Кой ще ремонтира с гаранция електромобилите? Бургаска гимназия подготвя техниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/9251616 Кой ще ремонтира с гаранция електромобилите? Бургаска гимназия подготвя техниците Кой ще ремонтира с гаранция електромобилите? Бургаска гимназия подготвя техниците www.24chasa.bg
В училището има специализирани кабинети, в които се провеждат практически занятия - на снимката момчета работят с вулканизатор.

Паралелките са пълни, казва директорката на училището по транспорт Ирина Пенкова

То има партньори от автомобилната индустрия

Иновативните и креативни училища ще променят системата, е позиция, която просветният министър Красимир Вълчев споделя често публично.

Министерството на образованието стимулира този тип училища чрез Националната програма “Иновации в действие”. Тя стартира миналата година с участието на 720 общински, държавни, частни училища.

По-интересни уроци, мотивирани ученици, креативни учители - това е кауза, която “24 часа” подкрепя от години. Българското училище се промени само за два месеца чрез дистанционното обучение.  

Какво следва по-нататък? Като медиен партньор на Националния форум за иновации в образованието “24 часа” ще ви покаже училища, учители и уроци, които си заслужават да бъдат следвани.

Когато на място демонстрират иновациите си, училищата ще могат да канят и други училища в града, общината или да правят форуми по теми, които предлагат. Чрез програмата “Иновации в действие” бе въведен модул, който позволява организирането на подобни форуми.

За да е в крак с времето, преди 2 г. гимназията по транспорт в Бургас, откри специална паралелка за електромобили.

Училището е със статут на иновативно.

В “Електрически превозни средства” се изучава всичко от А до Я, което се отнася до контрола, диагностиката и ремонта на автомобили с автономно електрическо или хибридно задвижване. Училището реши да я открие, след като електрическите автомобили станаха център на общественото внимание.

“Има голям

интерес към

тази специалност

Двете ни паралелки са напълно заети. С изучаването на електрическите превозни средства осигуряваме най-съвременното професионално образование на нашите възпитаници в съответствие с актуалните потребности на пазара на труда и с най-новите тенденции за развитие на сектора.

Електрическият автомобил е конвенционален, в който вместо двигател с вътрешно горене (ДВГ) и резервоар за гориво се използва електромотор и батерия.

В последните години утвърдени автопроизводители включват такива модели в гамата си - електромобили, електромобили с удължен пробег и зареждащи хибриди. Затова решихме да отговорим на тази тенденция и да подготвяме необходимите кадри”, казва директорката на гимназията Ирина Пенкова.  

Тя е преподавател по двигатели с вътрешно горене (ДВГ) от 1983 г. и знае всички детайли по автомобилите и новите трендове в тази индустрия. За да мотивира учениците в новата спецалност, успяла да им издейства

стипендия

независимо

от успеха

“С постановление на МС тази специалност се води като такава с очакван недостиг на кадри, което я прави защитена и устойчива за развитие. Затова очаквам като пионери в подготовката на кадри да се впишем достойно в подсигуряване на нуждите на пазара откъм техници и поддръжка на новите автомобили”, казва Пенкова.

От всички профилирани училища по транспорт в областта специалност “Електромобили” се изучава единствено в Бургас, а в България има още 2, които я въвели в приема си. Бургаската гимназия обаче е единствена, която е

одобрена в

националната

СТЕМ програма

за насърчаване на учениците чрез обучение в среда и методи, близки до реалния живот. По нея училището е спечелило 50 хил. лв., с които е оборудвало специален кабинет с двигатели на различен тип превозни средства, по които учениците се обучават нагледно.

Докато се обучават по “Електромобили”, те ще придобият професионални компетенции, включващи познаване и работа със специфични инструменти и специализиран софтуер за контрол, диагностика и ремонт на автомобили с автономно електрическо или хибридно задвижване, извършване на демонтаж, монтаж, центровки и регулировки, контролно-диагностични операции, техническо обслужване, ремонт и безопасна експлоатация на електрически автомобили и автомобили с хибридна технология - термичен и електрически двигател.

Идеята е от бургаското училище да излязат

подготвени кадри

за пълното

обслужване

на новите автомобили, които все повечеще виждаме по пътищата.

Учениците в новата специалност изучават усилено английски език, без който няма как да работиш с най-новите технологии в сектора и да ползваш специализирана литература.  

Чуждият език е залегнал в обучението и на други две открити наскоро иновативни специалности - “Спедиция” и “Автотранспортна техника”.

Всички учители, преподаващи по “Електромобили”, са минали през курсове за повишаване на квалификацията си чрез обучение от Индустриален клъстер електромобили - ИКЕМ. В него училището членува наред с утвърдени компании. Чрез Секторния съвет за електрическа мобилност към министерството на образованието ИКЕМ ще подпомага процеса по интегриране на образователни програми по електрическа мобилност, енергийна и киберсигурност. Това ще става с разработка на учебно съдържание и модели.

Учениците, успешно завършили пълния курс, получават свидетелство за професионална квалификация и свидетелство за управление на МПС категория В и умения за придобиване на С категория.

Освен добре подготвените преподаватели

гимназията

разполага и с

модерна база,

Благодарение на партньорите от автомобилната индустрия кабинетите бяха оборудвани с ново поколение дизелов и бензинов двигател, турбокомпресори, горивни уредби, инжектори, помпи, ходова част, автоматични и ръчни скоростни кутии, предни и задни диференциали, разпределителни кутии, ERG охладители, електронни компоненти, лазерни фарове, дисплеи, спирачни уредби, Air Bag, въздушно окачване (Air spring), хидравлични помпи и др.

Модернизацията в учебния процес се вписва и в цялостното обновяне на училището последните 2 г. Общината почти го изгради наново и разшири, след като държавата ѝ прехвърли безвъзмездно сградите и прилежащия терен.

Ремонтът вървеше и с преоборудване на специализираните кабинети, които се превърнаха в места за разработки. От миналата година

училището има

и ново лого -

стилизирана броня на ретроавтомобил с разгърната книга, символизиращи традициите и надграждането им със съвременно образование.

Училището си партнира с представителите на големи автомобилни компании, с общинския превозвач “Бургасбус” и с университета “Проф. д-р Асен Златаров”. Те споделят полезни практики и ноу-хау.

Сега в условията на коронавируса учебният процес протича онлайн, а кормуването се провежда в индивидуални часове със съгласието на учениците и родителите им.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Иновативни училища

Радостина Драгиева показва ренесансова кукла - творение на ученици.

Ученици от гимназията по оптика правят маски и слушат барокова музика

В училището има специализирани кабинети, в които се провеждат практически занятия - на снимката момчета работят с вулканизатор.

Кой ще ремонтира с гаранция електромобилите? Бургаска гимназия подготвя техниците

С Киберлаб бургаска гимназия обучава програмисти, които IT компаниите веднага наемат

С Киберлаб бургаска гимназия обучава програмисти, които IT компаниите веднага наемат

Участници от СУ “Димитър Благоев” по време на едно от състезанията

Училище без агресия - млади медиатори потушават бурни спорове

Учениците в Немската гимназия представят поредната си тематична проектна седмица.

Ученици играят подписването на Ньойския договор

ДИРЕКТОРЪТ ОРФЕЙ МИНДОВ

С проекти учениците от артучилището в Трявна стават изследователи

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber