В студа и пандемията сега ползваме ток колкото на Нова година (Инфографики)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9266543 В студа и пандемията сега ползваме ток колкото на Нова година (Инфографики) В студа и пандемията сега ползваме ток колкото на Нова година (Инфографики) www.24chasa.bg

Цените на електричеството в цяла Европа тръгнаха нагоре

Очаква се частичното затваряне да доведе до спад на ползването на електроенергия, но пък ниските температури и престоят у дома го компенсира

6065 мегавата беше товарът в четвъртък на електроенергийната система в пиковия час 19. Тогава ползваният в България ток е бил почти колкото на 31 декември миналата година - 6080 мегавата. Това показват данните в реално време на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Спадът или увеличението в ползването на ток е индикатор за живота ни. Показва индиректно какво става в икономиката, както и у дома.

Ползването на електроенергия у нас не е намаляло, поне засега, така че в него не се забелязва влияние от бума на COVID-19. И тъй като сегашният ноември е по-студен от този през 2019 г., потреблението на ток дори се е увеличило.

На 24, 25 и 26

ноември в

пиковия пояс -

19 ч вечерта,

надминава

6000 мегавата

На 26 ноември в пика товарът на електроенергийната система беше 6065 мегавата, в същия ден и час през 2019 г. товарът е бил 5542 мегавата, или с 9,4% по-нисък. Само че тогава среднодневната температура е била с 3 градуса по-висока. Среднодневният товар на 26 ноември (за денонощието) тази година е 5542 мегавата, а през 2019 г. е бил 4770 мегавата, или със 7,9% повече.

Експертите от ЕСО коментираха пред “24 часа”, че при еднакви температури през ноември сега и миналата година ползването на ток в дните преди да влезе в сила частичното затваряне заради коронавируса е на същото ниво.

В четвъртък в 14,33 ч 41,25% от електроенергията у нас беше произведена от тецовете, 39,29 на сто от АЕЦ, 6,78% - от фотоволтаици, вятърните паркове почти не работеха, бяха спрени и вецовете. Преди и по време на зимата обикновено водата се пази за по-екстремни ситуации в електроенергийната система. Но пък в петък към 17,37 ч над 1000 мегавата вецове бяха пуснати в експлоатация.

В резерв са блокове на ТЕЦ “Марица-изток 2”.

Това е картината до момента и преди влизане в сила на частичния локдаун от полунощ в събота. Тя прилича на тази от март - в първите две седмици на извънредното положение имаше ръст на ползването на ток, спадът настъпи после.

На свободния

пазар на ток у

нас и в Европа се

забелязва игра

на цените

Но през зимните месеци, въпреки мерките за изолация в европейските държави, цените на тока остават традиционно високи. Още повече че предприятията не затварят.

В четвъртък цените на борсата на платформата “Ден напред” у нас бяха на второ място сред тези на европейските борси. Първа в класацията по високи цени беше Румъния. При търговията за 27 ноември на българската борса средно претеглената цена беше 60,27 евро, но пък в Румъния мегаватчас се търгуваше за 79,59 евро, в Унгария цената беше същата като на румънския ток. Гърците записаха 72,01 евро. На свободния пазар по-евтино от България беше само в Испания - 52,56 евро, и във Франция - 60,09 евро за мегаватчас.

Освен че през зимата цените са по-високи, увеличение има и при количествата, които се търгуват. На Българската независима енергийна борса отбелязаха 5 рекорда само за месец в търгуваните количества.

Председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов цитира прогнози на експерти, че ще има намаляване на ползваната електроенергия, но спадът ще е по-малък от този в периода от март до август.

В двете седмици на март, когато бе въведено извънредното положение у нас, съвсем очаквано затворените у дома българи ползваха повече ток. Спад от над 6% обаче настъпва през април.

От справка на ЕСО от началото на годината до 22 ноември се вижда, че у нас се отчита

намаление на

производството

на ток с

8,24 на сто,

на потреблението с 3,14 на сто и на износа - с над 40%. Вероятно в този спад е калкулирано и намаленото потребление заради изолирането от март до май.

Намаленият износ става традиционен. Причината е, че в определени периоди у нас цените на електроенергията са високи.

Прогнозите на експертите са, че колебанията на регулирания и на свободния пазар на ток са предстоящи, те вероятно няма да са сериозни, защото индустрията продължава да работи.

Втората причина е, че затварянето на молове, ресторанти, фитнеси, училища и детски градини ще свие потреблението, но пък оставането на част от хората вкъщи ще увеличи ползването на ток у дома и това ще уравновеси ситуацията.

Експерти дават пример, че

отоплението в

един мол се

равнява на

разхода на ток

в десетки

апартаменти

При сериозното ни затваряне от 13 март до 17 май за близо три месеца сметките на хората за ток се увеличиха с 21%. Постоянното присъствие у дома и работата от вкъщи се отрази на бюджета на домакинствата. Вероятно това ще се случи и сега при тези, които работят от вкъщи. и то с много по-голям процент заради студа и пускането на отоплението.

За да гарантират електроенергията - кризисни щабове срещу COVID, мерят температура, пазят дистанция, за да опазят най-важните кадри

В енергетиката са взети крути мерки за опазване на екипите от COVID-19. В сектора е повече от осъзнато, че хората, които произвеждат, доставят ток и газ, както и управляват системата, трябва да са здрави, защото резервни няма.

Всяко дружество е разработило аварийни планове и мерки, които са представени и одобрени от Българския енергиен холдинг.

В АЕЦ “Козлодуй”  е създаден кризисен щаб, оглавяван от директора на централата Наско Михов. На площадката на централата ежедневно работят над 4000 души. Разпространението на вируса сред работещите или членовете на семействата им и едновременното им отсъствие от работа може да създаде риск за осигуряването на производството на електроенергия. Ядрените съоръжения се експлоатират от лицензирани инженери, чиято подготовка за самостоятелна работа продължава няколко години и не могат да бъдат заменени, ако се наложи отсъствието им в едно и също време, съобщиха от централата.
“Козлодуй” е една от първите атомни централи, които са разработили и въвели авариен план за действие при пандемия.

С цел ограничаване на риска от заразяване и за осигуряване на резерв от лицензирани оператори е изготвен разчет за работа с персонал на оперативно обоснован минимум, без да се нарушават действащите нормативи в страната и вътрешните правила за осигуряване на безопасната експлоатация на централата.
Влизането в нея става след мерене на температурата през термовизионни камери на порталите и инфрачервени термометри, разпределени по звена.

Ограничават се социалните

контакти и дори ходенето

на ресторанти, дискотеки

Естествено, взети са всички предпазни мерки - дезинфекция и облекла. Външни лица се допускат след PCR тест, взет 72 часа по-рано.

В Електроенергийния системен оператор - другото важно звено в енергетиката, от което се управлява и се поддържа системата, са определени критичните точки, които се дезинфекцират на 2 часа.
Изготвят се седмични графици за работа за всяко структурно звено, като на работното място се осигурява най-много 50% присъственост там, където е възможно. Останалите служители са на разположение на работодателя в границите на установеното за тях работно време.
При възникване на необходимост те се явяват на работа в рамките на 2 часа.

Поначало в Централното диспечерско управление външни лица се допускат по изключение, тъй като оттам се управлява системата. Но сега влизането на чужди хора в него и в териториалните диспечерски управления е забранено.

В “Булгартрансгаз” на входа се мери температурата и ако влизащият я е вдигнал, се пренасочва към медицински лица. Обезпечено е нормалното функциониране на преноса на оперативни данни от технологичните обекти на газопреносната система. Екипите по поддръжка

разполагат със системи

за дистанционно

следене на работата
на комуникационните съоръжения, както и с криптиран достъп до мрежите и оборудването, осигуряващи технологична информация, видео и глас. 70% от служителите са преминали на дистанционен режим на работа.

В ТЕЦ “Марица-изток 2” са създадени с алгоритъм правила за дезинфекция и организация по извършването . Определени са критичните точки – дезинфекцират се всички повърхности, свързани с поток на хора, както и често докосваните повърхности. При наличие на потвърден случай на COVID-19 на работното място се извършват почистване и дезинфекция на повърхностите, влезли в контакт със заболялото лице, на работното помещение, общите части и на санитарно-битовите помещения.

Въведен е ограничителен режим на преминаване в най-важните места за функциониране на централата - машинната зала и блочния щит за управление, както сега наричат контролните зали, от които се управляват блоковете.

В “Мини Марица-изток” е разпоредено при проява на симптоми - повишена температура, кашлица, хрема, загуба на обоняние, загуба на вкус и др., всеки работещ да си остава у дома и да търси личния си лекар.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Хотелиерско-ресторантьорският сектор в Гърция е отчел загуби от оборота в размер на 3,2 милиарда евро  СНИМКА: Ройтерс

Хотелиери в Гърция отчитат 3,2 млрд. евро загуби за третото тримесечие на 2020 г.

Клиентите на Теленор вече могат да подновяват своя план изцяло дигитално

Клиентите на Теленор вече могат да подновяват своя план изцяло дигитално

Европейската комисия СНИМКА: РОЙТЕРС

ЕК одобри 79 млн. евро за микро, малките и средните предприятия у нас

СНИМКА: Архив

Фондовата борса: 2020 година беше много добра за капиталовия пазар

Tmall Global с нови услуги за по-лесно навлизане на чуждия малък и среден бизнес на пазара в Китай

Tmall Global с нови услуги за по-лесно навлизане на чуждия малък и среден бизнес на пазара в Китай

Близо 6000 фирми са поискали подкрепа с оборотен капитал за 89 млн. лв.

Близо 6000 фирми са поискали подкрепа с оборотен капитал за 89 млн. лв.

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber