Танева: 200 млн. евро повече за земеделието през следващите 2 г. (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9185411 Танева: 200 млн. евро повече за земеделието през следващите 2 г. (Видео) Танева: 200 млн. евро повече за земеделието през следващите 2 г. (Видео) www.24chasa.bg
Десислава Танева се включи онлайн на церемонията по връчването на наградите "Агробизнесмен на България". СНИМКА: Ивона Величкова
Десислава Танева се включи онлайн на церемонията по връчването на наградите "Агробизнесмен на България". СНИМКА: Ивона Величкова

200 млн. евро повече ще получи българското земеделие през следващите две години за възстановяване от кризата, предизвикана от COVID-19. Парите ще бъдат в допълнение към средствата от Програмата за развитие на селските райони, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която се включи онлайн на церемонията по връчването на наградите "Агробизнесмен на България". Конкурсът е организиран от най-авторитетния агровестник в България - „Български фермер“.

„Съжалявам, че не съм сред вас. За мен прекия контакт със земеделските производители и с представителите на медиите винаги е бил най-добрата форма на комуникация и дебатиране. Аз с нетърпение очаквам преките срещи и да изляза от ситуацията на карантинирано лице“, каза министърът.

Танева припомни, че настоящият период на Програмата за развитие на селските райони е към приключване. Предстои до края на годината да бъде приет регламент за периода на следващите две години, който ще е преходен.

„Не очакваме изненади. Съгласно него българските фермери ще получат същата подкрепа, по линия на директните плащания, както и по същите мерки и изисквания“, каза Танева.

Припомни, че за шест месеца страната ни успя да постигне успех за продължаването на Националната преходна помощ в синхрон с евродепутатите от всички политически сили.

„Приемането на този преходен регламент ще даде яснота и за разпределението на бюджета за двете години и за видовете интервенции за начина, по който той ще е на разположение на фермерите“, обясни министърът.

Най-важното, което предстои е подготовката на Националния стратегичesки план, който е за следващия период и ще стартира през 2023 г., обясни Танева.

Вече е излязло постановление, според което в тематичната работна група ще бъдат включени организации с представители на неправителствените организации.

„Всеки, който има интерес може да заяви участие“, обясни министърът.

Приключили са срещите със съвета на министрите, предстоят триалозите, след които се очаква окончателното законодателство за сектора, обясни процедурите Танева.

Основната политическа цел и послания за следващия програмен период, са околната среда, зелените цели, зелената сделка.

„Новият програмен период е в плюс за потребителя, а пред земеделския производител стои предизвикателството как да настрои земеделската си дейност така че да щади околната среда“, каза министърът и обясни, че ще се търсят най-гъвкавите решения, за да се подкрепим българският земеделец.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Фермер

Все по-рядко може да се разчита на мляко от български крави.

Млякото от прочутата порода "Българско родопско говедо" изчезва

"За да ни помогне, рамката „От фермата до трапезата“ трябва да се основава на реалистични цели и да предоставя необходимите инструменти за преход, който не отделя екологичната устойчивост от другите два стълба на устойчивостта – икономически и социален“, пише ЕИСК в писмото си до еврокомисар Франс Тимерманс.

Близо 15% ще се свие производството на храни в ЕС вследствие на Зелената сделка

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber