Парламентът подкрепи купуването на ваксини срещу COVID

https://www.24chasa.bg/novini/article/9283223 Парламентът подкрепи купуването на ваксини срещу COVID Парламентът подкрепи купуването на ваксини срещу COVID www.24chasa.bg
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

От БСП поискаха да се запише, че имунизацията ще е безплатна и доброволна

Със 107 гласа "за", 0 против и 19 въздържали се депутатите приеха страната ни да се включи в колективната поръчка на ваксини за ЕС. Така ще се сдобием с 5 ваксини, които вече са в напреднал стадий на разработка. Те са на компаниите AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc., BioNTech Manufacturing GmbHand и Janssen Pharmaceutica NV. Еврокомисията вече е сключила предварителни договори с 4 от тях и е на път да сключи петия с Janssen Pharmaceutica NV, от която първоначално България отказа да купува ваксини.

"Благодаря за това, че даваме възможност на българските граждани за равен достъп до ваксините, до които ще имат достъп европейските граждани в целия ЕС", каза здравният министър Костадин Ангелов на депутатите след като бе прието решението.

Той обаче отправи и критика към депутатите, за това, че някои от тях са обяснявали от трибуната на НС, че е безсмислено да се носят маски. "Притеснявам се какви са причините смъртността да е висока. Хората бяха разубеждавани в правотата в задължението да носят маска. От тази трибуна депутати обясняваха, че пропуските в маската в микрони и това видите ли не помагало. Ако в тази криза не покажем единство като нация, единство като народи представители, и най-простите азбучни, научни истини в носенето на маска, дистанция и дезинфекция, няма да стигнем до никъде", каза още Ангелов.

С дълъг спор и критики към здравната система и управляващите премина дебатът по гласуваното решение. От БСП поискаха преди да гласуват да се запознаят с плана за ваксинация, който ще бъде гласуван утре в МС. Освен това лидерката на левицата Корнелия Нинова внесе предложение, с което да се запише към решението, че ваксинацията ще е безплатна и доброволна.

"Увреренията на министъра, че такъв план има и ваксинирането ще е доброволно и безплатно, не струват нищо. Чували сме такива обещания много. За да гарантираме спокойствие и сигурност, настояваме изрично да се запише, че ще бъде доброволно и безплатно", каза Нинова. Искането й обаче не бе подкрепено от депутатите, а реакцията на съпартийците й бе остра.

"Маските паднаха, значи няма да е доброволно и няма да е безплатно", възкликна Свиленски. Управляващите обаче обясниха, че са гласували против искането на соцлидерката, защото от БСП "си играят със страховете на хората.

"Това не съответства с гледаната процедура. Използваше се чудовищна манипулация, че такава имунизация ще бъде платена. Играете си със страховете на хората от началото на пандемията. Сигурен съм, че следващите дни ще излизате по медиите да казвате, че имунизациите ще бъдат платени, а това е чудовищна лъжа", обясни Александър Иванов от ГЕРБ.

По време на дебата от БСП и ДПС поставиха множество въпроси към правителството. „Защо и как беше определено участието на България в тези преговори със структурите на ЕС? Как е изчислен необходимият брой ваксини от различните видове, след като още няма план за ваксинация? Не можахме да намерим в публичното пространство планът за пандемията, а планът за ваксинация ни трябваше днес“, каза червният депутат Георги Йорданов и попита също защо българското правителство не включи и разработващата се българска ваксина на БулБио в заявките си.

От ДСП единствена думата взе зам.-председателката на НС Нигяр Джафер. Какъв имунитет и за колко време ще създадат ваксините срещу коронавируса, какво ще се прави с вече преболедувалите, какви са противопоказанията на ваксините? Тези въпроси зададе Джафер, като подчерта, че от ДПС подкрепят имунизацията. „Иска се да одобрим предварителните споразумения на ЕС. Защо се иска приемане на подобни решения. Причните може да са презастраховане, неяснота и прехвърляне на отговорност. Надяваме се следващият координационен съвет да свърши работа, но трябва да бъде въвлечена медициската общност в информирането на населението“, допълни тя.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова пък определи действията на правителството срещу пандемията като провал. „Правителството се провали в управлението на кризата. На пика на кризата тепърва се решава ще има ли чисти болници. На пика се решава ще има ли зелени коридори и др. Прави се ад хог организаиця за нещо, което трябваше да се свърши през лятото“, каза Нинова.

Председателката на ГЕРБ Даниела Дариткова отвърна на нападките, като обвини опозицията, че се отклонява от същността на дебата. „Всички изказвания от колегите в ляво са част от последователата им политика да дестабилират. Нали уж бяхте доброволци в болниците, видяхте, че болниците работят в свръх натоварване. Защо се опитвате да сложите петно на колегите, които с усилия спасяват човешки животи. Няма нужда да дебатираме как някои лидери на парламентарни групи си намират легло в болнично заведение, а други хора не“, каза Дариткова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Хиляди в България пострадали от кибер рекет, никой не платил

Хиляди в България пострадали от кибер рекет, никой не платил

Депутатите приеха на на второ четене промени в Закона за лечебните заведения.

Парламентът прие шефовете на болници пак да могат да лекуват

Проф. Костадин Ангелов СНИМКА: Архив

Чакаме още 4,4 млн. дози от COVID ваксините до края на 2021-а (На живо)

Разследващи от България помогнаха на ФБР за разбиване на схема за милиони за кибер рекет

Разследващи от България помогнаха на ФБР за разбиване на схема за милиони за кибер рекет

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова КАДЪР: Би Ти Ви

РЗИ ще проверява болни ли са тези, които искат подвижна урна

СНИМКА: Pixabay

180 спортисти са блокирани в спортната база в Белмекен (Обновена)

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber