Следваща пандемия ще има. Нека научим уроците от тази! (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9242917 Следваща пандемия ще има. Нека научим уроците от тази! (Видео) Следваща пандемия ще има. Нека научим уроците от тази! (Видео) www.24chasa.bg
Следваща пандемия ще има. Нека научим уроците от тази! (Видео)

В подобни кризи водеща трябва да е експертността. Не политиката

Какво показа за системата на здравеопазване в България предизвикателството с появата на новия коронавирус?

На първо място - ние се справихме. Дотук поне се справихме. Предизвикателството беше много голямо и то видимо беше такова за всички системи на здравеопазване в света, независимо колко богати са.

Този тежък стрестест, какъвто отдавна не сме виждали, показа и друго важно нещо. Показа кои могат да работят и кои не могат да работят. Кои могат да се адаптират и кои не могат да се адаптират. Всъщност тук е и вторият интересен извод - болниците вече не се разделят на държавни и частни, на университетски и неуниверситетски. Те се разделиха на работещи и неработещи. На болници, които са отговорни и бързо успяха да променят тотално начина си на работа в много кратки срокове, за да го подчинят на обществената полза. И такива, които подходиха значително по-безотговорно или просто нямаха капацитет за друго.

Третият важен извод се отнася до нещо, което трябва да разберем всички. Независимо каква е системата на здравеопазване, тя не може да издържи, ако няма адекватен отговор и адекватна подкрепа от обществото. Това се изразява в нещо, което вече всички знаем – дисциплина в спазването на мерките срещу разпространението и най-вече срещу скоростта на разпространение на заразата. Вече видяхме редица примери, че бързото разпространение сваля и най-устойчивите системи на здравеопазване. При нас за радост това не се случи. Имаше голямо напрежение, но поне за момента сме в рамките на нещо, което може да бъде контролирано.

На какво трябва да ни научи едно подобно предизвикателство?

За мен едно от най-важните неща е при такива критични ситуации водеща да бъде експертността. Бяхме свидетели колко бързо темата COVID навлезе в политиката, как цяло лято бяхме някъде между шаманството и политическото. За съжаление сега, през есента, се налага бързо да коригираме позицията си. За щастие това се случва с едни достатъчно бързи темпове, които поне за момента да пречупят острата крива на покачване, на която бяхме свидетели в началото на този месец. Така или иначе изводът е, че в заболяванията, особено тези с размер на пандемия, политиката не трябва да се намесва. Нека повече се мисли за експертното.

Другото, на което ни научи пандемията, е, че нищо не е даденост. Нищо не е гарантирано, нищо не идва от само себе си. Ние сме длъжни както да ценим това, което имаме, така и да го пазим. Защото се оказа, че нито възможността да пътуваме, да провеждаме научни форуми и конгреси, нито дори да пътуваме от град в град или да напускаме домовете си, не е гарантирана. Трябва да ценим тези неща и да подхождаме към тях отговорно.

Мисля, че това беше сверяване на часовниците за всеки един от нас. И ако се сетим за света, който само преди година имахме, сега си даваме сметка, че към това трескаво препускане и пътешестване във всеки един смисъл едва ли скоро ще се върнем.

Оценихме, че може би имаме нужда от по-малко неща. И че ако сме имали някакви вътрешни недоволства, то те към днешна дата изглеждат по-скоро смешно. Имало е много по-базисни неща, към които е трябвало да се стремим.

Важно е да се подчертае също и че една подобна пандемия има глобален характер. Затова и тя изисква глобален отговор. Всички помним, че напролет изчезнаха основни медикаменти, маски, дихателни апарати, защитни облекла. И това беше една криза, която засегна целия свят. За щастие имахме един период от няколко месеца, в които да се подготвим. Въпросът е, че ние няма как да отговорим само с индивидуалния си ресурс и индивидуалните си сили на едно подобно предизвикателство. Светът вече е твърде свързан! И като производство, и като разпространение. Затова и тази пандемия беше възможност да изработим общи методи на реакция.

Не бива да пропускаме възможността да организираме по-добре здравните си системи, да въведем неща, за които от много време се говори – например електронно здравеопазване. Това означава по-голяма прозрачност, по-голяма скорост, много по-голяма ефективност при използване на информацията.

Но преди всичко, ако преминем през това предизвикателство, както всички се надяваме, трябва да бъдем сигурни в едно. Че не е въпросът „дали“ ще има следваща пандемия. Въпросът е „кога“. Следваща пандемия ще има. Сега ние трябва да изработим нашите рефлекси, нашите механизми на действие, които да ни позволят в една подобна ситуация да бъдем по-подготвени. Ще научим много важни уроци сега през тези... дано да са месеци, но е вероятно и да са години. И тези уроци трябва да останат - за бъдещи подобни предизвикателства.

* Позицията на началника на Клиниката по неврохирургия в “Пирогов” и заместник-директор на университетската болница по спешна медицита за дискусията “След утрешния ден”, която “24 часа” организира по инициативата си “Лекарите, на които вярваме”.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

В Португалия също вилнее новия щам и полицаи не пускат хората извън Лисабон.

Москва пак пламна от зараза, нов рекорд

Този ваксиниран човек от Тайланд е получил за награда пиле Снимки: Ройтерс

Министър Кацаров отрича лотария за ваксинирани. Апартаменти, крави, пилета се разиграват в Азия

Ваксината на "Пфайзер/Бионтех". Снимка Архив

Ваксината на "Бионтех" гради значително по-голям брой антитела от "Синовак"

Силно заразният вариант на коронавируса - Делта, се разпространява в повече от 80 страни

Вариантът Делта на коронавируса става доминантен в световен мащаб

Вечерният час в Нидерландия цели забавяне на разпространението на новия коронавирус, ще остане в сила поне още една седмица - кадърът е от зимата. СНИМКА: Ройтерс

Mаските вече няма да са задължителни в Нидерландия

Стойчо Кацаров СНИМКА: Архив

Министър Кацаров: Още лятото може да има пик на коронавируса

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber