Виктор научи невронните мрежи да решават логически задачи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9185821 Виктор научи невронните мрежи да решават логически задачи Виктор научи невронните мрежи да решават логически задачи www.24chasa.bg
Виктор Колев иска да учи математика с компютърни науки в Станфордския университет в Калифорния. СНИМКА: Личен архив

С разработката си 12-класникът от Софийската математическа гимназия се нареди сред първите петима в лятната школа на Масачузетския университет, сега пише продължение на проекта

Той ще бъде най-младият лектор на #Future:Makers2020

Дванадесетокласникът Виктор Колев от Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски” отлично представи България на международната лятна школа RSI в Масачузетския технологичен институт, САЩ. Със своята разработка за невронните мрежи той бе сред първите петима отличени, а на самото представяне се класира в десетката.

В Масачузетския технологичен институт всяко лято за шест седмици

се обучават

80 гимназисти

от цял свят,

като разработват свой научно-изследователски проект. Сред лекторите на тазгодишното виртиуално издание бе немският физик Волфганг Кетерле, носител на Нобелова награда за постигането на Бозе-Айнщайнова кондензация.

“Тези срещи са изключително интересни и разширяват хоризонта. Получаваме

информация за

най-новото, което

се случва в

науката”,

обяснява отличникът.

Професори, академици, докторанти и специалисти помагат на младите изследователи да осъществят своите идеи. Виктор разработва темата си под ръководството на инж. Светлин Пенков, създател на центъра за предприемачи и учени Sciro Research, и Димитър Василев, технолог в компютърния гигант Microsoft.

С екипа решили да се насочат към невронни мрежи - алгоритми, които имитират човешкия мозък. Работата по създаване на изкуствен интелект ги направи особено актуални в наши дни, иначе разцветът им е бил през 80-те и 90-те години на миналия век. Учили се на принципа проба-грешка.

Виктор решил да изследва дали невронните мрежи може

да притежават

качества,

характерни за

човека, и при

решаването на

логически задачи

“Ключовото при невронните мрежи е, че те съвсем сами намират връзки и зависимости”, казва ученикът.

За да е по-ясно, бърза да даде пример. “Ако тренираме невронна мрежа да различава котки от кучета и започнем всеки път да я подтикваме да предположи кое кое е, като впоследствие покажем дали е познала, в един момент тя сама ще открива зависимости и ще си съставя правила, по които да разграничава едното от другото.”

Само с една изписана тетрадка и един лаптоп целият проект бил готов. Младежът най-много цени срещите си на живо с двамата ментори.

,,Много се радвах да работя със Светлин Пенков и Димитър Василев. Доказахме някои интересни резултати и подходи, които имат потенциал да бъдат развити и в бъдеще”, казва Виктор.

Обучението в престижната школа на Масачузетския технологичен институт той печели в конкуренция с много кандидати.

Интервютата се провеждали от Ученическия институт по математика и информатика към БАН. В последния етап изпитът нямал нищо общо с математиката - от всеки участник се очаквало за 15 минути да впечатли журито със свой талант. Виктор обича да свири на китара и подготвил изпълнение. Обаче вечерта преди представянето

една от струните

се скъсала и

трябвало да

импровизира

Той учи в СМГ от 5-и клас, а на първото си състезание по математика бил второкласник. Казва, че срещал немалко трудности, но те били предизвикателство и повод за по-голямо удовлетворение. ,,Както често се чува по коридорите на СМГ, ако е лесно, не е интересно!”, споделя ученикът.

В началото на 2019 г. той разработва първия си научен проект заедно със своя съученик Стефан Хаджистойков (отличник от първия випуск на “24 часа” - б.р.). Тогава двамата се явяват на конкурса на МОН “Млади таланти” със свой проект в сферата на финансовата математика и статистиката. Акцентирали на възможността

инвестиционни

фондове да

направят

по-голяма

печалба с

по-малък риск

Постигнали голям успех и се класирали за участие в световното научно младежко изложение Expo-Sciences International 2019  в Абу Даби.

,,Тогава със Стефан разбрахме какво означава да правиш наука, опитът беше поучителен”, разказва младежът.

Сега Виктор разработва проект заедно с двама бивши възпитаници на СМГ, който е продължение на работата му от лятната школа. Целта е изкуствен интелект да може да решава абстрактни и логически задачи и да се адаптира към тях по интуитивен начин. ,,Надяваме се да публикуваме разработката на конференция, която ще се проведе до края на януари догодина”, казва той.

Кандидатстването в мечтания университет е не по-малко предизвикателство пред него. Подготвя се за Станфордския университет в Калифорния, където иска да учи математика с компютърни науки.

“Добрият кандидат за университета е този, у когото личи страст към това, което прави. Трябва да бъдеш активен, да имаш мечти и да ги преследваш, да не те е страх да си изцапаш ръцете”, категоричен е отличникът.

Виктор ще бъде най-младият лектор на #FutureMakers2020 - онлайн събитие за кариерно и личностно развитие, което ще се състои в края на ноември. Там той ще говори за житейските уроци, които могат да се извлекат от изкуствения интелект.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Крум Зарков

Крум Зарков: БСП стои зад Румен Радев

Русия вдигна изтребители в Тихия океан заради американски бомбардировач

Русия вдигна изтребители в Тихия океан заради американски бомбардировач

Шефът на ББР: Имаме представа как е ощетена банката, ще има сигнали до прокуратурата

Шефът на ББР: Имаме представа как е ощетена банката, ще има сигнали до прокуратурата

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов

Пеканов: Работихме добре с Кирил Петков и Асен Василев, но имаме различия

Кирил Петков

Кирил Петков: Виждал съм Прокопиев 3 пъти в живота си, листите ни са чисти (обновена)

Мартин Заимов

Мартин Заимов, задържан от МВР: Исках да залича лъжливия надпис на паметника

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber