Започна черна серия с над 200 починали след вълната в интензивните отделения (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9277622 Започна черна серия с над 200 починали след вълната в интензивните отделения (Обзор) Започна черна серия с над 200 починали след вълната в интензивните отделения (Обзор) www.24chasa.bg
Започна черна серия с над 200 починали след вълната в интензивните отделения (Обзор)

l Идат нови рекорди, прогнозира Тихомир Безлов

l С 2737 случая ноември е най-смъртоносният месец на коронавируса в България

Рекордните 221 починали от COVID-19 за денонощие бяха обявени във вторник от националния информационен портал. Така за първи път от проникването на болестта в България през март бройката на умрелите от коронавируса мина 200. Предният черен рекорд бе на 24 ноември със 189 починали.

С новия рекорд

общият брой на

смъртните случаи

стигна 4035

Само за ноември те са 2737 и това е най-смъртоносният месец в епидемията.

Рекордната смъртност бе прогнозирана още в началото на ноември, когато започна препълване на болниците. В последните 10 дни настанените в реанимация пациенти са нараснали с 50% и смъртните случаи сега отразяват този ръст. На 1 декември все пак бе отчетено намаление до 457 души на интензивно лечение.

“Може да се прогнозира, че броят на починалите ще продължи да нараства, като се има предвид броят на хората в интензивните отделения (за момента) и че смъртните случаи закъсняват с 3-5 седмици спрямо броя на нови диагностицирани”, коментира в неделя анализаторът Тихомир Безлов, след като за седмицата 21 - 28 ноември бяха обявени 929 смъртни случая. Във вторник той прогнозира нови рекорди на смъртността, но не само от коронавируса, а изцяло - заради стеснения достъп до медицинска помощ за болести, различни от COVID-19.

С новия рекорд България отново оглави класацията за най-висока смъртност в света с 31,9 починали на милион население според данните на сайта Worldometer, отчетени към 30 ноември. На второ място се нарежда Словения с 24,5 смъртни случая на милион. Първите 16 страни в черната класация са от Европа. На седмична база страната ни е втора. (Виж таблиците.)

Отново увеличение на дела положителни спрямо направените тестове показа единният информационен портал на 1 декември - 2814 нови случая при направени 6825 PCR теста. Това означава

над 41%

положителни

проби

спрямо 36%, които бяха обявени в понеделник и дадоха основания на властта да прогнозира намаление на ръста на болните. Общият брой на случаите в България достигна 145 300, като в момента активни са 90 700.

Излекуваните от коронавируса български граждани пък стигнаха 50 565, като нови 1971 оздравели бяха обявени на 1 декември.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Петя Аврамова

Над 8 млн. лева отиват за поддръжка на републиканските пътища в Благоевград

Красимир Вълчев

Вълчев предлага откриването на Институт за научни изследвания в компютърните науки към СУ

Ивайло Данаилов

Ивайло Данаилов, издигнат от БСП, и Кирил Вълчев в надпревара за шеф на БТА

"168 часа": Филип Трифонов - Момчето си отиде огорчено

"168 часа": Филип Трифонов - Момчето си отиде огорчено

Бащата на убитите деца в Сандански се жалвал от домашно насилие от жена си

Бащата на убитите деца в Сандански се жалвал от домашно насилие от жена си

От 16 януари падат част от мерките за учениците, вижте заповедта на министър Ангелов

От 16 януари падат част от мерките за учениците, вижте заповедта на министър Ангелов

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber