Затворени бизнеси може да бъдат компенсирани спрямо загубите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9262609 Затворени бизнеси може да бъдат компенсирани спрямо загубите Затворени бизнеси може да бъдат компенсирани спрямо загубите www.24chasa.bg
Лъчезар Борисов
Лъчезар Борисов

Парите щели да дойдат от ЕК

Има възможност фиксираните разходи на бизнесите, които затварят от петък заради коронавируса, да се компенсират. Идеята ще се прецени в следващите дни, като ще стъпи на база процент от загубения оборот за същия период на миналата година или средномесечно за цялата година.

Тази нова мярка в момента се обсъжда с работодателските организации, като разговорите с тях са започнали още когато се е заговорило за затваряне на бизнеси. Това заяви икономическият министър Лъчезар Борисов в четвъртък в сутрешния блок на БНТ.

Средствата за компенсациите ще се осигурят от ОП “Икономика и конкурентоспособност”. От програмата ще се пренасочат около 156 млн. лв., които бяха предназначени за други две процедури - за осигуряване на ликвидност на т. нар. “малки големи” компании и за преструктуриране на организацията на работа във фирмите в COVID обстановка. Тези процедури все още не са започнали, а ако идеята се осъществи, ще се търси начин за последващото им изпълнение.

Работи се и по осигуряване на допълнителен ресурс от 300-350 млн. лв., който също може да дойде от оперативни програми, в които има забавяния. В краен случай - и от държавния бюджет.

350-400 млн. лв. минимум трябва да инвестира държавата, за да помогне на икономиката, каза още министър Борисов. Той прогнозира, че ограниченията може да свият БВП с до 1 млрд. лв. в най-песимистичния сценарий.

Търсихме баланс между строгостта на противоепидемичните мерки и свободата в икономиката. За да има здрава икономика, трябва да има и здрав народ. Един от затворените сектори е “Ресторантьорството”, но “Търговия” остава отворен, без моловете, обясни Борисов и увери, че затварянето ще трае само три седмици - до 21 декември.

Министърът смята, че компенсацията от 24 лв. за всеки ден неплатен отпуск е много добра мярка за административно затворените сектори и ще може да бъде изпълнена много бързо от социалното министерство, тъй като вече е осигурен бюджет, с който да се стартира. Също така припомни, че мярката 60/40 продължава да работи. Съществува и вариант да се осигурят детегледачки на някои от хората, които не могат да гледат своите деца.

173 млн. лв. са изплатени до момента на 21 хил. микро- и малки предприятия по ОПИК. Предстои преразглеждането и на останалите 6000 проекта, кандидатствали по програмата. С министъра на финансите се работи и за създаване на банков инструмент за гаранции с Фонда на фондовете.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Министър Николова СНИМКА: Министерството на туризма

Министър Николова: Подпомагаме браншовете, които най-силно усещат пандемията

СНИМКА: Pixabay

Истанбул започва да произвежда морски таксита

БНБ Снимка: Архив

БНБ промени наредбата за номиналната стойност на банкнотите в обращение

СНИМКА: Радио Китай

Китай с рекордно висок стокообмен с чужбина за 2020 г.

Спират сайтове на фирми, представящи се за инвестиционни посредници

Спират сайтове на фирми, представящи се за инвестиционни посредници

Германия разреши изграждането на участъка на "Северен поток 2" в свои води

Германия разреши изграждането на участъка на "Северен поток 2" в свои води

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber