Фандъкова: "Съборна" трябваше да стане пешеходна след обновяването на пл. "Св. Неделя"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9279470 Фандъкова: "Съборна" трябваше да стане пешеходна след обновяването на пл. "Св. Неделя" Фандъкова: "Съборна" трябваше да стане пешеходна след обновяването на пл. "Св. Неделя" www.24chasa.bg
Кметът на София Йорданка Фандъкова СНИМКА: Архив
Кметът на София Йорданка Фандъкова СНИМКА: Архив

"Всяка промяна трябва да обслужва по най-добрия начин хората в града. Винаги има различни мнения - на живеещи, работещи и на такива, които просто преминават оттам. Работата на кмета и на общинските съветници е да търсят баланса, за да не пострада дадена група от хора заради наши решения. Хората, които живеят на ул. "Съборна" настояват за връщането на колите. Там също има създадена неправителствена организация. Срещала съм се с тях, те имат своите искания и основания. Общинският съвет е длъжен да ги изслуша. Какво ще реши СОС, аз не мога да кажа. Но когато има различни мнения те трябва да се чуят и трябва да има диалог. Не може да смятаме, че има само една гражданска организация и винаги тя да е единствено права. Трябва да чуваме всички и внимателно след обсъждане  да се взимат решенията". Така столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира искането на живеещи и работещи на ул. "Съборна" за връщане на автомобилното движение и паркоместата, които влязоха в сблъсък със "Спаси София" по темата.

"Улицата е предвидена да е пешеходна в много от документите на общината. Въпросът беше кога да се случи това. Постъпи проектът и имахме уверение, че той е обсъден с гражданите и СОС взе решението. Според мен това трябваше да се случи, когато тя се реконструира, тоест след изпълнението  на проекта на арх. Масимилиано Фуксас за пл. "Св. Неделя". Но отново казвам - това са проекти, които трябва да бъдат дискутирани, защото касаят градската среда. Не може да кажеш, че не те интересува мнението на една група от хора. Общинските съветници са длъжни да общуват с всички граждани", категорична е Фандъкова.

Относно твърденията на "Спаси София", че вотът в програмата "София избира" е манипулиран, тя заяви: "Зам.-кметът по дигитализация вчера обяви опитите за проникване в системата и сезирането на компетентните органи. Да не се окаже накрая, че крадецът вика: дръжте крадеца".

"Искам да благодаря на всички активни граждани, които участваха в гласуването. Ние още не знаем резултатите. Ако "Спаси София" ги знаят, трябва да кажат откъде, защото аз лично не ги зная. Не бива гражданското пространство да се изземва от една организация. Граждани са всички, граждански организации - има много. Мисля, че това беше една чудесна идея, която трябва да развием, а не да се получават дребни разправии, които да я компрометират. София е град на активните хора и те не се изчерпват с една организация", каза още Фандъкова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Депутатите приеха на на второ четене промени в Закона за лечебните заведения.

Парламентът прие шефовете на болници пак да могат да лекуват

Проф. Костадин Ангелов СНИМКА: Архив

11-и сме по смъртност от COVID в ЕС (На живо)

Разследващи от България помогнаха на ФБР за разбиване на схема за милиони за кибер рекет

Разследващи от България помогнаха на ФБР за разбиване на схема за милиони за кибер рекет

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова КАДЪР: Би Ти Ви

РЗИ ще проверява болни ли са тези, които искат подвижна урна

Христо Терзийски КАДЪР: БНТ

Христо Терзийски: 25% от служителите на МВР искат да се ваксинират

9 месеца след ареста близнаците Асенови и Бисер Митрев ще се изправят пред съда.

Биячите на Слави Ангелов застават пред Специализирания съд

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber