Желязков: Главните секретари трябва да участват в бордове, но без пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/9255081 Желязков: Главните секретари трябва да участват в бордове, но без пари Желязков: Главните секретари трябва да участват в бордове, но без пари www.24chasa.bg
Министърът на транспорта Росен Желязков КАДЪР: Би Ти Ви
Министърът на транспорта Росен Желязков КАДЪР: Би Ти Ви

Моето мнение е, че главните секретари трябва да участват в бордове, но без да получават възнаграждения. Един младши експерт в министерство може да управлява държавно предприятие, а един главен секретар - не. Защо най-опитният държавен служител да не може?
Това каза министърът на транспорта Росен Желязков в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Според него твърденията, че със законови промени се отваря пътят за бонуси за чиновниците насред пандемията, не са верни.

"Изобщо не става дума за участие на главните секретари в органите за управление срещу заплащане. Става въпрос за участието на държавни служители в органите за управление на предприятия и търговски дружества като форма на контрол, а не като форма на икономическа облага. Сега в закона има възможност всеки държавен служител да участва и отпаднаха всъщност най-висшите държавни служители, които имат най-широкообхватен поглед върху управлението на държавните търговски дружества и държавните предприятия. Тук въпросът обаче има друга етимология. Държавата трябва ли да има изобщо търговски дружества и ако ме питате мен - не трябва, и да не се налага те да бъдат контролирани през който и да е служител. И ако има - трябва да има контрол.  Всъщност ние не можем да изключваме дори главните секретари с презумпцията, че те са част от политическия кабинет, което не е вярно. С тази грешна постановка им беше отнета тази възможност, респективно е отнета възможността на принципалите да имат контрол. Тезата ни е - защо те да бъдат ограничени, ако не получават за това възнаграждение", допълни той. 

"Ние като министерство подкрепяме инкриминирането на нерегламентираните превози. Считаме закона за ясен и категоричен. В момента сивият сектор е трийсетина процента от превоза на пътници от нелицензирани водачи и превозни средства, без застраховки и срещу възнаграждение. Това са бусове, които се познават в населените места. Когато ги хванат, казват, че са роднини и други видове обяснения. Правени са проверки и от НАП и на границата. Случайните превози са регламентирани в закона. Дали протестът е най-добрата форма, не бих подкрепил блокирането, независимо дали са основателни исканията. Ветото на президента не успя да събере гласове, за да бъде преодоляно, а не че парламентът го е отменил", каза още Желязков по повод готвения утре протест на превозвачите.

"За сектор транспорт мисля, че ограниченията трябва да бъдат социално поносими и социално защитими като компенсации и да са симетрични. Предлаганите мерки ще се обсъждат в кабинета. В системата на транспорта работят около 50 000 души и те няма да бъдат ограничавани. Компенсации ще има от декември ще се изплащат 30 милиона . До края на годината има и допълнителни 9 милиона за превозвачите. Мисля, че с бранша намираме поне смекчаване в ситуацията на пандемията", заяви той по повод последните предложени мерки от здравния министър, които ще бъдат обсъдени утре на заседание на Министерския съвет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Вежди Рашидов

Вежди Рашидов се срещна с представители на на филмовата общност

СНИМКА: Pixabay

Безплатно с велосипед и тротинетка в метрото до 7 ч и след 20 ч

Фандъкова: Високо ниво на подземните води е вероятната причина за проблема в метрото

Фандъкова: Високо ниво на подземните води е вероятната причина за проблема в метрото

Делян Добрев Снимка: Архив

Делян Добрев осъди Елена Йончева

Вежди Рашидов

Рашидов: Христо Иванов да се занимава само с Доган, ние защитаваме Ченгене скеле

Красимир Вълчев

В понеделник или вторник ще е ясно кои класове се връщат в училище

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber