COVID-19 като руска рулетка (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9265366 COVID-19 като руска рулетка (Видео) COVID-19 като руска рулетка (Видео) www.24chasa.bg

Всяка смъртоносна епидемия е парализирала човечеството колкото с милионите загинали, толкова и с огромната стъписваща неяснота – откъде идва заразата, как поразява организма, как се пренася, има ли лек?
Науката дори има термин – игнофобия, който обяснява ирационалния страх от незнанието. И той предизвиква ужас, паника, безпокойство, ускорен сърдечен ритъм, учестено дишане, задух и дори сериозни психични заболявания. Незнанието води и до грешни решения, при които хората не само не са спирали вирусите убийци, а дори напротив – спомагали са за още по-бързото им разпространение. Когато например в средата на XIV век чумата от Китай покосява Европа, хората панически започват да избиват кучетата и котките, подозирайки, че точно те разпространяват заразата. В резултат на тази прибързана акция Черната смърт започва да взима двойно повече жертви. Просто кучетата и котките са естествен враг на плъховете, които пък пренасят бълхите – носители на бактерията Yersinia pestis, причинител на чумата. Колко нелепо, нали?
Най-смущаващото с COVID-19 е, че въпреки че сме в началото на XXI век и човечеството е напреднало изключително в науката и технологиите, въпросите около новия коронавирус са много повече от отговорите. Все едно точно по този повод римският учен и историк Плиний Стари е произнесъл знаменитата си фраза: „Единственото сигурно е, че няма нищо сигурно“. Плиний е нямал нещастието да бъде поразен от епидемия. Той умира бързо и героично, докато евакуира с кораби хора при избухването на вулкана Везувий през 79-а година, когато Помпей е изравнен със земята.
Двайсет века по-късно хората са изправени пред още по-тежка драма и неизвестност. Срещата с COVID-19 е като игра на руска рулетка – никой не знае как ще излезе от стаята – безсимптомно или в ковчег. Дали се изгражда стаден имунитет? И дори дали прекаралите болестта, могат да се заразят отново? Единственото сигурно е, че вирусът атакува различно силно кръвните групи, както е било и при чумата и при холерата. Но ако се анализират всички случаи, ще се види, че и в това няма нищо сигурно. И все пак човечеството е мобилизирано. Независимо една от друга в различни точки на света създават общо 164 ваксини, без да броим университетските разработки. 48 са във фаза на клинични изпитания. Невидимо за широката публика се разиграва истинска война на ваксини с всички разузнавателни и контраразузнавателни методи. Залогът в този хиперпечеливш бизнес е огромен и първите ще спечелят най-много. Реално днес все още няма одобрена ваксина, но 3,8 милиарда дози са закупени предварително от по-богатата част на планетата.
В този „Космос“ ще надникнем зад кулисите на фармацевтичния бизнес, за да видим как в разгорещената битка се нанасят удари и под кръста. Ще се издигнем високо в орбита, където в Международната космическа станция екипажът опитва да запуши дупка в корпуса, от която излиза все повече въздух. В далечното минало в Древен Египет ще разбием клишето, че строителите на пирамиди са били изтезавани роби. И ще ви разкажем за кубинския период на Ърнест Хемингуей и неговия риболов за довиждане с Фидел Кастро.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Видео

Последното денонощие на акад. Титянова и съпруга й

Последното денонощие на акад. Титянова и съпруга й

Вижте изригването на вулкана в Тонга от космоса (Видео)

Вижте изригването на вулкана в Тонга от космоса (Видео)

Северна Корея изтреляла днес две предполагаеми балистични ракети (Видео)

Северна Корея изтреляла днес две предполагаеми балистични ракети (Видео)

СНИМКА: Георги Кюрпанов

Кои са новите войници - Гледайте мини филма на "24 часа" "Първите от запаса" (Видео)

МИТЬО МАРИНОВ

Без сертификати и тестове за депутати. Само детектор на лъжата (Видео)

Започна фестивалът на ледените фигури, вдъхновен от Олимпиадата (Видео)

Започна фестивалът на ледените фигури, вдъхновен от Олимпиадата (Видео)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber