91 моста и 32 тунела на бъдещата жп линия Скопие - София, ГКПП - в тунел

https://www.24chasa.bg/novini/article/9279551 91 моста и 32 тунела на бъдещата жп линия Скопие - София, ГКПП - в тунел 91 моста и 32 тунела на бъдещата жп линия Скопие - София, ГКПП - в тунел www.24chasa.bg
Снимка:Pixabay
Снимка:Pixabay

Бюджетът на министерството на транспорта и съобщенията в Република Северна Македония предвижда около 300 милиона евро (един милиард и 800 милиона денара) за 2021 г. за изграждане на жп линията към България. Очакванията на министерството са, че през първата четвърт на следващата година ще бъде избран изпълнител за първите две отсечки на линията, съобщава македонският вестник "Република", цитиран от БТА.

Министърът на транспорта и съобщенията Благой Бочварски каза, че иска силен изпълнител, който да може да извърши сложната работа. Той посочи, че става въпрос за сложен проект.

"Само за втората и третата отсечка трябва да бъдат изградени 91 моста и 32 тунела. Самият граничен пункт се намира в тунел. Това е сериозен проект на стойност около 600 милиона евро, който трябва да бъде наш приоритет и в идния период. Той е от значение и за развитие на добросъседските отношения, и за развитие на инфраструктурата", каза Бочварски.

Министърът добави, че е изработено предпроектно проучване, проектна документация и основен проект, въз основа на които е определена стойността на трите фази на проекта.

"Става въпрос за паневропейския Коридор номер 8, много важен и за държавата, и за ЕС. Голяма част от средствата се дават като грантове, друга част са от заеми. ЕС има сериозен принос за изграждането на линията. Тя е абсолютно необходима не само заради пътническия транспорт, а и заради товарния. Това е сложен и тежък проект, става въпрос за много средства, но трябва да го изпълним, защото нашата страна не може да бъде изключена от тази връзка. Нашата задача е да извършим процедурите и да изберем изпълнител", каза още Бочварски.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

СНИМКА: Ройтерс

Евросъюзът почна дебата за създаване нa COVID-паспорти за ваксинирани

СНИМКА: Ройтерс

Норвегия отрича промени в политиката си за COVID ваксината на "Пфайзер"

На най-бързия в света суперкомпютър Fugako бяха проведени симулации как хората могат да се предпазят от вируса и да се възстанови нормалната дейност в училища, университети, офиси, институции, ресторанти и др.

"168 часа": Със суперкомпютри изчислиха как да изчистят офисите от вируси

СНИМКА: Ройтерс

Болници в Полша спират ваксинациите заради намалените доставки на ваксини

Алексей Навални и съпругата му Юлия пристигат на летището в Москва.

СНИМКИ: РОЙТЕРС

Объркаха въздушния трафик над Москва заради Навални

На територията на целия Вашингтон има около 25 хиляди членове на Националната гвардия СНИМКИ: Ройтерс

Вашингтон под блокада, 25 000 тежко въоръжени гвардейци за церемонията Байдън - президент (Снимки)

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber