Шефът на ЕЦБ подкрепя въвеждането на цифрово евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/9273201 Шефът на ЕЦБ подкрепя въвеждането на цифрово евро Шефът на ЕЦБ подкрепя въвеждането на цифрово евро www.24chasa.bg
Кристин Лагард. Снимка РОЙТЕРС
Кристин Лагард. Снимка РОЙТЕРС

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард подкрепя въвеждането на цифрово евро.

В статия за френското месечно списание L'ENA hors les murs, издавано от Асоциацията на бившите ученици на Националното училище по администрация, Лагард пише:

"Дигиталното евро ще допълни паричните средства и ще гарантира, че потребителите продължават да имат неограничен достъп до парите на централната банка във форма, която отговаря на техните еволюиращи нужди от цифрови плащания".

Според Лагард дигиталното евро може да играе важна роля в определени бъдещи сценарии - например, в случай на спад при използването на пари в брой или за предотвратяване на използването на чуждестранни цифрови валути в еврозоната.

"Въвеждането на дигитално евро може да е необходимо, за да се получи достъп до парите на централната банка, както и да се гарантира паричен суверенитет“, пише г-жа Лагард.

Управителят на ЕЦБ има смесени чувства относно появата на така наречените "стабилни криптовалути" (stablecoins) - частни цифрови валути, подкрепени от реални държавни валути. От една страна, те биха могли да стимулират иновации в платежните услуги, но от друга страна, ако се използват по-широко, те биха могли да застрашат финансовата стабилност и паричния суверенитет.

"Властите трябва да претеглят ползите и рисковете от иновациите в платежните услуги и да гарантират на първо място, че плащанията в дигитален режим могат да бъдат обработвани ефективно, сигурно и приобщаващо“, каза Лагард.

ЕЦБ започна обществена консултация за цифровото евро. Резултатите трябва да бъдат публикувани веднага след като централната банка направи оценка на тези консултации.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Любомир Аламанов

Любомир Аламанов, Николай Неделчев и Максим Бехар ще следят за етиката на пиарите

Министър Николова СНИМКА: Министерството на туризма

Министър Николова: Подпомагаме браншовете, които най-силно усещат пандемията

СНИМКА: Pixabay

Истанбул започва да произвежда морски таксита

БНБ Снимка: Архив

БНБ промени наредбата за номиналната стойност на банкнотите в обращение

СНИМКА: Радио Китай

Китай с рекордно висок стокообмен с чужбина за 2020 г.

СНИМКИ: Министерството на туризма

Марияна Николова: 6400 чартърни полета се очаква това лято на Летище Бургас

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber