Археолози разкриха в Хънан гробница, която хвърля светлина върху етногенеза на китайската култура

https://www.24chasa.bg/novini/article/9271861 Археолози разкриха в Хънан гробница, която хвърля светлина върху етногенеза на китайската култура Археолози разкриха в Хънан гробница, която хвърля светлина върху етногенеза на китайската култура www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай
СНИМКА: Радио Китай

Китайски археолози разкриха древна гробница в Лоян, провинция Хънан, датираща от края на периода „Пролети и есени“ (770–476 г.пр.н.е.). Първоначалният анализ показва, че в нея е погребан благородник или владетел на жунците – етнос, имигрирал от северозапад и обитавал Централен Китай, предаде Радио Китай.

В добре запазената гробница, която е заобиколена от ями за коне и колесници, археолозите са открили бронзови камбани, украшения от нефрит и пръстени. Учените смятат, че в нея са преплетени погребалните обичаи на жунския етнос и културата на централнокитайските равнини по средното и долно течение на Жълтата река (Хуанхъ).

Гробницата показва социалния живот по това време, както и културната интеграция и еволюция, давайки важни сведения за етногенеза на единната китайска култура. В нея има скелети на петима души – мъж и четири жени на около 30-годишна възраст, според първоначалния анализ, които вероятно са обект на жертвоприношение. Практиката за човешки жертвоприношения е престанал да съществува в Китай именно през периода „Пролети и есени“.

Гробницата, която се намира в некропол в окръг Ичуан, близо до град Лоян, е първата на жунците, която археолозите откриват в Централен Китай. До момента сведенията, че този етнос е обитавал района се съдържат само в историческата литература. Разкопките на некропола започнаха през 2013 г., като до момента са разкрити 150 гробници, включително 12 големи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

СНИМКА: Радио Китай

Радио Китай: Защо водещите западни медии колективно премълчават за смъртните случаи на ваксинирани с ваксината на Пфайзер?

Унгария постигна споразумение за закупуването на ваксини на китайската компания „Синофарм“

Унгария постигна споразумение за закупуването на ваксини на китайската компания „Синофарм“

СНИМКИ: Радио Китай

Със санкциите си срещу продуктите от Синдзян САЩ ще навредят на себе си

СНИМКИ: Радио Китай

245 000 в САЩ са останалите без работа заради китайско-американските търговски търкания

СНИМКИ: Радио Китай

За китайските ваксини: Данни и факти

СНИМКИ: Радио Китай

Експертите на СЗО, които ще проучват произхода на COVID-19, пристигаха в Ухан

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber