Фонд поема лихвите по кредити за енергийна ефективност

https://www.24chasa.bg/novini/article/9281185 Фонд поема лихвите по кредити за енергийна ефективност Фонд поема лихвите по кредити за енергийна ефективност www.24chasa.bg
Валентин Николов
Валентин Николов СНИМКА: Велислав Николов

Фонд “Сигурност на електроенергийната система” ще поеме лихвите по 100 млн. лв. кредити за енергийна ефективност. Такова предложение ще бъде направено между двете четения на Закона за енергетиката, обяви председателят на ресорната комисия в парламента Валентин Николов по време на първото гласуване на промените в закона. Според приетите поправки от 1 юли 2021 г. всички зелени централи с мощност от 500 киловата до 1 мегават ще продават произведения от тях ток на борсата. С тази промяна България се доближава до пълната либерализация на пазара на едро на електроенергия. Прекратяват се и сделките за студен резерв.

Между двете четения на закона се обмислят и промени, с които да се задължат електроразпределителните дружества и ЕСО да обявяват всяка година свободните си мощности и къде се намират, така че да може да се ориентират инвеститорите, обяви Николов. Друга законова поправка предвижда, ако предприятие изгради директен кабел до ВЕИ, той да е негова собственост и ЕСО или енергото да нямат претенции. Промяната се налага заради спорове чия е мрежата.

Депутатите гласуваха да е възможно в индустриалните паркове да се изграждат затворени енергийни мрежи, които да разпределят ток и газ вътре в парка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Реджеп Ердоган Снимка: Ройтерс

Турция е увеличила тройно производството на електроенергия за 18 години

Теменужка Петкова КАДЪР: БНТ

Петкова: Диверсификацията е мечта от години, а когато се случи, има недоверие

Подстанция “Варна Изток” снабдява с ток 40 000 домакинства.

“Енерго-Про” влага 3,2 млн. лв. във важна за Варна подстанция

Все по-рядко се намират диви прасета в районите на ловните дружинки. На авджиите ще се наложи да се пренасочат към хищници, сърни и дребен дивеч.

Само 12 200 отстреляни глигана, с 60% по-малко

Проверката на КЕВР на ноемврийските сметки за парно в София показала, че клиентите са потребявали повече.

Без нарушения в сметките за парно през ноември в София

Любомир Аламанов

Любомир Аламанов, Николай Неделчев и Максим Бехар ще следят за етиката на пиарите

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber