Huawei може да доставя 5G оборудване за операторите в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9272377 Huawei може да доставя 5G оборудване за операторите в Германия Huawei може да доставя 5G оборудване за операторите в Германия www.24chasa.bg
Huawei може да доставя 5G оборудване за операторите в Германия

Предстои споразумение, постигнато след дълги дискусии,  относно начина на действие спрямо водещата китайска компания. То ще бъде от ключово значение за немските мобилни оператори

Германия планира строг контрол, но не възнамерява да изключи водещия китайски доставчик на мрежово оборудване Huawei от 5G мобилната мрежа..

Това предвижда законопроект на Федералното правителство, с който немското издание „Ханделсблат“ (Handelsblatt) разполага.

Решението е от ключово значение за изграждането на 5G мрежата в страната

Сега Huawei е основен доставчик на оборудване за трите мрежови оператора в Германия: „Дойче Телеком“ (Deutsche Telekom), „Водафон“ (Vodafone) и „Телефоника“ (Telefonica).

Проектът за „Втори закон за повишаване сигурността на информационните системи и технологии“ (IT-Sic 2.0) предвижда доставчици като Huawei да предоставят гаранционно писмо, в което гарантират, че тяхната технология е на 100% сигурна и не оставя отворени вратички за кибератаки.

Освен техническата проверка проектозаконът предвижда и запазване на правото за налагане на политическа забрана. Това ще даде възможност на съответните министерства да ограничат използването на мрежови технологии от политическа гледна точка.

Към момента мрежовите оператори в Германия са изправени пред сериозен проблем. Те не пожелаха да чакат повече политическото решение в Берлин и изградиха своите 5G мрежи с Huawei. Всъщност в по-голямата част от случаите те просто разшириха съществуващите си 4G мрежи до 5G. Защото още при 4G делът на компонентите на Huawei в радиомрежите беше голям: около 65% при Deutsche Telekom, 55% при Vodafone и 50% при Telefonica

Демонтирането на оборудването на даден доставчик е сложно и скъпо

Говорител на Deutsche Telekom каза: „В момента правим детайлна оценка на цялостния проектозакон и няма да изразяваме позиция предварително.“ От Vodafone заявиха: „Проектът е много обширен и ние най-напред ще го разгледаме обстойно и ще използваме срока за консултации, за да формулираме евентуалните съмнения – във всеки случай прилагането му ще ни изправи пред предизвикателства.“ Говорител на Telefonica коментира: „Важно е предвиденото сертифициране да е бързо и да осигури правна сигурност за използването на определени компоненти.“

От източници в телекомуникационните среди „Ханделсблат“ научи, че мобилните оператори вероятно най-напред ще продължат да залагат на Huawei при разширяването на мрежите и се надяват на позитивен развой. Разходите за смяна сега биха били непосилно и неоправдано високи – немските мрежови оператори нямат толкова силно и дългогодишно партньорство с никоя друга компания, както с Huawei.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Реджеп Ердоган Снимка: Ройтерс

Турция е увеличила тройно производството на електроенергия за 18 години

Теменужка Петкова КАДЪР: БНТ

Петкова: Диверсификацията е мечта от години, а когато се случи, има недоверие

Подстанция “Варна Изток” снабдява с ток 40 000 домакинства.

“Енерго-Про” влага 3,2 млн. лв. във важна за Варна подстанция

Все по-рядко се намират диви прасета в районите на ловните дружинки. На авджиите ще се наложи да се пренасочат към хищници, сърни и дребен дивеч.

Само 12 200 отстреляни глигана, с 60% по-малко

Проверката на КЕВР на ноемврийските сметки за парно в София показала, че клиентите са потребявали повече.

Без нарушения в сметките за парно през ноември в София

Любомир Аламанов

Любомир Аламанов, Николай Неделчев и Максим Бехар ще следят за етиката на пиарите

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber