се и възможност за подписване с електронен подпис на фирмените годишни финансови отчети и докладите на одиторите, гласи поправка, внесена между двете четения от група депутати, начело с шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Едва с 0,1% се вдигнали цените през 2020 година

Едва с 0,1% се вдигнали цените през 2020 година

СНИМКА: Ройтерс

"Ханделсблат": САЩ налагат допълнителни санкции за "Северен поток 2"

Швейцарската МЕТ купува от "Енел" 14 вятърни парка.

Швейцарци купуват от “Енел” вятърни централи у нас

„Тимбарк България“ се включи в подпомагането на бедстващите от земетресението в Хърватска

„Тимбарк България“ се включи в подпомагането на бедстващите от земетресението в Хърватска

През 2020 година “Енерго-Про Енергийни услуги” отбеляза двоен ръст при строежа на фотоволтаични централи спрямо 2019 година.

“Енерго-Про” изгради 40 фотоволтаични централи за 2 години

"Топлофикация Перник": Работим нормално, без сериозно аварии

"Топлофикация Перник": Работим нормално, без сериозно аварии

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber