Поздравления и признания от най-високо ниво за Русенския университет

https://www.24chasa.bg/novini/article/9220887 Поздравления и признания от най-високо ниво за Русенския университет Поздравления и признания от най-високо ниво за Русенския университет www.24chasa.bg
Поздравления и признания от най-високо ниво за Русенския университет

Събитията по повод 75-годишния юбилей на университета, честван на 12 ноември 2020 г., започнаха с поднасяне на венец пред паметника на Ангел Кънчев – патрон на университета.

Ректорът обяви откриването на постерната изложба „75 години Русенски университет“. Бяха представени и 4 юбилейни издания: юбилеен брой на вестник „Студентска искра“; юбилеен Виртуален албум „75 години Русенски университет“ (с QR кодове, при сканирането на които се отварят дигитални изображения или 3D модели); юбилейно издание на книгата „Пожелай свободата“, посветена на 170 години от рождението на Ангел Кънчев и 75-годишнината на Русенския университет; юбилейно издание, на книгата „РУморески“, събрала весели случки от живота на университета в периода 1945-2020 г.

Тържественото събрание, посветено на празника, беше излъчено в YouTube канала на Русенския университет и социалните мрежи. Така част от дългогодишните партньори на университета и членовете на академичната общност, които не бяха в залата, имаха възможността да споделят атмосферата на празника чрез прякото му излъчване.

Гости на Тържественото събрание бяха: г-жа Таня Михайлова – заместник-министър на образованието и науката; г-н Пенчо Милков – кмет на Община Русе; г-н Свилен Иванов – и.д. областен управител на Русенска област; г-н Иво Пазарджиев – председател на Общински съвет-Русе; г-жа Росица Георгиева – началник на Регионално управление на образованието-Русе; г-н Момчил Станков – областен управител на Област Видин; г-н Денчо Бояджиев – кмет на Община Разград; г-н Иван Паслар – председател на Районния съвет на Тараклийски район, Молдова; ставрофорен иконом Марин Стоянов от името на Негово Високопреосвещенство Наум – митрополит на Русенска митрополия; г-н Станимир Бояджиев – заместник-председател на Националното представителство на студентските съвети и председател на Студентския съвет при Русенския университет. Всички те отправиха своите поздравления и благопожелания към цялата академична общност на Русенския университет, а ректорът чл.-кор. проф. Христо Белоев им връчи отличия по случай знаменателната годишнина.

Тържественото събрание започна с Академичното слово на чл.кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, в което той подчерта: “Иновациите в науката са нашето бъдеще, а ние имаме капацитета да творим утрешния ден със силата на интердисциплинарното знание и екипния дух, с мъдростта на поколенията учени и изследователи и дръзновението на студентите и докторантите, с резултатността на нашите успешни проекти и далновидността на научните ни прозрения.“

След това проф. Белоев обяви удостояването с юбилейни плакети на ректорите на Русенския университет - проф. Митю Кънев, проф. Атанас Митков, доц. Марко Тодоров, проф. Велизара Пенчева в знак на признателност за техния неоценим принос към развитието на Русенския университет.

Президентът на Р България г-н Румен Радев отправи видеообръщение към академичната общност на Русенския университет и отличи университета с Почетен знак на Президента на Р България. “За изминалите десетилетия първото извънстолично висше техническо училище успя да изгради внушителни кадри, инфраструктура и авторитет. Разви силен научен и проектен потенциал, демонстрира завидна активност и предприемчивост, утвърди се като естествено духовно средище. … Вие продължавате да разкривате огромния потенциал на университета да влияе ползотворно върху развитието на града и областта, на целия трансграничен българо-румънски регион и на дунавското пространство.”- бяха част от думите на г-н Румен Радев.

Видео приветствие по случай празника на русенското висше училище направи и председателят на Народното събрание на Р България - г-жа Цвета Караянчева.

„Вашият Център за иновационни образователни технологии е започнал да работи върху проблема с онлайн обучението преди цели 20 години и затова в условията на продължаващата пандемия успяхте да преминете на режим дистанционно обучение без сътресение. …На 75 години академичната общност и партньорите на Русенския университет показаха, че гледат километри напред, че провиждат и премислят действията си в името на своите студенти, но и на целия регион. Амбициозната стъпка със създаването на научноизследователски институт за технологии и иновации към университета е поредното доказателство за това.” – каза г-жа Караянчева.

По случай празника университетската академичната общност бе поздравена и от Министър-председателя на Р България г-н Бойко Борисов: “Поздравявам Ви за постоянството, с което следвате неотклонно избрания от Вас път, съчетаващ сила, достойнство и авторитет.” – бяха част от думите в получения поздравителен адрес.

Поздравление по случай празника поднесе и г-жа Таня Михайлова - заместник-министър на образованието и науката. В него тя отбеляза : „Тук бих искала да подчертая изключителната роля на Русенския университет за подготовката на голяма част от българските учители за работа с новите технологии, затова че наистина в условията на пандемия всъщност се оказа, че човешкият фактор отново е на висота и той е в основата на успеха.“

Онлайн включване със свое поздравление по време на тържественото събрание направи проф. дфн Анастас Герджиков – председател на Съвета на ректорите на Р България и ректор на СУ „Св. Климент Охридски“. Част от думите му бяха: „Аз съм сигурен, че вие сте горди със вашите основатели, с тези които са помогнали да се развиете през годините, но наистина през последните 20 години съм личен свидетел на това, как Русенският университет постигна много, надхвърли далеч първоначалния замисъл на основателите си и успя да се разшири в много нови посоки, без да загуби качество. Затова искам да ви поздравя за постигнатото в образованието, науката и културната дейност.“

По време на тържеството се състоя премиерата на краткия промоционален филм „75 години Русенски университет“, подготвен от „Арена медия“.

Музикален комплимент към гостите на Тържественото събрание бяха изпълненията на „Трио към Държавна опера-Русе“.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

Яна Алексиева

Формирането на правилни хранителни навици е ключово за развитието на децата от 1-ви до 4-ти клас

Русенският университет обяви условията за кандидат-студенти

Русенският университет обяви условията за кандидат-студенти

УНСС–януарски прием магистри 2021

УНСС–януарски прием магистри 2021

Ваня Георгиева, експерт в МОН КАДЪР: БНТ

Експерт от МОН: Няма предложение за удължаване на годината

Учениците от първи до четвърти клас се връщат в училище

Учениците от първи до четвърти клас се връщат в училище

Работата в електронна среда стимулира креативността на учениците, категорични са преподавателите от врачанската гимназия.

В дигиталната класна стая учат най-важното умение: сам да търсиш знание

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber