Скопие се пренасочва от АЕЦ "Белене" към Александруполис. Временно.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9255024 Скопие се пренасочва от АЕЦ "Белене" към Александруполис. Временно. Скопие се пренасочва от АЕЦ "Белене" към Александруполис. Временно. www.24chasa.bg
Скопие се пренасочва от АЕЦ "Белене" към Александруполис. Временно.

Не сме уведомени официално, казаха от Министерството на енергетиката

Северна Македония се отказва временно от бъдещи инвестиции в АЕЦ "Белене" и ги пренасочва  към  терминала за втечнен газ край Александруполис. Това става ясно от онлайн участие на генералния директор на ЕСМ („Електрани“ АД) Васко Ковачески в енергиен форум, той е цитиран от  агенциите на Северна Македония.

„Временно се отказваме от планираната инвестиция в атомната централа в Белене, Република България и се фокусираме върху възможността за инвестиране в газова централа в близост до газовия терминал в Александропулос, република Гърция, казва той. ESM би имала собственост от 25% и до 200 мегавата мощност, което щяло да подобри представянето на компанията по стабилното производство на електроенергия, заявява той. 

Северна Македония обяви миналата година, че е заинтересована да бъде част от проекта Белене, проект, който България многократно е обявявала и отменяла.

През есента на миналата година Северна Македония заяви желания да придобие миноритарен дял от 10% в АЕЦ "Белене", както и да има дългосрочен договор за изкупуване на електроенергия от централата.

"24 часа" попита в Министерството на енергетиката имат ли официално уведомление, че Северна Македония се оттегля от проекта "Белене".

Оттам заявиха, че към този момент няма официално писмо, но щом директорът на компанията го е съобщил, вероятно имат такива намерения.  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Реджеп Ердоган Снимка: Ройтерс

Турция е увеличила тройно производството на електроенергия за 18 години

Теменужка Петкова КАДЪР: БНТ

Петкова: Диверсификацията е мечта от години, а когато се случи, има недоверие

Подстанция “Варна Изток” снабдява с ток 40 000 домакинства.

“Енерго-Про” влага 3,2 млн. лв. във важна за Варна подстанция

Все по-рядко се намират диви прасета в районите на ловните дружинки. На авджиите ще се наложи да се пренасочат към хищници, сърни и дребен дивеч.

Само 12 200 отстреляни глигана, с 60% по-малко

Проверката на КЕВР на ноемврийските сметки за парно в София показала, че клиентите са потребявали повече.

Без нарушения в сметките за парно през ноември в София

Любомир Аламанов

Любомир Аламанов, Николай Неделчев и Максим Бехар ще следят за етиката на пиарите

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber