На 3D медицина и телемедицина залага Медицинският университет в Плевен при обучението в електронна среда

https://www.24chasa.bg/novini/article/9217455 На 3D медицина и телемедицина залага Медицинският университет в Плевен при обучението в електронна среда На 3D медицина и телемедицина залага Медицинският университет в Плевен при обучението в електронна среда www.24chasa.bg
На 3D медицина и телемедицина залага
Медицинският университет в Плевен при обучението в електронна среда

Медицинският университет – Плевен (МУ – Плевен) се откроява на картата на висшето медицинско образование у нас и в Европа със съвременния си облик на водещ образователен и научноизследователски център с приоритет в развитието на телемедицината, ЗD медицината и роботизираната хирургия, привличайки все повече български и чуждестранни студенти.

За своята 46-годишна история МУ – Плевен, се развива и укрепва с

внушителна съвременна материална база,

обновен спортен комплекс, две студентски общежития, модерна университетска библиотека, собствен издателски център и център за дистанционно обучение. Университетът обединява голям комплекс от учебни звена, съвременна предклинична база и две университетски болници - УМБАЛ “Д-р Георги Странски” и високотехнологичната УМБАЛ “Света Марина” – Плевен.

Към МУ – Плевен, функционира уникален за Източна Европа Телекомуникационен ендоскопски център (ТЕЛЕЦ) с експериментална операционна зала, виртуални зали с модерни тренажори. В центъра са изградени две учебни амфитеатрални зали с възможност за телеконферентна връзка с други центрове в страната и извън нея. Там е инсталирана високотехнологична 3D медицинска маса за виртуални дисекции. Виртуалната медицинска маса е иновативен образователен портал, който освен в обучението може да се използва за предоперативна подготовка и за планиране на операции. Една от аудиториите е оборудвана като 3D студио за демонстрации на хирургия на живо, където студенти, докторанти и специалисти имат възможността да се потопят триизмерно в човешката анатомия и да участват в оперативната интервенция през очите на хирурга.

В университетските болници и ТЕЛЕЦ са позиционирани три роботизирани системи Da Vinci за целите на телехирургията и телеобучението.

Висшето училище има стабилна структура от

четири факултета

Те са Факултет “Медицина”, Факултет “Фармация”, Факултет “Обществено здраве” и Факултет “Здравни грижи”. Медицинският колеж, Департаментът за езиково и специализирано обучение и Научноизследователският институт допълват структурата на висшето училище.

Университетът провежда обучение в 15 специалности, по 5 магистърски и 10 бакалавърски програми в 5 професионални направления – медицина, фармация, здравни грижи, обществено здраве и социални дейности.

МУ – Плевен, е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по медицина за чуждестранни студенти изцяло на английски език.

Медицински университет – Плевен, изгражда Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия по европейски проект, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” с подкрепата на европейските структурни и инвестиционни фондове. Част от него е и новоразкритата Лаборатория за обучение

в среда на виртуална реалност

VR. Студенти, докторанти и млади лекари чрез 360-градусово наблюдение на хирургични операции във виртуална реалност (VR) с помощта на VR очила получават познания по минимално инвазивната и роботизираната хирургия, без необходимостта да са на място в операционната зала.

В една от университетските клинични бази функционира модерна интегрирана операционна зала с последно поколение навигационна система за лицево-челюстна и уши-нос-гърло хирургия.

Апаратура за стереотактична аспирациона биопсия, зали за телепатология, два генсеквенатора, позволяващи секвениране на целия човешки геном, лаборатории по 3D принтиране и 3D биопринтиране допълват картината на съвременните иновативни решения за обучение и научноизследователска дейност в Медицинския университет – Плевен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

Русенският университет обяви условията за кандидат-студенти

Русенският университет обяви условията за кандидат-студенти

УНСС–януарски прием магистри 2021

УНСС–януарски прием магистри 2021

Ваня Георгиева, експерт в МОН КАДЪР: БНТ

Експерт от МОН: Няма предложение за удължаване на годината

Учениците от първи до четвърти клас се връщат в училище

Учениците от първи до четвърти клас се връщат в училище

Проф. Галин Цоков: По 2 ч. на ден средно родителите помагат на децата с уроците онлайн

Проф. Галин Цоков: По 2 ч. на ден средно родителите помагат на децата с уроците онлайн

Красимир Вълчев ще се ваксинира

15% от преподавателите не искат да се ваксинират

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber