"168 часа": Генерал отказва да даде на САЩ тайните на научно-техническото разузнаване

https://www.24chasa.bg/novini/article/9268955 "168 часа": Генерал отказва да даде на САЩ тайните на научно-техническото разузнаване "168 часа": Генерал отказва да даде на САЩ тайните на научно-техническото разузнаване www.24chasa.bg
Луканов пръв се сблъсква с условието, че ако искаме да сме приятели със САЩ, трябва да предадем агентите си на Запад, които са ни помагали да получаваме забранени технологии.

Шпионите ни скандализирани от искането на американците да предадат като пушечно месо агентите си и западните фирми, които са ни помагали 

В края на 1989 г. зам.-държавен секретар на САЩ предупреждава зам.-външния министър Любен Гоцев и Петър Младенов, че икономическото и техническото разузнаване на България нанася щети на САЩ и докато те не прекратят дейността си,

Америка не може да приеме България за приятелска страна

За да уточни подробностите, в началото на 1990 г. в България за среща с Андрей Луканов пристига държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър. Условието на американеца е НТР и фирма "Инко" като основен "инструмент" на разузнаването в чужбина да се закрият. Причината - американците знаят, че България трансферира технологии, но не могат да го докажат.

Затова искат доказателства, че на тази практика ще бъде сложен край, и настояват за закриването. В пресата тогава се прокрадват интервюта как Луканов вика ръководството на държавното дружество, но те му обясняват, че "Инко" е създадена с решение на Министерския съвет и само той може да я разформирова. Освен това има договори, които трябва да се приключат и поради тази причина закриването няма как да стане веднага.

Тъй като САЩ забелязват, че в България няма ентусиазъм,

пускат тежката артилерия

Американското Министерство на правосъдието изпраща писмо, с което настоява да разбере какви технологии са трансферирани, произхода на информацията и как точно е изнасяна, как са ставали разплащанията, кои са американските и чужди фирми и партньори, които са участвали в доставките и др.

В писмото е посочено, че САЩ могат да изпратят екип в София, който на място да прегледа всички документи. Включително

как са вербувани хора в САЩ и в чужбина

В свое интервю шефът на НТР ген. Манчев потвърждава за писмото. Заявява, че когато му е наредено да даде исканата от американците информация, той е отказал. Мотивите му вероятно са били, че така ще пострадат хора, работили за България.

Независимо че Манчев се аргументира пред президента Желев защо не може да даде исканите данни, държавният глава настоява за доклад.

Може ли някой да каже какво се случва с документа, четете ТУК.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Премиерът Борисов на проверка в Сливница (На живо)

Премиерът Борисов на проверка в Сливница (На живо)

Политологът проф. Румяна Коларова КАДЪР: БНТ

Проф. Коларова: При победа на ГЕРБ ще се окаже, че Радев е креслива алтернатива

Петър Марков. Снимка Би Ти Ви

Д-р Петър Марков: Английският щам е по-смъртоносен

 АЕЦ "Козлодуй"

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" работи

Малките стъпки към големите мечти за 7 700 000 лева

Малките стъпки към големите мечти за 7 700 000 лева

СНИМКА: Pixabay

Днес ще е ветровито, максимални температури до 16 градуса

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber