През 2021 г. се очаква по-евтина вода

https://www.24chasa.bg/novini/article/9270563 През 2021 г. се очаква по-евтина вода През 2021 г. се очаква по-евтина вода www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Очаква се ВиК услугите през 2021 г. да поевтинеят заради неизпълнение на показателите за качество на услугите на водоснабдителните дружества. Комисията за енергийно и водно регулиране оповести преди дни докладите си от проверка на 34 водни дружества.

На третата година от регулаторния период нито едно ВиК дружество не е изпълнило показателите за качество, които са залегнали в бизнес плановете.

Най-голямото дружество “Софийска вода” е преизпълнило инвестициите на 102%. От 30 показателя за качество е отчетено изпълнение на 21, неизпълнени остават 9.

Във Варна ВиК дружеството е изпълнило 125% от инвестициите. От 30-е показатели за качество са изпълнени 23, неизпълнените са 7.
В Пловдив е постигнато 124% изпълнение на инвестициите, 17 качествени показатели са покрити, а 13 не са изпълнени.

В Шумен, Русе и Бургас инвестициите са в рамките между 80 и 90%.
Във Видин покритият процент на вложенията е 33. Оценката на КЕВР за изпълнение на 30 показатели за качество, показват изпълнение на един – този за събираемостта. За 25 е записано „пълно неизпълнение“.
Обобщение за изпълнение на отделните показатели от 29 от 34-е дружества може да се открие в извънредна проверка на КЕВР, възложена от прокуратурата. Те са от месец май тази година.

Тя показва, че 5 ВиК дружества са отчели над 50% неизпълнение на показателите за качество, 11 дружества са отчели между 40 – 50% неизпълнение. При останалите 13 дружества неизпълненията варират между 7 и 11 неизпълнени нива на показатели за качество.
23 от 29 дружества, или 79%, не постигат целите по показателите „Налягане във водоснабдителната система“ и „Ефективност на привеждане на водомерите в годност“. 59% от дружествата не са изпълнили показателя „Ефективност на изграждане на водомерното стопанство“, а 72% не изпълняват целите за „Енергийна ефективност за водоснабдяване.
55% от ВиК операторите не са успели постигнат целите за рехабилитация на водопроводната мрежа, при 48% от дружествата е отчетено неизпълнение за показателя „Аварии по водопроводната мрежа“, а 41% от операторите не достигат показателите за „Непрекъснатост на водоснабдяването“. Тези данни са причина за констатираното в доклада значително неизпълнение на целите за намаляване на загубите на вода във водоснабдителните системи от близо 2/3 от дружествата с одобрени бизнес планове.
Комисията съобщава на прокуратурата, че въз основа на резултатите от регулаторния преглед, в края 2020 г. регулаторът ще преразгледа одобрените цени на ВиК услуги на дружествата за 2021 г., като при констатирано неизпълнение на параметрите на бизнес плановете тези цени ще бъдат коригирани.

55% от ВиК операторите не са успели да постигнат целите за рехабилитация на водопроводната мрежа, при 48% от дружествата е отчетено неизпълнение на показателя за авариите. Комисията съобщава на прокуратурата, че въз основа на резултатите от регулаторния преглед, в края на 2020 г. регулаторът ще преразгледа одобрените цени на ВиК услуги на дружествата за 2021 г., като при констатирано неизпълнение на параметрите на бизнес плановете тези цени ще бъдат коригирани.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Любомир Аламанов

Любомир Аламанов, Николай Неделчев и Максим Бехар ще следят за етиката на пиарите

Министър Николова СНИМКА: Министерството на туризма

Министър Николова: Подпомагаме браншовете, които най-силно усещат пандемията

СНИМКА: Pixabay

Истанбул започва да произвежда морски таксита

БНБ Снимка: Архив

БНБ промени наредбата за номиналната стойност на банкнотите в обращение

СНИМКА: Радио Китай

Китай с рекордно висок стокообмен с чужбина за 2020 г.

СНИМКИ: Министерството на туризма

Марияна Николова: 6400 чартърни полета се очаква това лято на Летище Бургас

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber