Газът по-скъп с 14,12% от днес, струва 28,21 лв. за мегаватчас

https://www.24chasa.bg/novini/article/9177888 Газът по-скъп с 14,12% от днес, струва 28,21 лв. за мегаватчас Газът по-скъп с 14,12% от днес, струва 28,21 лв. за мегаватчас www.24chasa.bg
Газът по-скъп с 14,12% от днес, струва 28,21 лв. за мегаватчас

Все още далече от мартенските 44,04 лв. за мвтч

Парно и ток не поскъпват

Газът да струва от днес 28,21 лв. за мегаватчас, което е 14,12% поскъпване в сравнение цената през октомври, което беше 24,72 лв. Това реши на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране.

Първоначалното предложение, което бе разглеждано и на открито заседание в КЕВР беше цена от 27,03 лв. за мегаватчас. Откакто КЕВР определя колко да струва природният газ за топлофикациите и газоразпределителните дружества всеки месец, последните корекции с данните от газовите пазари в Европа се правят в деня, в който влизат цените в сила.

В приетото от Комисията решение е отчетена предложената на 1 ноември от "Булгаргаз" актуализирана цена на природния газ, в която е отразена постъпилата отчетна информация за пазарните индекси на европейските газови хъбове за октомври и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за същия период. Независимо от увеличението на цената на природния газ, цените на топлинната енергия и на електрическата енергия остават непроменени.

В утвърдената цена на природния газ от 28,21 лв./мвтч са включени компонента цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента за компенсиране на разходи, покриваща разходите на "Булгаргаз" за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

През октомври цената бе увеличена с 10%, през септември – с 16 на сто, решението бе взето на 16-ото число на месеца, заради проверка, назначена от министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Така че това е третият месец с увеличение на цените на природния газ и това е заради пазарната компонента в цената на газа, която е 70%.

След безпрецедентен срив в цената на природния газ от април до август, се очакваше в есенно-зимния сезон трендът да е нагоре, заради по-високото потребление. Да припомним - до 31 март газът струваше 44,04 лв. за мегаватчас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

СНИМКА: pixabay

Българите „крепят” местата за настаняване в Добричка област

Чартърите до Бургас за лятото на 2021-повече от градските автобусни линии

Чартърите до Бургас за лятото на 2021-повече от градските автобусни линии

Таблица: НСИ

Заводските цени на храните вървят нагоре

БНБ СНИМКА: Архив

Виж колко пари за такси ни взимат банките

Снимка Архив

Стартира обществената поръчка за последните 16,5 км от АМ „Европа“

От април не пускат на преглед без платена  "Гражданската  отговорност" на колата

От април не пускат на преглед без платена "Гражданската отговорност" на колата

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber