България с план за 12 млрд. лв. срещу кризата (Видео, инфографика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9173773 България с план за 12 млрд. лв. срещу кризата (Видео, инфографика) България с план за 12 млрд. лв. срещу кризата (Видео, инфографика) www.24chasa.bg
България с план за 12 млрд. лв. срещу кризата (Видео, инфографика)

Парите са извън средствата, които страната ни чака от еврофондове

Над 12 млрд. лв. грантово финансиране и още 9 млрд. във вид на заем може да получи България за изпълнение на националния План за възстановяване и устойчивост, разработен от правителството. Той беше представен от вицепремиера Томислав Дончев онлайн в петък.

Средствата ще дойдат по европейския механизъм за възстановяване и устойчивост, който предвижда обща финансова подкрепа за държавите в ЕС от 750 млрд. евро. Тези пари са извън финансирането, което очакваме от еврофондовете.

Българското правителство е

разработило

проекти по

четири стълба

- “Иновативна България”, “Зелена България”, “Свързана България” и “Справедлива България”. От юли насам всички министерства са изпратили над 100 предложения за проекти за близо 26,5 млрд. лв. Представеният от Дончев план не е окончателен, а покана за дискусия, която може да продължи до декември, когато предложението на България трябва да се представи пред ЕК.

2,432 млрд. лв. са отделени за “Иновативна България”. Тук

акценти са

образование,

научни

изследвания,

иновации

и интелигентна индустрия. С 650 млн. лв. до 2023 г. ще се изгради образователна STEM среда - обучение чрез методите на науката, технологиите, инженерството и математиката. Това значи, че 1680 училища ще се оборудват с такива кабинети, електронно обучение, виртуални класни стаи.

Със 70 млн. лв. ще се изградят центрове за личностно развитие, а със 711,9 млн. ще се модернизират 750 училища и 450 детски градини, както и студентски общежития.

Иновациите ще бъдат стимулирани чрез мрежа от изследователски университети, цифрови иновационни хъбове и др. Заделени за това са 410 млн. лв.

Специален фонд с 490 млн. лв. ще привлича стратегически инвеститори в индустриалните паркове, а със 100 млн. ще се стимулира кръговата икономика.

Най-голям ресурс -

4,5 млрд. лв.,

ще бъдат

насочени към

“Зелена

България”

за устойчивото управление на природните ресурси. 3 млрд. са за енергийна ефективност на жилищни, общински, промишлени сгради. Не става дума само за саниране, а и за слънчеви колектори, фотоволтаици, хидропомпи и др.

511 млн. лв. ще се инвестират в ЕСО за дигитализирано електроразпределение и умни мрежи. 38 млн. лв. са за опазване на защитените зони от “Натура 2000”. 102 млн. лв. има за дигитално земеделие. За намаляване на загубата на вода и ефективно напояване е планиран ресурс от 848 млн. лв. Ще бъде създаден и национален фонд за декарбонизация на икономиката.

“Свързана България” предвижда повишаване на конкурентоспособността на регионалните икономики, подобряване на транспортната и цифровата свързаност. Тук има заделени 2,675 млрд. лв.

1 млрд. от тях ще дигитализират управлението на трафика на железниците, ще се създадат системи за безопасност, за енергийна ефективност. С 1/3 от парите ще се закупат нови влакове.

С 575 млн. лв. ще се поднови ВиК мрежата, ще се изградят пречиствателни станции. Планирана е цифровизация за ефективно управление на водите, както и изграждане на

единна система

за координация

на държавните

структури

при бедствия,

опазване на обществения ред, борба с престъпността. Цифровата инфраструктура ще обхване цялата страна с 806 млн. лв.

Подобряването на бизнес средата, здравеопазването и социалното включване са обхванати в “Справедлива България”. За тези цели са предвидени 2,55 млрд. лв.

В първото направление се набляга на модернизирането на администрацията. Информационна система ще бъде внедрена в административните съдилища, които ще могат да обменят информация, страните по делата ще се призовават електронно, съдебни заседания ще могат да се провеждат онлайн. Това ще стане с 23 млн. лв.

Електронн услуги и правосъдие за гражданите ще се доразвият с 1,5 млн. лв., както и информационната система на съдилищата - с 53 млн. лв.

169 млн. отиват за национална интелигентна система с цел превенция и анализ на информация в сферата на обществената безопасност и надграждане на системата за противодействие на корупцията сред служителите на МВР, повишаване на прозрачността при обслужване на гражданите.

Регистрите в администрацията ще се дигитализират със 150 млн. лв. Става въпрос за Агенцията по вписванията, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, НСИ и др. Със 192 млн. лв. ще се изгради система за електронна идентификация и персонализация в личните документи.

Обърнато е внимание и на социалните мерки. За закриване на домове за стари хора и създаването на подходящи институции за грижа за тях са заделени 755 млн. лв. За възрастните е предвидено и дигитално обучение с 80 млн. лв. Със 150 млн. ще се улесни достъпът на хората с увреждания - чрез софтуери, адаптирани превозни средства, технически и медицински устройства и др.

Социалните предприятия ще бъдат подпомогнати с 21,5 млн. лв. Музеите и библиотеките ще се дигитализират със 120 млн. лв.

Болниците ще

трябва да се

модернизират

и оборудват с иновативни технологии. 780 млн. лв. са предвидени за това и за квалификация на персонала. Застъпено е развитието на психиатричната помощ, на Медицинския институт на МВР, на системата за спешни повиквания.

Краен срок за изпълнението на всички тези проекти е 2026 г., като 2/3 от ресурса трябва да са договорени през първите 2 години.

“Целта на плана е достъп до допълнително финансиране, за да се укрепят всички публични звена в държавата и да се намери изход от икономическата криза, дългосрочни предпоставки за растеж, реформи. Това не са просто едни нови пари към сегашните оперативни програми, а уникална възможност за огромни инвестиции за основните нужди на България. Планът означава, че през следващите 6 години следва да се инвестира поне 2 млрд. лв. на година и би удвоил обема на публичните инвестиции в страната”, обобщи Дончев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

В студа и пандемията сега ползваме ток колкото на Нова година (Инфографики)

В студа и пандемията сега ползваме ток колкото на Нова година (Инфографики)

Цените на електричеството в цяла Европа тръгнаха нагоре Очаква се частичното затваряне да доведе до спад на ползването на електроенергия, но пък ниските температури и престоят у дома го компенсира 6065 мегавата беше товарът в четвъртък на електроенергийната система в пиковия час 19. Тогава ползваният в България ток е бил почти колкото на 31

Работник минава покрай тръби за “Северен поток 2” в град Котка, Финландия.

Възобновяват работата по "Северен поток-2" през декември

Работата по строежа на газопровода "Северен поток-2" ще бъде възобновена през декември след едногодишно прекъсване, предаде ДПА, цитирана от БТА. Информацията бе потвърдена от компанията оператор на проекта Норд стрийм 2 (Nord Stream 2). Строителството на съоръжението, което ще пренася руски газ директно до Германия ще бъде подновено на 5 декември

Финансовият министър Кирил Ананиев

Ананиев: Бюджетът ще може да се изпълнява от всяко правителство

Бюджетът е разчетен така, че да може да се изпълнява от всяко правителство, независимо от конфигурацията на политическите сили. Това заяви министърът на финансите Кирил Ананиев пред Дарик радио. Той напомни, че във финансовия план за следващата година е предвиден сериозен буфер в размер на 5% от разходите и трансферите на ведомствата и

Утвърдени са икономическите дейности в обхвата на компенсацията от 24 лв. на ден

Утвърдени са икономическите дейности в обхвата на компенсацията от 24 лв. на ден

Със заповед на социалния министър са утвърдени икономическите дейности, които попадат в обхвата на новата мярка за подпомагане с по 24 лева на ден за работниците от временно затворените бизнеси заради мерките за ограничаване разпространението на Covid-19. Заповедта е налична на сайта на Агенцията по заетостта

Европейските страни желаят да засилят търговското сътрудничество с Китай

Европейските страни желаят да засилят търговското сътрудничество с Китай

На проведения тази седмица в Пекин 12-и панаир за външни инвестиции на Китай, в който участваха дипломатически представители на 85 държави, както и представители на международни институции в Китай, бе обърнато внимание на новия модел икономическо развитие след пандемията, предаде "Радио Китай".  На подфорума за инвестиционното сътрудничество между

Марияна Николова КАДЪР: NOVA

Министър Николова: Готвим нови финансови мерки заради въведените ограничения

Държавата планира финансова помощ заради новите триседмични рестрикции, каза министър Марияна Николова пред NOVA.  „Хората, които не могат да гледат своите деца, ще имат възможност да получат допълнителна подкрепа. Предвиждаме от понеделник да заработи нова икономическа мярка, която ще бъде над 170 млн. и касае малки и средни предприятия

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Проект за един от лидерите в автомобилостоенето “Мерцедес-Бенз”.

BG фирма създава мебели за световни модни марки

Фондът за капиталови инвестиции на ББР влага в компанията 1,65 млн. лв. Българската фирма “М2 ПРОМ” прави мебели за световни модни марки като “Диор” и “Ив Сен Лоран”. Компанията стартира едва преди 5 г. с идеята да покаже, че България може да се асоциира с качествено мебелостроене. А сега може да се похвали

Standard&Poor's потвърди ‘BBB’ рейтинга на България със стабилна перспектива

Standard&Poor's потвърди ‘BBB’ рейтинга на България със стабилна перспектива

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2' Перспективата пред рейтинга остава стабилна. Това бе съобщено на страницата на Министерството на финансите.  В обобщения доклад е отбелязано подобрението в очакванията за развитието на

Михол Мартин СНИМКА: РОЙТЕРС

Ирландия отменя ограниченията върху търговията на дребно на 18 декември

Ирландските власти ще позволят на магазини, ресторанти, спортни зали и пъбове, които сервират храна, да отворят отново идната седмица и ще разреши пътуванията между отделните графства на страната от 18 декември, за да улесни празнуването на една "различна, но специална" Коледа, каза днес министър-председателят Михол Мартин, цитиран от Ройтерс

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов

Безлихвени кредити за 94 млн. лв. в пандемията дадени в помощ на хората (Обзор)

Средният размер е 4182 лв. на човек Безлихвени кредити на физически лица за над 94 млн. лв. е гарантирала Българската банка за развитие. Средният им размер е 4128 лв. на заем, стана ясно от отговор на икономическия министър Лъчезар Борисов по време на парламентарния контрол в петък. Общо 22 641 кредита са гарантирани от ББР досега през 12-те

Премиерът Бойко Борисов събра тримата министри в петък следобед. На срещата той поиска да се работи координирано, защото няма значение кое министерство е виновно, когато има проблем.

Идваща водна криза или спор за пари от такси за напояване скара трима министри (Обзор)

Изненадващо в петък в парламента Емил Димитров критикува Десислава Танева и Петя Аврамова, че бавят проект за язовир “Камчия” Двете му отвърнаха, че това са хаотични разсъждения и безпочвени обвинения По-късно през деня премиерът Борисов ги събра, за да се разберат Скандал припламна в петък в парламента между трима министри

"Енерго-Про"

“Енерго-Про” насърчава онлайн услугите

Центровете за обслужване на “Енерго-Про” продължават да работят в условията на частично затваряне на държавата. Компанията обаче насърчава онлайн комуникацията с клиентите си с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. Една от онлайн услугите е проверка и плащане на сметка през сайта на компанията

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber