Бургазлията - толерантен с различните, харесва своя град и работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/9281905 Бургазлията - толерантен с различните, харесва своя град и работа Бургазлията - толерантен с различните, харесва своя град и работа www.24chasa.bg
Бургазлията - толерантен с различните, харесва своя град и работа

Млади семейства се местят край морето заради по-добри условия на живот

Толерантен, позитивен, харесва работата и града си.
Така изглежда бургазлията според доклад на Еврокомисията за качеството на живот в Европа.

Само два български града – София и Бургас, намериха място в проучването, наред с мегаполиси като Лондон, Рим и Прага.

Доволни от работата си са над 65% от жителите на морския град, а над 85% одобряват обществения транспорт, показва проучването. Бургазлията е толерантен човек. 67% от жителите си имат доверие, а за 2/3 Бургас е подходящ за расови и етнически малцинства.

Нещо повече - 46% смятат, че населеното място е подходящо за хора с хомосексуална ориентация.

Малка част от бургазлии се оплакват, че трудно може да се намери жилище на разумна цена, а повечето са категорични, че Бургас е подходящ за млади семейства и пенсионери. Най-предпочитани са двустайните и тристайните жилища, като все по-определящо при покупка на дом е добрата инфраструктура в района. Като повечето региони у нас

Бургаска област

също е изложена на

всеобщата тенденция

за застаряване

на населението, но в по-малка степен. Естественият прираст на хората край морето е по-висок от средния за страната, а механичният е положителен заради високата икономическа и инвестиционна активност.
Така Бургас остава сред малкото региони с повече заселени, отколкото изселени жители.

Тук се установяват млади семейства от вътрешността на България, привлечени от по-добрите възможности за работа, отглеждане и образование на децата им. В пандемията като антикризисна мярка бе намалена

таксата за детските

градини - от октомври

вече е с 30% по-ниска

В последните години са построени 15 нови детски градини и 2 общински училища, санирани са близо 100 сгради на учебни заведения.
От две години градът има три университета, след като Националната художествена академия разкри свой филиал. Открит бе и Медицински факултет, който вече обучава бъдещи лекари.

Построяването на университетска детска болница със спешен център и изграждане на Научноизследователски център по генетика и биотехнологии към Комплексния онкологичен център са част от амбициозната програма на кметския екип в сферата на здравеопазването.

Непрекъснато се увеличават велоалеите в града, а над 14% от жителите на Бургас използват велосипедите като алтернативен транспорт. Такива алеи свързват и по-отдалечените квартали на “Крайморие” и “Сарафово” с Бургас. На 15-ина минути от центъра се намират летището, Морската гара, жп гарата и магистрала “Тракия”.

Областта продължава да е една от водещите по отношение на развитието на икономиката и бизнес активността, като се залага на разширяването на индустриалните зони и чуждестранните инвестиции.

В доклада си за 2019 г. Агенцията за кредитен рейтинг отчита, че финансовите показатели на общината са подчертано по-добри от средните за страната, както и че Бургас е сред населените места с най-добри параметри за финансова устойчивост.

Областта пък е на 8-о място по брутен вътрешен продукт с 12 585 лв. за 2018 г. Делът му за област Бургас е 4,7% от общия за страната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Проф. Николай Витанов Кадър: Нова тв

Проф. Витанов: 5.51 пъти повече починали през октомври в сравнение с този през 2020 г.

Д-р Николай Михайлов СНИМКА: Архив

Николай Михайлов: Това е национално бедствие, ще платим всички

Президентът на КНСБ Пламен Димитров СНИМКА: Архив

700 лева да стане минималната заплата още следващата седмица, иска КНСБ (Обзор)

В петък шефът на НЗОК проф. Петко Салчев и председателят на надзора  д-р Александър Златанов (от дясно на ляво) съобщиха за решението на касата рецепти да издават и джипитата.

Провал на безплатните лекарства от джипитата. Лекарският съюз даде касата на прокурор (Обзор)

КИРИЛ ПЕТКОВ

Ден преди Конституционният съд да се произнесе за указа за назначаването на Кирил Петков, той отново поиска да бъде изслушан (Обзор)

БОЙКО РАШКОВ

Втори избори ЦИК и Рашков не могат да се срещнат, но вицепремиерът не бил и канен

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber