2/3 от жертвите на престъпления не съобщават в полицията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9253494 2/3 от жертвите на престъпления не съобщават в полицията 2/3 от жертвите на престъпления не съобщават в полицията www.24chasa.bg
2/3 от жертвите на престъпления не съобщават в полицията

64% от хората, които се обаждат на тел. 112 търсят Бърза помощ, 24 % - полиция и 6% - пожарна

Има проблем с комуникацията между МВР и гражданите в малките населени места, сочи анализ на Центъра за изследване на демокрацията за битовата престъпност от последните 10 г. 

Устойчив спад на битовата престъпност показват данните от анализа на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) за последните 10 г. Това е свързано с подобрената икономическа среда, но и с демографската криза и по-специално намаляващият брой на младите мъже, които са най-активния криминален контингент. Спадът е най-сериозен в повечето райони на страната, но престъпността в Югоизточния остава сериозен проблем. Хората все повече вярват на полицията, но делът на незаявените престъпления остава сериозен. Националното изследване на престъпността на ЦИД показва, че 2/3 от анкетираните, които са били жертви на престъпления не са заявили това в полицията.

"При грабежите например от 3 се докладва само 1. Изследванията ни показват, че от 10 грабежа в полицията се регистрира 1" каза старши анализаторът от ЦИД Тихомир Безлов по време на онлайн представянето на доклада.

Хората най-често посочват като причина недоверието в полицията и убеждението, че не може или няма да направи нищо. Анализът показа, че високите нива на престъпността в страната от близкото минало, медийното отразяване и опитът на жертвите са създали негативен образ на полицията. Често срещани са и нагласите, че ако престъплението не е сериозно, няма смисъл да се съобщава в полицията.

Висок остава и делът на заявената, но нерегистрирана от полицията престъпност, показва докладът на ЦИД.

Анализирана е и ролята на телефон 112 за комуникацията между гражданите и МВР. 98% от запитаните в изследването на ЦИД са заявили, че биха го използвали, а една трета вече са го направили. Най-често обаче викат Бърза помощ - 64%. 24% от хората са търсили полиция и 6% пожарна.

От престъпленията, заявени на 112 най-много са тези за хулиганство - 47%, домашно насилие, което расте - 16% и само 3% за кражби с взлом например.

Данните показват, че по-образованите хора предпочитат да използват 112, а не да отидат на място в районното, докато при по-неграмотните е обратното.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Днес около 14,30 ч. се възстановява движението през прохода „Петрохан“ Снимки: АПИ

Проходът „Петрохан“ е отворен за движение (Снимки)

Още не е ясно ще ампутират ли краката на спасената ясновидка в Рила

Още не е ясно ще ампутират ли краката на спасената ясновидка в Рила

Филип Попов

БСП: ГЕРБ искат да прехвърлят и здравната отговорност на ЦИК

Марияна Николова СНИМКА: Министерството на туризма

Ниското заплащане не привлича специалисти в администрацията на МОСВ

СНИМКА: pixabay

Близо 23 000 нарушители на пътя само за седмица

Проф. Костадин Ангелов

МОН и МЗ изготвят общ план за връщането на учениците присъствено

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber