237 млн. лева повече в здравната каса за 2021 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9254994 237 млн. лева повече в здравната каса за 2021 г. 237 млн. лева повече в здравната каса за 2021 г. www.24chasa.bg
Около 2 часа продължиха дебатите по приемането на Закона за бюджета на зравната каса за 2021 г. СНИМКА: АРХИВ
Около 2 часа продължиха дебатите по приемането на Закона за бюджета на зравната каса за 2021 г. СНИМКА: АРХИВ

Депутатите приеха на второ чете бюджета й, за първи път разпределиха предварително целия й резерв

Окончателно: бонус от 600 лв. само за лекарите със заплата до 5000 лв.

За първи път депутатите разпределиха предварително всички пари от резерва на здравната каса за догодина. Така джипитата ще получат още 15 млн. лв. към вече предвидените им близо 267 млн. лв., специалистите - 22 млн. лв., а болниците - 40 млн. лв. Парите за изследвания също се увеличават с още 15 млн. лв., а за лекарства с 37 млн. лв. Останалите малко над 20 млн. лв. пък ще бъдат за финансиране на дейности на медицински сестри, акушери, рехабилитатори и лекарски асистенти, които могат да разкриват свои кабинети и да сключват договори с касата.

Предложението за това разпределение на резерва, както и за увеличението на размера му от 149, 4 млн. лв. на 150 млн. лв. направиха от ГЕРБ между двете четения на Закона за бюджета на НЗОК.

В този вариант той бе и окончателно приет от депутатите във вторник, въпреки че разпределението на резерва беше остро критикувано от БСП и ДПС. Като "разпарчатосване" го определи червеният депутат проф. Георги Михайлов и допълни, че бюджетът е направен така, все едно кризата с коронавируса свършва утре, а в същото време специалистите предупреждават, че ще има трета вълна, която вероятно ще започне в началото на следващата година,затова е необходимо да има по-голяма финансова сигурност. Освен това, заради COVID дейността на болниците сега е свита, но когато кризата свърши, ще има рязка промяна, парите няма да стигнат и ще се наложи спешна актуализация на бюджета, смята той.

Според депутатът от ДПС и зам. председател на Народното събрание Нигяр Джафер резервът е нужен буфер, особено при криза в каквато се намира страната ни и припомни, че със създаването на здравната каса размерът му е бил 10%, преди 5-6 години е смален на 5%, а през 2018 г. бе решено да е 3%

"За следващата година този резерв е нула. Ние смятаме, че това са изключително неразумни стъпки, които няма да дадат свободата на действие на тези, които ще вземат по-нататък решения за управление на тези средства в рамките на над 5 милиарда лева", каза тя.
Вероятно решението на управляващите да разпределят резерва се дължи на друга промяна, приета от депутатите със закона, че през следващата година Министерският съвет ще може да одобрява допълнителни трансфери по бюджета на здравната каса за дейности, свързани с COVID-19.

Иначе окончателно бюджетът на касата се увеличава с още 237 млн. лв. и ще бъде 5,341 млрд. лв. Допълнителните пари са за увеличение на заплатите на лекари - с 600 лв., на медсестри - с 360 лв. и на санитари - със 120 лв. Бонус обаче ще получават само лекарите със заплата до 5000 лв., решиха окончателно депутатите.

Докато трае пандемията РЗИ да може да задължава болниците да разкриват определен брой COVID легла, а касата ще заплаща за дейността им, дори да не отговарят на критериите за лечение на инфекциозни болети, решиха още депутатите. Болниците, които откажат да разкрият COVID-зони пък и да лекуват такива пациенти ще бъдат глобявани до 10 000 лв., а при повторно нарушение касата ще прекратява договора си с тях.

Извън предложените от ГЕРБ промени, по време на гласуването на бюджета в зала, предложения дойдоха и от опозицията, но те не бяха приети. Да се създаде гаранционен фонд с бюджет от 10 млн. лв., който да предоставя заеми на личните лекари, за да могат да оборудват кабинетите си с възможно най-модерна апаратура, предложи депутатът от БСП Георги Иванов. Парите за безплатно посатвяне на протези да се увеличат с 3 млн. лв., за да могат да се възползват повече нуждаещи се, поиска още той. Предложи и лекарствата и лечението на децата до 14-годишна възраст и техните родители да бъдат безплатни. Безплатни лекарства за децата до 14 години предложи и лидерът на "Воля" Веселин Марешки. Нито едно от предложенията обаче не беше прието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКА: Pixabay

Пандемията влоши ситуацията с детския труд - засегнато е всяко десето дете

Петя Аврамова

Над 8 млн. лева отиват за поддръжка на републиканските пътища в Благоевград

Красимир Вълчев

Вълчев предлага откриването на Институт за научни изследвания в компютърните науки към СУ

Ивайло Данаилов

Ивайло Данаилов, издигнат от БСП, и Кирил Вълчев в надпревара за шеф на БТА

"168 часа": Филип Трифонов - Момчето си отиде огорчено

"168 часа": Филип Трифонов - Момчето си отиде огорчено

Жена за първи път посланик на Русия в България

Жена за първи път посланик на Русия в България

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber