От 2022 г. НЗОК ще плаща изцяло помощните средства и медицинските изделия на хората с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/9278779 От 2022 г. НЗОК ще плаща изцяло помощните средства и медицинските изделия на хората с увреждания От 2022 г. НЗОК ще плаща изцяло помощните средства и медицинските изделия на хората с увреждания www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Предоставянето и заплащането на помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания да преминат изцяло към Националната здравноосигурителна каса до края на 2021 г. Това решиха окончателно депутатите днес с промени в Закона за хората с увреждания.

С една година ще се отложи създаването на Държавна агенция за хората с увреждания, решиха още депутатите. До края на 2020 г. Агенцията за хората с увреждания трябваше да бъде преобразувана в държавна агенция към Министерския съвет. Това обаче не се случи, а мотивът на правителството за отлагането му с една година е, че така ще се "даде по-дълъг времеви хоризонт, който да създаде възможност за прецизно институционализиране на новата структура".

В момента с цяла година, след като законът беше приет през 2018 г., се отлага институционализирането на Държавната агенция за хората с увреждания. Заплахата от това отлагане е огромна и тя показва чиновническия подход и  липсата на достатъчно капацитет, който да създаде тази структура, коментира депутатът от БСП Надя Клисурска. Според нея от изказванията на социалния министър Деница Сачева, а  и от цялостното обсъждане на промените, се разбирало, че не е ясно дали изобщо ще се създаде такава държавна агенция, а напротив - говорело се за създаването на комисия към МС, която тотално да измени функцията на структурата. Затова тя настоя да бъде подкрепено предложението на БСП агенцията да бъде създадена до шест месеца и да е подчинена на Министерския съвет.

Хората, които имат психични разстройства или интелектуални затруднения вече ще бъдат включени в т.нар. защитена заетост, решиха още депутатите.

Публичният регистър на фирмите, които произвеждат и предоставят помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хора с увреждания пък вече ще се поддържа от Изпълнителната агенция по лекарствата, а не както досега от Агенцията за хората с увреждания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Председателят на борда на директорите на дружеството „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов

Проф. Константинов: При гласуване по пощата се нарушава тайната на вота

Заради тежкото протичане на вируса болничните за COVID-19 са едни от най-дългите.

СНИМКА: РОЙТЕРС

COVID-19 извън топ 10 на популярните болести

Почина операторът от БНТ Пламен Тошев

Почина операторът от БНТ Пламен Тошев

250 курса нужни за извозване на боклука от плаващото сметище в Искър КАДЪР: БНТ

250 курса нужни за извозване на боклука от плаващото сметище в Искър

Проф. Ангел Димитров – историкът, който изгради живата връзка България – РСМ

Проф. Ангел Димитров – историкът, който изгради живата връзка България – РСМ

Христо Терзийски: 3 млн. лв. помощи за щетите от наводненията

Христо Терзийски: 3 млн. лв. помощи за щетите от наводненията

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber