BG фирма създава мебели за световни модни марки

https://www.24chasa.bg/novini/article/9266342 BG фирма създава мебели за световни модни марки BG фирма създава мебели за световни модни марки www.24chasa.bg
Проект за един от лидерите в автомобилостроенето “Мерцедес-Бенц”.

Фондът за капиталови инвестиции на ББР влага в компанията 1,65 млн. лв.

Един от реализираните проекти на “М2 ПРОМ” в Париж.
Един от реализираните проекти на “М2 ПРОМ” в Париж.

Българската фирма “М2 ПРОМ” прави мебели за световни модни марки като “Диор” и “Ив Сен Лоран”. Компанията стартира едва преди 5 г. с идеята да покаже, че България може да се асоциира с качествено мебелостроене. А сега може да се похвали, че в музея на “Ив Сен Лоран” редом до автентичните мебели на дизайнера, стои и изработено от тях обзавеждане.

Музеят на френския моден дизайнер “Ив Сен Лоран ”.
Музеят на френския моден дизайнер “Ив Сен Лоран ”.

През 2015 г. Мирослав Константинов и Димитър Димов правят малка фирма, в която работят общо трима души. Първоначално разпределят запитвания на клиенти към български подизпълнители, разказват основателите.

Фирмата работи с един от най-добрите софтуери за проектиране, иновативен за България.
Фирмата работи с един от най-добрите софтуери за проектиране, иновативен за България.

Двамата млади предприемачи са учили и работили във Франция и решават да променят разбиранията, че българските производители на мебели са лоукост и некачествени. И решават да създадат фирмата М2, а от една разходка в Париж се вдъхновяват от френска фирма да добавят към името и “ПРОМ”, защото звучи мащабно. През следващите 5 години развиват компанията и я профилират в производство на търговско и офис обзавеждане в луксозния сегмент. Клиентите им са международни компании с филиали по цял свят, но правят мебели предимно за Франция. Официален подизпълнител са на френската търговска верига “Лагардер”, правили са обзавеждане за обекти на парижкото летище “Шарл дьо Гол”. В момента имат поръчки и за новия му терминал. Техни мебели са и на друго парижко летище - “Орли”, и на това в Прага.

В списъка с клиентите им е и фирмата за часовници “Суоч”.

Изработили са и

обзавеждане за

четирите офиса

на самолетния

гигант “Еърбъс”

в Тулуза, както и за две големи френски застрахователни компании. Работят и с други компании, за които правят обзавеждане за луксозни бутици във Франция, Англия, Испания, Америка. Официален подизпълнител са и на “Кей Еф Си” и “Пица Хът” за Франция.

Мирослав и Димитър решават да се захванат с производство, за да имат контрол върху качеството и сроковете. Така могат да проследят целия процес - от проектирането, през изпълнението, експедицията и монтажа на мебелите. Обемът на поръчките нараства и за да разширят бизнеса си, двамата предприемачи започват да търсят финансиране. Отказват на френски завод да ги купи, не искат и кредит, защото търсят партньор, а не само финансова подкрепа. Решават, че инвестиционните фондове са подходящи за техния бизнес. Така се свързват с Фонда за капиталови инвестиции. Оттам виждат потенциала на компанията и решават да участват с 1,65 млн. лв. Мирослав и Димитър

избират

дъщерното

дружество на

ББР пред

английски и

чешки фондове,

защото виждат

партньор,

отнасящ се с разбиране към дългосрочната им стратегия за развитие. Това, че зад тях застава голяма финансова институция и национален фонд е решил да инвестира, им дава един още по-стабилен имидж пред клиентите и по-голяма тежест на европейския пазар.

Близо 8 месеца след като фондът влиза в “М2 ПРОМ”, Мирослав и Димитър казват, че това е било правилното решение. С финансирането те разширяват производството, наемат нови хора, като фирмата вече наброява 30 човека. Успяват да внедрят и най-добрата в сферата програма за 3D проектиране. Според Мирослав това била една от най-важните инвестиции, тъй като така

достигат нивото

на водещи

производители

в луксозния сегмент

в Западна Европа. Купуват и две машини, които са свързани директно с 3D програмата. В България няма експерти за това и обучават конструкторите за работа с нея.

Инвестицията в “М2 ПРОМ” е първата сделка на Фонда за капиталови инвестиции, в която той влиза като акционер. Дружеството с капитал от 65 млн. лв. финансира малки и средни предприятия, насърчавайки техния растеж. Фирмата на Мирослав и Димитър привлича интерес с производствения си профил и капацитета за генериране на висока добавена стойност, казва Цветомир Цанов, член на съвета на директорите на фонда. Дяловото финансиране в случая е в подкрепа на предприемачеството, но и осигурява работни места в предизвикателните пандемични условия.

След подкрепата от фонда компанията има все повече запитвания и от България. Мирослав и Димитър вярват, че за да е успешен бизнесът им, във фирмата всички трябва да са част от един екип. Поради това основна цел им е да осигуряват добра работна среда и специфична социална политика. Провеждат срещи с всеки от екипа инвидидуално в началото и в края на година, за да разберат как се чувства в компанията и в каква сфера иска да се развива. Всяка година правят презентация за успехите, както и колко фирмата губи от грешките.

Двамата предприемачи готвят презентация и пред студентите от Лесотехническия университет в София, за да покажат на младите хора, че има възможност за работа по значими проекти и от България, и че има смисъл и бъдеще в професията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Реджеп Ердоган Снимка: Ройтерс

Турция е увеличила тройно производството на електроенергия за 18 години

Теменужка Петкова КАДЪР: БНТ

Петкова: Диверсификацията е мечта от години, а когато се случи, има недоверие

Подстанция “Варна Изток” снабдява с ток 40 000 домакинства.

“Енерго-Про” влага 3,2 млн. лв. във важна за Варна подстанция

Все по-рядко се намират диви прасета в районите на ловните дружинки. На авджиите ще се наложи да се пренасочат към хищници, сърни и дребен дивеч.

Само 12 200 отстреляни глигана, с 60% по-малко

Проверката на КЕВР на ноемврийските сметки за парно в София показала, че клиентите са потребявали повече.

Без нарушения в сметките за парно през ноември в София

Любомир Аламанов

Любомир Аламанов, Николай Неделчев и Максим Бехар ще следят за етиката на пиарите

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber