Провинция в Италия тества 350 000 жители за 3 дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/9255619 Провинция в Италия тества 350 000 жители за 3 дни Провинция в Италия тества 350 000 жители за 3 дни www.24chasa.bg
Провинция в Италия тества 350 000 жители за 3 дни

За целта отварят 184 пункта, откриват 3000 заразени без симптоми

Северната италианска провинция Алто Адидже (Южен Тирол на немски) направи масов скрининг за COVID-19 на цялото си население, за да разбере каква част от него е заразена.

Тестването беше доброволно и на него се подложиха за три дни 350 хил. жители, или 70 на сто от населението.

За целта бяха създадени 184 пункта в 116-те общини на провинцията, пред които се извиха дълги опашки от хора, които искаха да бъдат тествани. Оказа се, че близо 3000 жители са носители на вируса, без да го знаят, защото нямат никакви симптоми на заболяването. Това означава 1% от населението на малката провинция. Те бяха поставени под карантина.

Алто Адидже е част от автономната област Трентино-Алто Адидже. На сегашното масово тестване, струвало на провинцията 3,5 млн. евро, се подложиха всички без тези, които вече са регистрирани като заразени или за които има назначени тестове като хора със симптоми. Не бяха включени и децата под 5 г. Участието в скрининга не беше задължително, но много от фирмите в провинцията разрешават да работят само хора с отрицателни тестове. Показалите положителен тест ще се изолират за 10 дни и ако нямат симптоми, ще се върнат към нормален живот.

“С масовия скрининг открихме 3000 заразени, които иначе щяха да останат скрити. Ако не ги бяхме идентифицирали, рискувахме да имаме 95 000 нови заразени след седмица, защото индексът на заразяемост в Алто Адидже е 1,5”, каза губернаторът на автономната област Амо Компачер. Според него жителите на региона играят активна роля в борбата срещу вируса.

Епидемиоложката Стефания Салмазо каза пред в. “Кориере дела сера”, че данните за 1% заразени без симптоми сред населението на Алто Адидже са много близо до регистрирания процент в намиращата се там провинция Болцано през изминалите седем дни, който е 0,7. Става въпрос за 751 заразени от 100 000 жители.

Според Салмазо откритият 1% заразени без симптоми в Алто Адидже не е никак малка цифра, още повече че е само остатъкът от населението, което не се е изследвало заради липса на достъп до тест, въпреки че много от тези хора са били в тесен контакт със заразени.

Алто Адидже в момента е “червена зона” в Италия, което означава че в нея действат най-строгите ограничителни мерки за борба с вируса.

На 23 ноември общият брой жертви на коронавируса в Италия надмина 50 000 от 60-милионното население. По-голяма част от тях са мъже, жените са 42,5 на сто.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

СНИМКА: Pixabay

В Чехия разпределянето на ваксините срещу коронавируса не върви гладко

СНИМКА: Pixaabay

В първия етап на ваксинационната кампания в Румъния са ваксинирани 168 705

СНИМКА: Pixabay

Португалия: Въведената от Великобритания забрана за пътувания е абсурдна

СНИМКА: Pixabay

Училищата в Русия отворят отново врати

СНИМКА: Pixabay

Нито една от мутациите на коронавируса не влияе на ефикасността на ваксината

СНИМКА: Pixabay

ЕК подкрепя идеята да има удостоверение за ваксинираните срещу COVID-19

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber