"168 часа": Германски топразузнавач с прогноза - Китай ще доминира скоро в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/9253512 "168 часа": Германски топразузнавач с прогноза - Китай ще доминира скоро в света "168 часа": Германски топразузнавач с прогноза - Китай ще доминира скоро в света www.24chasa.bg
Бившият шеф на разузнаването в Германия предупреди Европа да намали зависимостта си от Китай.
Бившият шеф на разузнаването в Германия предупреди Европа да намали зависимостта си от Китай.

Герхард Шиндлер поиска Берлин да забрани 5G мрежата на Huawei

Китайски компании контролират Пирея и пристанище в Австралия в съседство с американски военни кораби

Цяла Южна Европа може да попадне под влиянието на Пекин,
който планира да стане глобален лидер до 2049 г.

Скоро Китай ще е доминираща сила в света и Европа трябва да осъзнае тази опасност. Това предупреди пред сп. "Тамс" бившият шеф на германската Агенция за външно разузнаване Герхард Шиндлер, ръководил службата от 2011 до 2016 г. Според него Германия трябва да се отърси от

"стратегическата зависимост" от Пекин

и да забрани на гиганта Huawei да монтира 5G мобилна телефонна мрежа. Според Шиндлер операторът може да внедри в нея шпионско оборудване и никой не знае какво точно монтират.

"Това е все едно да се наложи на инженер, специализиран в парни машини, да направи оценка на двигател с вътрешно горене", добави Шиндлер. Тези опасения са в синхрон с мнението на високопоставени управници в САЩ, че технологичната компания може да бъде използвана от Китайската комунистическа партия за шпиониране.

Вашингтон притиска властите

в страните от Европейския съюз да се откажат от китайския оператор, но засега Германия се въздържа да го забрани.

Въпреки това китайски компании купиха важни предприятия в цяла Южна Европа. Те контролират пристанището на Атина Пирея, голяма част от енергетиката на Португалия и Италия, автомобилните гуми "Пирели", а според данните от социологическо проучване жителите се отнасят положително към инвестициите. Това според публикация в сп. "Нешънъл интерес" означава, че скоро тази част на Стария континент може да бъде зависима от Пекин. В България обаче няма такива сериозни инвестиции на Поднебесната империя. Засега.

Тя отдавна

мечтае за

първото място.

В речта си пред конгреса на комунистическата партия през 2017 г. президентът Си Дзинпин обеща, че до 2049 г. страната му ще бъде глобален лидер. И това според изказването му има два аспекта - в смисъл на национална стабилност и международно влияние. Той добави, че ще се установи устойчив световен ред, в който ще се постигне напълно национално обновяване на Китай.

Всичко това дава аргументи в подкрепа на тезата на Герхард Шиндлер.

"Червеният дракон "много умно" разпространява влиянието си в Европа, Азия и Африка и технологиите му са толкова напреднали, че никой не може да каже дали са използвани за съмнителни цели", казва той.

При сценарий, при който ЕС е изпаднал в криза, Китай би могъл да заплаши да спре достъпа до комуникационната мрежа. Това вече ще повлияе и върху решенията на страните от Европейския съюз. Шиндлер твърди, че икономическата зависимост от Китай е невидима до известна степен, и даде пример с емблематичната автомобилна индустрия на Германия. Компаниите продават по 250 000 коли годишно на китайци.

Китай е най-големият търговски партньор на най-богатата страна в Европа – Германия. Обменът между тях е 206 милиарда евро през 2019 г. Според Шиндлер не трябва всичко да се гледа през призмата на бизнес отношенията. По-скоро е необходимо старание да не бъдем зависими.

Huawei винаги е отричал, че има нещо общо с шпионажа. Мобилните оператори в Германия и навсякъде в Европа смятат, че ще е твърде скъпо да заменят цялото оборудване на Huawei.

В същото време Пекин разработи план "Китайски стандарт 2035", който набляга върху подобряването на техническите стандарти. Те са особено важни, за да може човек да свърже лаптопа си с wi-fi независимо в коя част на света се намира или HDMI кабелът да се включи във всеки тв приемник независимо от марката. Въпреки постоянните обновявания на изискванията

светът се опасява

от подобряването на стандартите в китайските компании, особено когато става дума за 5G и телекомуникации.

Освен в сферата на технологиите Китай се стреми към господство и в други области. Според Герхард Шиндлер агресивното поведение на Червения дракон в Южнокитайско море също показва намерението му за политическа и икономическа хегемония.

Вашингтон, който не иска да отстъпи ролята си на световен лидер, разкритикува Пекин, че изпраща военни сили в спорната територия с Филипините, Виетнам и други държави. Но напрежението там е факт.

Какво доведе до хегемонията на САЩ в света от около век насам и каква е връзката с политиката на Китай днес, четете тук.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус СНИМКА: Радио Китай

"Радио Китай": Повече страни трябва да последват китайския пример и да работят за общото благо

СЗО след проверка в Китай: Не знаем тук ли е роден коронавирусът

СЗО след проверка в Китай: Не знаем тук ли е роден коронавирусът

Рекорд - над 300 000 ваксинирани за ден в Индия

Рекорд - над 300 000 ваксинирани за ден в Индия

Криза - свършиха ваксините в Ню Йорк

Криза - свършиха ваксините в Ню Йорк

Голяма заплаха за САЩ - вътрешният екстремизъм

Голяма заплаха за САЩ - вътрешният екстремизъм

Азия Ардженто СНИМКА: Ройтерс

Азия Ардженто обвини и режисьора Роб Коен в сексуално посегателство

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber