“Отличниците на България” поискаха: С маски в час (Видео, обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9173833 “Отличниците на България” поискаха: С маски в час (Видео, обзор) “Отличниците на България” поискаха: С маски в час (Видео, обзор) www.24chasa.bg
Министърът на образованието Красимир Вълчев и заместничката му Таня Михайлова връчиха наградите на "Отличниците на България".
Министърът на образованието Красимир Вълчев и заместничката му Таня Михайлова връчиха наградите на "Отличниците на България".

Деца с кауза да помагат и ученици с вече работещи бизнес проекти отличават четвъртия випуск на инициативата на “24 часа”

Учениците в гимназиалните класове да носят предпазни маски и в час, а освен дискотеките да бъдат затворени и ресторантите. Това предложи при връчването на наградите на четвъртия випуск “Отличниците на България” ученикът от СМГ Николай Георгиев. Той специализира в генетиката и вече има свои разработки.

“Не е ефективно в стаите да сме без маски. А за 1-2 седмици трябва да бъдат затворени не само дискотеките, но и ресторантите, защото сме тръгнали по пътя на Италия и Испания от пролетта”, мотивира се Николай.

“Предложението маските да бъдат задължителни и в час в гимназиален етап беше много добро. Благодаря за разбирането на Николай, ние

ще издадем

такава препоръка

за гимназистите в профил от XI и XII клас, когато се смесват от различни класове, като се върнем след две седмици. Надявам се това да се случи. Радвам се, че имаме разбиране от нашите ученици”, отговори му зам.-министърката на образованието Таня Михайлова.

Епидемията и проблемите на онлайн обучението станаха централна тема на тазгодишната церемония “Отличниците на България”, която се проведе онлайн.

19 момичета и момчета и една ученическа фирма получиха виртуално награди за блестящите си постижения на годишната церемония, която организира

“24 часа” с

партньорството

на А1, “Аурубис

България”,“Джи

Пи Груп”,

“Геотехмин” и

фондация “Трейс

за хората”

Сред награждаващите бе и ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков.

“Трябва повече да се обръща внимание какво мислят учениците, а не само на учителите и родителите”, коментира по повод на затварянето на училищата Димитър Фердинандов, автор на проект за колонизация на Космоса. “За 1-2 седмици да се върне стриктен контрол върху събиранията на хора, а държавата би могла да помогне на частния бизнес”, добави той.

Няма да има

продължително

затваряне

на училищата, по-скоро превключване между присъствено и кратко онлайн обучение, коментира пък министърът на образованието Красимир Вълчев.

Отличниците с кауза като Тайра Ридваева - автор на сайтове и приложения, които помагат на нечуващи деца и ученици и имат практическа и бизнес насоченост, откроиха тазгодишния випуск на “Отличниците на България”.

“Направи ми впечатление, че тази година има разцвет на предприемчивите отличници – тези, които освен научни успехи имат такива и в бизнеса”, каза на онлайн церемонията главният редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев. Такива са децата от фирмата “Скай бюти козметикс”, които успешно реализират продуктите си на пазара, Денис Исметов от Шумен, създал светеща пешеходна пътека, захранвана от крачките на пешеходците, и създателят на роботи Йордан Цветков.

Двама от

отличниците

получиха

предложения

от спонсорите

на инициативата на “24 часа” да продължат сътрудничеството си с бизнеса. От “Трейс” обърнаха внимание на създателя на светещата пешеходна пътека Денис. А от А1 обявиха, че се надяват да видят в редиците си Цветелин Цецков - автор на симулация на квантов компютър. Той мечтае да създаде школа по програмиране за децата от родния си град.

Кой кой е от випуск 4

“24 часа” вдъхновил Димитър да изследва Космоса

Голямата детска енциклопедия на “24 часа” се оказа вдъхновението за отличника Димитър Фердинандов, който има план за колонизация на на Космоса.

“Моето приключение в света на физиката, астрономията и космическото изследване започна с том осем “Вселената” от тази поредица. Затова за мен е огромно удоволствие и огромна чест да получа тази награда”, каза Димитър. Той се включи от Бирмингам, където в момента учи аерокосмическо инженерство. Причината да избере да следва в чужбина е възможността да работи с авиокосмически гиганти като “Ролс-Ройс”, “Еърбъс” и “Боинг”. “Българското образование е на изключително високо ниво и е невероятно колко добре подготвени са всички ученици, когато напуснат своите училища. Аз съм благодарен за голямата обща култура, която получаваме от българското образование и учители”, каза още Димитър.

Димитър иска да работи с екипа, който ще успее да заведе първите астронавти на Марс. Още в 7-и клас участва в конкурса на NASA с есе и филмче за управляема мисия до Марс, в което разказва стъпките на космическото пътешествие.

Красимир Вълчев: Убеден съм, че вие ще бъдете будители

“Връчваме тези награди в навечерието на Деня на народните будители. Будителите са тези хора, които са създали и утвърдили нашата писменост, духовност, език, култура, но будители са и всички, които днес с интелектуалната си, с творческата си енергия вдъхновят много хора”, обърна се към “Отличниците на България” министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

“Когато говорим за отличници, има една конотация, че това е оценката “отличен 6”. Но вие сте успели да спечелите признанието, оценката, дори да вдъхновите други, за да получите тази оценка “Отличник на България”. Това не е обикновена оценка в училище, тя се дава, защото сте вложили енергия и време, за да бъдете творци, знаещи и можещи хора, а не просто да имате оценка отличен (6). Това е разликата между днешното и традиционното учене, защото живеем във време, когато е много по-важно да бъдем творци. Убеден съм, че вие ще бъдете хора, които ще вдъхновяват другите и по този начин вие също ще бъдете будители”, каза още Вълчев. Той изрази надежда много от отличниците да се ангажират в бъдеще с каузата за наука и образование.

“Благодарности на “24 часа”, които за поредна година представят постиженията на учениците и като цяло са най-ангажираната медия с темите на образованието. Образованието е темата, където има най-много положителна енергия, вяра, оптимизъм и надежда за бъдещето. Благодаря на всички спомоществователи на събитието, защото те помагат и в сферата на образованието”, каза още министър Вълчев.

Илияна Захариева: В тази ситуация технологиите правят живота и обучението възможни

“Тази церемония се случва не както сме си представяли на живо, но въпреки това тя се случва. В тази ситуация технологиите и свързаността правят живота, обучението, забавлението възможни. Най-много ни впечатли мечтата на Цветелин Цецков да създаде IT школа в Монтана. Искрено се надяваме, че това ще се случи", каза Илияна Захариева, директор корпоративни комуникации на А1.

Доминик Хамерс: Образованието е инвестиция и тя се връща

“Образованието е дългосрочна инвестиция. Бъдете сигурни, че тя има възвръщаемост”, каза изпълнителният директор на “Геотехмин” Доминик Хамерс на отличниците. “Поздравявам ви за усилията, които полагате всеки ден, за да постигнете изключителни резултати, както и вашите семейства за това че ви подкрепят и инвестират във вашето образование”, добави той.

Мариела Рунтева: Истинското знание е полезно за хората

“Истинското знание е тогава, когато ученето се претвори в действие, което е полезно за хората”, каза Мариела Рунтева от фондация “Трейс за хората”. Тя връчи наградата на Денис Исметов, създал светеща пешеходна пътека, и създателя на роботи Йордан Цветков.

Анелия Димова: Запазете ентусиазма си

“Деца, запазете ентусиазма си и продължавайте със създаването на иновативни модели”, каза Анелия Димова от “Аурубис България”. “Толкова много български таланти да бъдат на едно място и да получат признание. Заслужавате го!”, каза тя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Министърът на транспорта Росен Желязков КАДЪР: Би Ти Ви

Желязков: Главните секретари трябва да участват в бордове, но без пари

Моето мнение е, че главните секретари трябва да участват в бордове, но без да получават възнаграждения. Един младши експерт в министерство може да управлява държавно предприятие, а един главен секретар - не. Защо най-опитният държавен служител да не може? Това каза министърът на транспорта Росен Желязков в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви

Повече семейства с деца до 14 г., които се обучават от разстояние, ще имат право на помощ от държавата (видео)

Повече семейства с деца до 14 г., които се обучават от разстояние, ще имат право на помощ от държавата (видео)

Ако сте родител на дете, което учи от разстояние заради пандемията от Ковид-19, и се налага да излезете в неплатен отпуск, за да го гледате Ако сте останали без работа, но нямате право на обезщетение за безработица или размерът му е по-нисък от минималната заплата Ако сте самоосигуряващ се, но не можете да се трудите поради въведените мерки за

Депутатите приеха на второ четене бюджета на държавното обществен осигуряване за 2021 г.

Окончателно! 300 лв. минимална пенсия от 1 януари

От 1 януари минималната пенсия да се вдигне от 250 на 300 лв. Така всеки втори пенсионер ще взема минималната пенсия от догодина. С 20% се вдига и таванът, като става 1440 лв. От първи юли пък всички останали пенсии се увеличават по швейцарското правило с 5%. По 50 лв. бонус към пенсията ще се получават до края на март

Около 2 часа продължиха дебатите по приемането на Закона за бюджета на зравната каса за 2021 г. СНИМКА: АРХИВ

237 млн. лева повече в здравната каса за 2021 г.

Депутатите приеха на второ чете бюджета й, за първи път разпределиха предварително целия й резерв Окончателно: бонус от 600 лв. само за лекарите със заплата до 5000 лв. За първи път депутатите разпределиха предварително всички пари от резерва на здравната каса за догодина. Така джипитата ще получат още 15 млн. лв

Горският служител Георги Трайков

Бащата на убитите в Сандански деца: Кристина уби не само децата ми, уби и мен

"Обожавах децата, аз ги къпех, с мен играеха с часове.. Тя много пъти е злобеела срещу децата, защото им обръщам много внимание. Нямаше да говоря, ако не беше цялата тая помия, която близките и адвокатът и изляха върху мен и семейството ми... Не ме оставиха да погреба и оплача децата си". Това каза в интервю за "Струма" бащата на двете убити в

СНИМКА: Йордан Симеонов

Парламентът удължи заседанието си до 20 часа заради бюджета

Парламентът удължи заседанието си до 20.00 часа. В момента депутатите обсъждат на второ четене законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., предаде БТА. В дневния ред е и второто четене на законопроекта за държавния бюджет за следващата

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

След кастрация кучетата ще се връщат на старите им места.

На всеки 2 години ще броят бездомните кучета

Граждани и екоорганизации могат да поемат грижите за улични животни, ако подадат писмено заявление Веднъж на всеки 2 години общините трябва да броят изчерпателно уличните кучета на тяхна територия. Преброяването ще става през март-април или септември-ноември. Това пише в проектонаредба на земеделското министерство, пусната за обществено обсъждане

Шефката на комисията по образование в парламента Милена Дамянова

Милена Дамянова: Строгите мерки не са по желание, не са повод за мрънкане

Силна подкрепа за по-строгите мерки срещу коронавируса, предложени вчера от здравния министър, изрази председателката на комисията по образование към НС Милена Дамянова. "Строгите мерки не са по желание, не са нарушение на права, не са повод за мрънкане, не са повод да се разделим на един срещу друг

С откъснат крак е най-леко пострадалият от падналата до пазар в София арматура

С откъснат крак е най-леко пострадалият от падналата до пазар в София арматура

С откъснат крак е най-леко пострадалият работник при падането на арматура на строителен обект до столичния пазар "Димитър Петков", научи "24 часа". Строителят и още 4-ма души били на обекта, когато железата ги затрупали, съобщи зам.-директорът на СДВР ст. комисар Андон Златанов. Той посочи, че сигналът за инцидента е постъпил в 13:05 ч

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов СНИМКА: Архив

Министър Ангелов: Името на проф. Чирков е олицетворение на човечност

Днес си отиде един от най-големите сред нас – българските лекари. Професионалистът, от когото се учехме, човекът, който не ни позволяваше да забравяме, че най-важното, за което се борим, е здравето на ближния - проф. Александър Чирков. Това написа във фейсбук профила си министърът на здравеопазването проф

Днес сме първи в света по смъртност на 1 млн. души

Днес сме първи в света по смъртност на 1 млн. души

С 27,3 починали на 1 млн. души днешните данни ни поставят на първо място в света. Следващата държава с 21,1 е Словения. Възможно е обаче тези данни да не са особено точни. Обявените днес като починали 189 души вероятно са загубили живота си не само вчера, в понеделник, а и в събота и неделя, когато официално бяха отчетени доста по-малко смърти от

Паднала арматура уби човек на столичния пазар "Димитър Петков" и рани други трима СНИМКА: Велислав Николов

Арматура падна и уби човек на пазара "Димитър Петков" в София, 3-ма ранени (Снимки)

На място е здравният министър Костадин Ангелов Паднала арматура уби човек на столичния пазар "Димитър Петков" и рани други трима. Инцидентът е станал по-рано днес. Той се е случил на частен строеж. На място има екипи на пожарната и Спешна помощ. Там е и здравният министър Костадин Ангелов, съобщиха очевидци. Очаквайте подробности

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber