Психично болни връзвани с вериги и бити с пръчки от санитари (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9281047 Психично болни връзвани с вериги и бити с пръчки от санитари (Обзор) Психично болни връзвани с вериги и бити с пръчки от санитари (Обзор) www.24chasa.bg
Психиатричната болници “Св. Иван Рилски” в Курило
Психиатричната болници “Св. Иван Рилски” в Курило

Психично болни връзвани с вериги и бити с пръчки от санитари

Закриват 30 от домовете до 2027 г.

Лошо отношение, недостиг на персонал и оплаквания от психично болни пациенти, че са бити и връзвани. Това са част от констатациите в доклада на Комитета за борба с изтезанията на Съвета на Европа след проверка в български психиатрични болници и домове за социални грижи през август.

Евроекспертите са посетили държавните психиатрии “Св. Иван Рилски” в Курило, в село Царев брод и болницата в Бяла, както и домовете за хора с умствена изостаналост в Куделин, Самуил и Говежда. Пациентите се оплакали, че са малтретирани от санитарите. Те били груби с болните, блъскали ги, ритатли ги и ги удряли с пръчки. Охраната в домове в Куделин и Говежда са носили пръчки и от време на време са удряли пациентите. Експертите намерили и пръчките в кабинетите на персонала в Куделин, Самуил и Говежда.

Почти всички пациенти в болницата в Царев брод са били завързани за леглата с метални вериги за китките и глезените, обезопасени с катинари, в продължение на дни. При това в лечебното заведение е имало подплатени обезопасителни колани. И хората от дома в Куделин твърдят, че са били връзвани с вериги. Такива са намерени в офиса на охраната.

“Мнозина вероятно вярват, че подобно отношение е било премахнато от заведенията за психично здраве в Европа преди повече от век. Подобна срамна практика е напълно неприемлива и лесно може да се счита за нечовешка и унизителна. Това трябва да спре незабавно”, пише комитетът.

И в трите болници е установен крайно недостатъчен брой служители. Общият извод е, че Министерството на здравеопазването не оценява достатъчно грижите за психичното здраве на хората.

“Още в началото на септември сезирахме Върховната административна прокуратура за недопустимо отношение и насилие от страна на персонала в Куделин, Говежда и Самуил”, обясни социалната министърка Деница Сачева. Първите два дома ще бъдат закрити най-късно до февруари 2021 г., а хората ще се преместят в центрове за настаняване от семеен тип. Домът в Самуил също ще бъде закрит, обясни Сачева.

Агенцията за качество на социалните услуги съвместно с прокуратурата са направили проверки в 22 специализирани институции за хора с психични разстройства и умствена изостаналост. “Между 2022 и 2027 г. ще бъдат закрити общо 30 такива институции”, каза Сачева. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Петя Аврамова

Над 8 млн. лева отиват за поддръжка на републиканските пътища в Благоевград

Красимир Вълчев

Вълчев предлага откриването на Институт за научни изследвания в компютърните науки към СУ

Ивайло Данаилов

Ивайло Данаилов, издигнат от БСП, и Кирил Вълчев в надпревара за шеф на БТА

"168 часа": Филип Трифонов - Момчето си отиде огорчено

"168 часа": Филип Трифонов - Момчето си отиде огорчено

Бащата на убитите деца в Сандански се жалвал от домашно насилие от жена си

Бащата на убитите деца в Сандански се жалвал от домашно насилие от жена си

От 16 януари падат част от мерките за учениците, вижте заповедта на министър Ангелов

От 16 януари падат част от мерките за учениците, вижте заповедта на министър Ангелов

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber