Почина урологът проф. Митко Цветков, допринесъл за трансплантацията на бъбреци

https://www.24chasa.bg/novini/article/9274310 Почина урологът проф. Митко Цветков, допринесъл за трансплантацията на бъбреци Почина урологът проф. Митко Цветков, допринесъл за трансплантацията на бъбреци www.24chasa.bg
Проф. Митко Цветков
Проф. Митко Цветков

На 76-годишна възраст ни напусна проф. Митко Цветков, чиято професионална кариера е свързана в продължение на 45 г.с Клиниката по урология на УМБАЛ „Александровска“, съобщи университетската болница.

"Проф. Цветков остава едно от големите имена в българската урология, със значим принос за развитието на бъбречната трансплантология у нас. Ще го запомним като голям специалист, обичан преподавател и колега! Поклон пред паметта му!"

Проф. Цветков е роден през 1944 г. в село Стубел, област Монтана. Завършва медицина в Медицинска академия, София през 1972 г. Същата година започва работа в Александровска болница като стажант-асистент. От 1980 г. е главен асистент, от 1985 г. е доцент по урология, а от 200 2г. - професор. В периода 1995-1998 г. е главен републикански специалист по бъбречни трансплантации, а от 2003 г. е главен републикански специалист по урология. От 2006 до 2010 г. е началник на Клиниката по урология в УМБАЛ „Александровска“. Специализирал е във Франция, Белгия, Швейцария и Русия. Има над 270 научни публикации.

Проф. Цветков е бил е председател на Българското урологично дружество, член на Балканската урологична асоциация, на Френската урологична асоциация, на Европейската урологична асоциация, на Световната урологична асоциация, на Европейският съвет по урология и на Комисията за човешките ресурси. Избран е за Почетен гражданин на град Сандански за принос към здравеопазването на общината.

Поклон пред паметта му!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Борисов инспектира новите мотриси на БДЖ (На живо)

Борисов инспектира новите мотриси на БДЖ (На живо)

Почина режисьорът Ставри Карамфилов

Почина режисьорът Ставри Карамфилов

През септември ще започне изплащането на вторите пенсии за 17 хил. жени
Снимки: Ройтерс

Равни условия за първа и втора пенсия, иска КНСБ

Георги Терзийски КАДЪР: БНТ

АПИ: Не сме получавали сигнал за бедстваща бременна жена (Видео)

Китай разреши секции за изборите на 4 април в Пекин и Шанхай

Китай разреши секции за изборите на 4 април в Пекин и Шанхай

Хиляди в България пострадали от кибер рекет, никой не платил

Хиляди в България пострадали от кибер рекет, никой не платил

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber