20 пъти се вдига данъчното облекчение за родители

https://www.24chasa.bg/novini/article/9262696 20 пъти се вдига данъчното облекчение за родители 20 пъти се вдига данъчното облекчение за родители www.24chasa.bg
20 пъти се вдига данъчното облекчение за родители

Бюджетът за догодина приет, 3 млрд. лв. повече са предвидени за мерки срещу пандемията

Бюджетът за догодина вече е приет. В макрорамката е записано 2,5% ръст на БВП, дефицит от 5 млрд. лв. Данъчните ставки остават без промяна. Във фискалния резерв в края на 2021 г. трябва да има 4,5 млрд. лв., а максималният размер на нов външен дълг за догодина е също 5 млрд. лв.

3 млрд. лева допълнително ще похарчи държавата срещу пандемията догодина. Това записаха депутатите, които приеха окончателно бюджета за 2021 г. Лекарите ще получават месечно допълнително по 600 лв. към заплатите си, сестрите - по 360 лв., а санитарите - по 120 лв. Бюджетът на здравната каса ще разполага с 5,3 млрд. лв.

647,7 млн. лв. повече са определени за образование, 70 млн. лв. са за изграждане и ремонти на детски градини, ясли и училища. За социална политика са отделени 1,35 млрд. лв. допълнително, като 300 млн. лв. са за продължаване на мярката 60 /40 за запазване на работните места до март догодина. Минималният размер на обезщетенията за безработица е увеличен от 9 на 12 лв.

Изплащането на увеличените пенсии е осигурено с 12,3 млрд. лв., което е с 1,7 млрд. лв. повече в сравнение с разходите за тази година. Така се гарантират изплащането от 1 януари на вдигнатата на 300 лева минимална пенсия и индексирането на парите за старост от 1 юли с 6,7%, както и добавките от 50 лв. за всеки пенсионер до края на март. Максималната пенсия се увеличава от 1200 на 1440 лв.

В бюджета са предвидени еднократни трансфери за подпомагане на общини с население под 30 000 жители, при които е отчетено намаление на приходите от данък върху недвижимите имоти с повече от 5% и на приходите от туристически данък с над 15%.

Не се вдигат осигурителните вноски, запазва се и размерът на максималния осигурителен доход. Минималният бе повишен от 610 на 650 лв., колкото става и минималната заплата от началото на 2021 г. С 30% ще се вдигат и възнагражденията на всички, ангажирани на първа линия в битката с пандемията. Чиновническите заплати получават увеличение от 10%.

Малко над 2 млрд. лв. ще бъде бюджетът за отбрана през 2021 г.

За машинно гласуване са осигурени допълнително 50 млн. лв. 105 млн. лв. гласуваха депутатите за подготовката и провеждането на изборите. Партийната субсидия остана 8 лева за глас.

По време на дебатите стана ясно, че данъчното облекчение за родители с деца , което се вдига над 20 пъти, може да бъде ползвано през 2022 г., тъй като тогава се обявяват годишните доходи за 2021 г. Според приетите предложения за едно дете отстъпката от данък общ доход на година е 450 лева, а за две деца е 900 лева.

При окончателното гласуване на бюджета бе отменена възможността неустойката по бързите кредити да достига до два пъти размера на главницата, която бе гласувана преди седмица по предложение на независимия депутат Спас Панчев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Хотелиерско-ресторантьорският сектор в Гърция е отчел загуби от оборота в размер на 3,2 милиарда евро  СНИМКА: Ройтерс

Хотелиери в Гърция отчитат 3,2 млрд. евро загуби за третото тримесечие на 2020 г.

Клиентите на Теленор вече могат да подновяват своя план изцяло дигитално

Клиентите на Теленор вече могат да подновяват своя план изцяло дигитално

Европейската комисия СНИМКА: РОЙТЕРС

ЕК одобри 79 млн. евро за микро, малките и средните предприятия у нас

СНИМКА: Архив

Фондовата борса: 2020 година беше много добра за капиталовия пазар

Tmall Global с нови услуги за по-лесно навлизане на чуждия малък и среден бизнес на пазара в Китай

Tmall Global с нови услуги за по-лесно навлизане на чуждия малък и среден бизнес на пазара в Китай

Близо 6000 фирми са поискали подкрепа с оборотен капитал за 89 млн. лв.

Близо 6000 фирми са поискали подкрепа с оборотен капитал за 89 млн. лв.

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber