Ваксинация у нас от средата на февруари, първо за лекари, полицаи и учители (Инфографика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9252057 Ваксинация у нас от средата на февруари, първо за лекари, полицаи и учители (Инфографика) Ваксинация у нас от средата на февруари, първо за лекари, полицаи и учители (Инфографика) www.24chasa.bg
Ваксинация у нас от средата на февруари, първо за лекари, полицаи и учители (Инфографика)

България ще прилага поне два типа препарати

Официален план още няма, но водещите лекари чертаят сценарии

Ваксинацията срещу COVID-19 в България ще започне в средата на февруари.

Основният въпрос в Европейския съюз е коя ваксина ще бъде одобрена първа и от кой тип ще е тя.

България със сигурност няма да ползва само един от продуктите, а ще се прилагат паралелно ваксини и от двата типа - векторна като на “Астра Зенека” или с информационна РНК, каквито са на “Байонтек” и “Пфайзер”

При втория тип проблем е логистиката - изискват се специални фризери за съхранение. Заради това ваксинацията с тях ще бъде поета от големите болници, които имат или може да бъдат снабдени с такива фризери. Вероятно там ще се извърши първият етап за имунизация на рисковите професии - за лекари, учители, полицаи и пр.

Масовата имунизация на рисковите групи - старчески домове и хронично болни, вероятно ще се прави с ваксината от типа векторна.

Поставянето на ваксина е по-елементарна медицинска процедура от вземането на материал за PCR тест. Но така или иначе

общопрактикуващите

лекари ще бъдат

включени активно

в тази имунизация. Засега се мисли главно в посоката големите болници да имунизират персонала си, за да спре епидемията сред лекарите, медицинските сестри и санитарите.

Ваксините от РНК тип нямат теоретични странични действия, защо те използват изкуствено създадена информационна РНК, която не е някакъв макар и отслабен вирус.

Другата - т. нар. оксфордска ваксина, което е от векторен тип, ще се предлага от “Астра Зенека”. Тя премина успешно през суперстрогите тройни изпитания за безопасност на Европейската агенция за лекарствата, преди изобщо да бъде оценявана ефективността ѝ. Зад нея се крие огромен опит и ноухау в областта на ваксините

Всъщност тази ваксина бе разработена в рекордно кратък срок благодарение на този опит.

Но заради изпитанията за безвредност бе изпреварена от руската “Спутник V”, която е подобна на тази на “Астра Зенека”.

Оксфордската е доказано безопасна, още повече че

ползва за основа

съществуващи

ваксини срещу

други опасни

вируси,

които са доказали безвредност в практиката.

Ваксината на “Байонтек” и “Пфайзер” е разработена по нова технология.

Очакванията на лекарите са при спазване на ограниченията сега и при кампания за ваксинация през февруари, насочена към рисковите професии, да бъде пречупена заразата.

Епидемиолози смятат, че сегашната вълна се дължи на масовото неглижиране на мерките през началото на октомври заради хубавото време, когато имаше големи събирания на хора със симптоми.

Ако сега се спазват ограниченията, при естествен цикъл от 3 седмици на вируса към Коледа случаите ще започнат да намаляват естествено. Ако населението изтрае поне още 3 седмици да не се събира много с болни, и без ваксина, случаите ще намалеят.

В Англия хората с “COVID паспорт” ще пътуват по-лесно

ПАВЛИНА ТРИФОНОВА

Регулационните органи във Великобритания може още тази седмица да разрешат употребата на ваксината на “Пфайзер” и “Байонтек” срещу коронавируса и страната да стане първата в света, която ще я приложи.

Британската здравна служба NHS е получила указания да направи необходимата организация за ваксиниране, бе огласен и специален график. Поръчани са 40 млн. дози, като 10 млн. трябва да бъдат доставени до края на 2020 г. Те ще стигнат за 5 млн. души.

Първи ще получат ваксина живеещите в старчески домове и грижещите се за тях. След това медиците на първа линия и хората над 85 г. Великобритания планира да ваксинира безплатно всички граждани, като е поръчала най-много дози от разработката на университета в Оксфорд – 100 млн. броя. Смята се, че процесът ще отнеме 2 години.

За да се насърчат хората да се ваксинират, британските власти обсъждат въвеждането на “COVID паспорт”. Става въпрос за сертификат, който ще позволи на ваксинираните по-лесно да пътуват и да не се самоизолират след контакти със заразен.

Лондон опитва да намали 14-дневната карантина за контактни лица и пътували в чужбина, като я замени с бързи тестове. Те ще се правят всеки ден през седмицата и ако са отрицателни, хората ще се връщат към нормалния живот.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

233 новозаразени с COVID-19 - 5 % от тестваните, 296 са излекувани

233 новозаразени с COVID-19 - 5 % от тестваните, 296 са излекувани

Ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех"

България ще получи половината от очакваните в понеделник ваксини на "Пфайзер"

Павел Михайлов отиде в Брестовица, за да обясни на местните как ще се решава проблемът с водата

Кметът на "Родопи": Брестовица ще пие вода без манган, подменяме тръбите

Председателят на парламента Цвета Караянчева СНИМКА: Архив

Караянчева: Датата на изборите показва некомпетентност на президента

Проф. Йовчо Топалов почина на 89-годишна възраст.
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

"168 часа": Създателят на ВМА скрива Живков в болницата, за да не го убият

Красимир Вълчев Кадър: Nova News

Вълчев: Учениците ще се върнат в клас през февруари чрез редуване

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber