Сачева: Работодателите със затворени бизнеси могат да комбинират всички налични мерки

https://www.24chasa.bg/novini/article/9260250 Сачева: Работодателите със затворени бизнеси могат да комбинират всички налични мерки Сачева: Работодателите със затворени бизнеси могат да комбинират всички налични мерки www.24chasa.bg
Деница Сачева
Деница Сачева

Работодателите със затворени бизнеси могат да комбинират всички налични мерки - може на едните служители да се дава от мярката 60/40, а на останалите да се дават 25-те лв., например. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в студиото на Нова Тв.

На въпрос как ще се дава обезщетението от 25 лв., Сачева обясни:
Служителите трябва да подадат заявление към своя работодател и вътре да посочат откога излизат в неплатен отпуск, а съответно работодателят го подава в Бюрата по труда. Тази помощ може да се изплати за общо 60 дни, тъй като имаше затворени бизнеси преди това.

Социалният министър подчерта, че от понеделник ще може да се кандидатства за тази помощ. Засега били отделени около 50 млн. лв. за 50 хил. души, но правоимащите били 356 хил. и затова помощта щяла да се разшири при нужда, за да може всички да получат. Тя пък ще се дава след изтичане на трите седмици от спиране на бизнеса или така хората, които са със затворени бизнеси от 28 октомври насам и кандидатстват за нея сега, ще получат пари по празниците. Сачева припомни, че родителите в неплатен отпуск може да използват и помощта за отглеждане на дете до 14 г., която е над 600 лв.

Не бих искала да настройвам един сектор срещу друг, защото рано или късно тази пандемия ще отмине и отново ще имаме нужда от ресторанти, да празнуваме, да правим конференции и т.н., каза още Сачева.

На въпрос колко хора ще останат без работа до края на годината и кои сектори ще са най-засегнати, тя каза: Динамична е тази информация, до октомври поддържахме едни много добри нива на безработицата, като тя спадаше в продължение на пет месаце и беше под седем процента. Вероятно ще имаме един ръст на безработицата, но зависи какъв ще е зимният сезон. Работим да задържим процента под 7, но ще видим дали ще успеем.

Вероятно звучи правилно кредитите да бъдат разсрочени, но те вече бяха до 30 септември и банковият сектор настояват, че ако това продължава да се прави, ще стигнем до много неприятна банкова ситуация, коментира Сачева. Настоя, че за да има всеки един от нас пари, то те трябва да се движат и да продължат да се плащат данъци, поне частично, за да имат общините и държавата пари.

По мярката 80/20, която се изпълнява от нашето министерство, бяха запазени над 30 хил. работни места, обясни още тя. За мярката 60/40 пък сме взели 511 млн. лева досега от Европа, можело да потърсим и още по линия на европейския инструмент SURE.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Едва с 0,1% се вдигнали цените през 2020 година

Едва с 0,1% се вдигнали цените през 2020 година

СНИМКА: Ройтерс

"Ханделсблат": САЩ налагат допълнителни санкции за "Северен поток 2"

Швейцарската МЕТ купува от "Енел" 14 вятърни парка.

Швейцарци купуват от “Енел” вятърни централи у нас

„Тимбарк България“ се включи в подпомагането на бедстващите от земетресението в Хърватска

„Тимбарк България“ се включи в подпомагането на бедстващите от земетресението в Хърватска

През 2020 година “Енерго-Про Енергийни услуги” отбеляза двоен ръст при строежа на фотоволтаични централи спрямо 2019 година.

“Енерго-Про” изгради 40 фотоволтаични централи за 2 години

"Топлофикация Перник": Работим нормално, без сериозно аварии

"Топлофикация Перник": Работим нормално, без сериозно аварии

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber