Парламентът прие промени за либерализацията на електроенергийния пазар

https://www.24chasa.bg/novini/article/9279426 Парламентът прие промени за либерализацията на електроенергийния пазар Парламентът прие промени за либерализацията на електроенергийния пазар www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, предложени от Валентин Николов от ГЕРБ и група народни представители. От гласувалите 101 депутати 83 бяха "за", а 18 се въздържаха, съобщи БТА.

Част от промените са насочени към продължаване на либерализацията на електроенергийния пазар на едро, се посочва в доклада на Комисията по енергетика. Предвижда се производителите с обща инсталирана мощност от 500 киловата до 1 мегават да предлагат електроенергията си на свободния пазар.

Друга промяна е свързана с премахването на задължението за 5-процентна вноска върху приходите на производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници от 1 януари 2021 година. Целта е стимулиране на производството на зелена енергия, чрез регламентиране на мерки за насърчаване производството на електрическа енергия от възобновяеми източници. Това е във връзка с изпълнението на ангажиментите на България като страна-членка на Европейския съюз, произтичащи от поставената цел за постигане на пълна въглеродна неутралност на ЕС до 2050 г. (т. нар. "Зелена сделка") и в частност за постигане на отредения за страната дял на електрическата енергия от възобновяеми източници в общото енергийно потребление в страната.

Промените предвиждат и отпадане на сделките за закупуване на студен резерв. Това ще бъде постигнато чрез сключването на сделки на конкурентен принцип за закупуване на разполагаемост за допълнителни услуги, а именно участие в първично регулиране на честота, автоматично вторично регулиране и ръчно вторично регулиране на честотата и обменните мощности в съответствие с разпоредбите на европейски регламент. Промените привеждат закона в съответствие с регламента, като изрично предвиждат, че операторът осигурява необходимите резерви чрез сключване на договори за допълнителни услуги на пазарен принцип - след проведен търг.

Премахването на сделките за закупуване на разполагаемост за студен резерв представлява още една стъпка към въвеждане на механизъм за осигуряване на капацитет, посочват вносителите. Предлаганата промяна цели уреждане на пазарните отношения в преходния период преди пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро и създаване на предвидима среда за всички пазарни участници.

Таско Ерменков от БСП заяви, че групата ще се въздържи от подкрепа. По думите му докато не бъде решен въпросът с т.нар. американски централи, не може да се говори за либерализация на пазара. Ерменков заяви, че политиката на страната по отношение на студения резерв е небалансирана и непоследователна.

Парламентът прие на първо четене законопроекта за индустриалните паркове със 79 гласа "за", 0 "против" и 24 "въздържал се".

Със законопроекта се урежда статутът на индустриалните паркове, условията и реда за тяхното създаване, изграждане, функциониране и развитие.

Територията на парка се обособява като урегулирана територия с определено застрояване, като с подробен устройствен план се определя структурата на територията на парка. Мрежите на техническата инфраструктура са затворени и обслужват само дейности, осъществявани на територията на парка. Площта на индустриален парк е не по-малко от 300 дка, с изключение когато е специализиран за високотехнологични дейности.

Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия - собственост и дейности, за които паркът е предназначен. По първия критерий паркът е държавен, общински, съвместен (между държавата и/или една или повече общини) или частен. По втория критерий паркът може да бъде три вида, в зависимост от производствените дейности. Въвежда се изискване Българската агенция за инвестиции да поддържа електронен регистър на индустриалните паркове.

Заместник-министър на енергетиката Жечо Станков отбеляза, че законопроектът решава един основен проблем - създаването на индустриални паркове, тяхното развитие, изграждане на допълнителна инфраструктура и фактическото им създаване. Това ще даде на България конкурентно предимство пред останалите държави на територията на ЕС, а и в света, посочи той. Станков обясни, че се приема законодателство, което намалява административната тежест пред бъдещите инвеститори, което създава инфраструктура на местата, където са обособени тези индустриални паркове, а именно пътища, осветление, пречиствателни станции, водопроводи, електропроводи, газопроводи. По думите му, това е правилният път за реиндустриализация.

Депутатите приеха срокът за предложения между първо и второ четене по законопроекта да бъде максималният от четири седмици. Причината е, че от Комисията за енергийно и водно регулиране, електроеразпределителните и газоразпределителните предприятия, работодателски организации са отправили забележки относно част от разпоредбите във връзка с регламентирането на правилата за разпределение и доставка на електроенергия и природен газ в затворените мрежи, лицензирането на индустриалните зони и правния им статут. Затова между първо и второ четене ще бъдат създадени две работни групи от парламентарните комисии по икономическа политика и по енергетика, които да прецизират текстовете.

От "БСП за България" също възразиха срещу разпоредбите за затворените енергийни мрежи и затова се въздържаха при гласуването.
Председателят на парламентарната комисия по икономическа политика Петър Кънев /"БСП за България"/ посочи, че проблемът е с преходните и заключителните разпоредби. Така, както са формулирани нещата, нито са преходни, нито са заключителни, защото следват арбитражни дела, каза той. Кънев посочи, че в двете работни групи ще се опитат да стигнат до разумно решение.
Председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов /ГЕРБ/ посочи, че има съмнения за отнемане на лицензионни територии на съществуващи към момента индустриални зони, които ще искат да се регистрират като такива, как ще бъде избиран доставчикът на електрическа енергия. И добави, че има неща, които трябва да се изчистят между първо и второ четене.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКА: Pixabay

Пандемията влоши ситуацията с детския труд - засегнато е всяко десето дете

Петя Аврамова

Над 8 млн. лева отиват за поддръжка на републиканските пътища в Благоевград

Красимир Вълчев

Вълчев предлага откриването на Институт за научни изследвания в компютърните науки към СУ

Ивайло Данаилов

Ивайло Данаилов, издигнат от БСП, и Кирил Вълчев в надпревара за шеф на БТА

"168 часа": Филип Трифонов - Момчето си отиде огорчено

"168 часа": Филип Трифонов - Момчето си отиде огорчено

Жена за първи път посланик на Русия в България

Жена за първи път посланик на Русия в България

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber