Мобилни адвокати ще дават правна помощ на бедни и жертви на домашно насилие (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9255176 Мобилни адвокати ще дават правна помощ на бедни и жертви на домашно насилие (Обзор) Мобилни адвокати ще дават правна помощ на бедни и жертви на домашно насилие (Обзор) www.24chasa.bg
Заместник-омбудсманът Елена Чернева и адвокат Диляна Гитева по време на срещата

СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО
Заместник-омбудсманът Елена Чернева и адвокат Диляна Гитева по време на срещата СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО

Само за изминалата година 25 жени са били убити от близките си, а до май 2020 г. - осем

Над 250 представители на уязвимите социални групи в малките и отдалечените райони на областите Стара Загора, Велико Търново и Варна ще получат първична правна помощ. В тази група влизат жертви на домашно насилие, жени, деца и представители на малцинствени общности.

Това стана ясно на откриващата конференция по проекта на Националното бюро за правна помощ “Подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност, със специален фокус върху жени, деца и ромската общност”, който се финансира от Норвежки финансов механизъм 2014-2021.

За целта ще бъдат създадени мобилни екипи от адвокати и ромски медиатори в трите области, които ще предоставят първична правна помощ и ще информират хората там за това какви са правата им и как могат да ги защитят.

Случаите с насилие ще се докладват на компетентните органи, а

на пострадалите

ще се оказва и

психологическа

помощ

“Ще работим за създаване на добър координационен механизъм за защита на жертви от домашно насилие и насилие по полов признак с общините, социалните служби, съда, прокуратурата и местните структури на МВР, засега в пилотните центрове, като целта е този механизъм да заработи в цялата страна”, заяви председателят на Националното правно бюро Наталия Илиева.

В рамките на проекта ще бъде разработена

онлайн платформа,

чрез която ще се

осъществява

първична правна

помощ,

като е предвидена и възможност консултациите да са анонимни.

Заместник-омбудсманът Елена Чернева подчерта, че темата за домашното насилие е в дневния ред и на омбудсмана и увери, че ще се търсят съвместно пътища и решения, които да доведат в дългосрочен план до желаната устойчива промяна за защита правата на гражданите от уязвимите социални групи.

Предоставянето на правна помощ на уязвимите групи е предизвикателство, пред което са изправени и в Норвегия, коментира Ивар Армстад от норвежката съдебна администрация.

Той бе категоричен, че работата по проекта ще засили двустранните отношения между НБПП и Норвежката съдебна администрация.

Зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов пък пожела успех на проекта и подчерта, че неговото изпълнение е от особена важност за реализиране на общите цели, поставени от Министерството на правосъдието и норвежките партньори.

Домашното насилие е убило средно по повече от 2 жени месечно м.г.

Всяка трета жертва

на убийство през

2019 г. е била жена,

показва статистиката на МВР. През изминалата година от общо 80 извършени убийства 25 са били на жени. Две трети от тях са убити от най-близките си хора - съпрузи, интимни партньори или роднини. Основният мотив е ревност.

Статистиката за тази година все още не е готова, но само до края на месец май 8 жени бяха убити от партньорите си. Заради извънредното положение обаче скочиха и обажданията към горещите телефонни линии в страната за пострадали жени и деца от домашно насилие. Само за периода от 1 март до 31 май към телефона на Асоциация “Анимус” са постъпили 408 обаждания. За сравнение миналата година в същия период те са били 351.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Малките стъпки към големите мечти за 7 700 000 лева

Малките стъпки към големите мечти за 7 700 000 лева

Бистра Кирова,  главен изпълнителен директор на "Музейко".

Бистра Кирова: В “Музейко” децата строят сгради на Луната, ракети и луноходи

СНИМКА: Pixabay

Днес ще е ветровито, максимални температури до 16 градуса

566 новозаразени с коронавирус, 5,8% от тестваните, 1248 излекувани

566 новозаразени с коронавирус, 5,8% от тестваните, 1248 излекувани

По този начин трябва да са облечени хората от подвижните СИК, след като няма да може да бъдат ваксинирани.

Хората в COVID секциите за вота без ваксина, няма време. С маски и костюми

Проф. Тодор Кантарджиев. Кадър БНТ

Проф. Кантарджиев: Доказахме - 8 български пациенти са с новия английски вариант на щама (Обновена)

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber