Тръгнаха електронните направления за PCR тестовете

https://www.24chasa.bg/novini/article/9276138 Тръгнаха електронните направления за PCR тестовете Тръгнаха електронните направления за PCR тестовете www.24chasa.bg
Жени Начева
Жени Начева

Вече е възможно личните лекари да издават електронно направление за PCR тест. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя присъства на демонстрация на системата за издаване на електронното направление в столичния 17-ти Диагностично-консултативен център, съобщи БТА.

На първия етап в централизирания модул е включено издаването на направленията за безплатен тест за коронавирусна инфекция. Ще остане възможността и за издаване на направлението на хартия. Лекарите вече се включват в системата, тя покрива цялата страна, много малко са областите, от които нямаме информация за включени общопрактикуващи лекари, каза още Начева.

Даден е "ключ" към централизирания модул, допълни тя и добави, че трябва да се направи препрограмиране на информационните системи на личните лекари. Възможно е да има проблеми в работата на системата, а вероятно и самите общопрактикуващи лекари ще имат нужда от текущо обучение и затова остава възможността за издаване на хартиено направление, добави Начева. Хартиените направления ще отпаднат, когато сме спокойни, че процесът работи без проблем и когато личните лекари желаят да издават само електронни направления, каза още тя. Може да има лекари, които искат да издават напрваления само на хартия, предположи Начева.

След 20 години отлагане, можем да се похвалим с тази малка стъпка в електронното здравеопазване. Трябва да признаем, че пандемията ускори въвеждането на електронното направление, каза Жени Начева.

"Към 11 часа близо 200 такива направления са издадени и около 100 общопрактикуващи лекари са се възползвали от тази възможност", съобщи тя.

"Ако пациентът е самонасочил се или си прави сам тестовете, но в случая, когато е насочен, то касата плаща", направи важно уточнение Начева.

"Ние въведохме направлението като първа стъпка от електронното здравеопазване и първоначално за пациенти, които имат поне два симптома и имат нужда от наблюдение", изтъкна още д-р Начева. По този начин се оказвало помощ и на болниците.

Електронното направление ще е в помощ най-напред за пациентите и след това за лекарите, каза общопрактикуващият лекар Николай Брънзалов. Надявам се всички процеси да бъдат електронизирани. Ясно е, че в началото ще имаме затруднения, но те са отстраними, добави той. Д-р Брънзалов отправи апел към пациентите да не злоупотребяват с възможността за издаването на направление за безплатен тест, защото това би натоварило системата финансово и като времеви и човешки ресурс.

Модулът е изграден от софтуерната компания "Информационно обслужване"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

АТАНАС АТАНАСОВ

Атанас Атанасов изненада десните - ДБ може да управлява с БСП, с ГЕРБ - не (Обзор)

Председателят на борда на директорите на дружеството „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов

Проф. Константинов: При гласуване по пощата се нарушава тайната на вота

Заради тежкото протичане на вируса болничните за COVID-19 са едни от най-дългите.

СНИМКА: РОЙТЕРС

COVID-19 извън топ 10 на популярните болести

Почина операторът от БНТ Пламен Тошев

Почина операторът от БНТ Пламен Тошев

250 курса нужни за извозване на боклука от плаващото сметище в Искър КАДЪР: БНТ

250 курса нужни за извозване на боклука от плаващото сметище в Искър

Александър Велев

Александър Велев за доклада на Сметната палата: Грешките на медийния закон не може да се вменяват на ръководството на БНР

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber