88% от учениците влизали редовно в онлайн часовете (Графики)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9173452 88% от учениците влизали редовно в онлайн часовете (Графики) 88% от учениците влизали редовно в онлайн часовете (Графики) www.24chasa.bg
АСЕНКА ХРИСТОВА
АСЕНКА ХРИСТОВА

Децата са отделяли повече време за учене, смятат половината родители

Около 88% от учениците са участвали сравнително редовно в учебните занятия - всеки ден или през повечето дни, докато те се провеждаха онлайн през пролетта заради пандемията от COVID-19. Най-редовни са били учениците от V до VIII клас, а сравнително по-нередовни - тези от XI и XII клас.

Това сочи проучване на Института за изследвания в образованието с шеф Асенка Христова. Оценката на онлайн обучението, с което завърши учебната 2019/2020 г., е направена по поръчка на МОН. Изследването е осъществено в края на миналата учебна година и обхваща 135 училища от цялата страна. В него са участвали 4448 ученици от V до XII клас, 5403 родители, 1885 учители и 135 директори.

76% от родителите са обявили, че децата им са били всеки ден в онлайн часовете. На 4% от тях малчуганите са се включвали понякога, а на още 2% - много рядко.

1/5 от учителите дори отчитат по-висока мотивация и ангажираност на учениците с ученето от разстояние в сравнение с присъственото обучение. Половината от учителите обаче посочват, че част от възпитаниците им често не са оставали докрай в онлайн часовете. 40% от педагозите посочват, че в часовете им редовно е имало отсъстващи деца.

Средно по 5 часа на ден са прекарвали учениците пред екрана на електронно устройство, за да учат. А почти 39% са тези, които са отделяли повече от 6 часа дневно, сред тях са учениците от VIII и IX клас.

Около 69% от родителите смятат, че учителите са успели да преподават в електронна среда по разбираем начин. Около 2/3 от тях определят като успешни усилията на учителите да мотивират детето им да учи. Същевременно на въпроса от кого са получавали подкрепа при затруднения по време на онлайн обучението всички деца са посочили родителите си, а само 40% - и своите учители.

Повече време за уроците са отделяли учениците от I до IV клас и тези в V и IX клас. Най-малко време в онлайн учене са инвестирали 12-окласниците.

Децата са отделяли повече време за учене при онлайна, смятат пък половината родители. 44% от тях посочват, че детето им е получавало повече домашни. Същевременно родителите като цяло смятат, че децата им по-скоро не са успели да усвоят материала в същата степен, както при присъствие в класната стая. 58% от тях са скептични дали обучението е било толкова ефективно. За 29% ефективността при двете форми е еднаква.

36% от педагозите определят ученето през този период като пълноценно. 51% са учениците, които са удовлетворени от начина, по който е бил организиран процесът от разстояние.

92% от учениците имат собствен смартфон, а 65% - компютър, и могат да ги използват за учебни цели. Значително по-малък е делът на учениците със собствен компютър и интернет сред тези, чийто майчин език не е български. 

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Късно в понеделник президентът Румен Радев беше в Бяла черква за 145 г. от Априлското въстание и 45-ата годишнината от обявяването и? град.

Радев подписа срещу Русия, но го спотаи и обяви министрите, докато Борисов отчита 10-те си години власт

Малко заразени през седмицата - по 780 на ден, но по жертви още сме 4-и в света (Графики)

Малко заразени през седмицата - по 780 на ден, но по жертви още сме 4-и в света (Графики)

Най-дълъг живот имат в Кърджали, най-кратък - във Видин (Графика)

Най-дълъг живот имат в Кърджали, най-кратък - във Видин (Графика)

Конституционен съд на Република България СНИМКА: Архив

Конституционният съд: Суперпрокурорът, който ще разследва главния, е извънреден. Не трябва да го има (Обзор)

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов държа заключителна реч пред съпартийците си.

СНИМКИ: ГЕРБ

ГЕРБ - Бургас бламира махането на кмета Николов като зам.-шеф (Обзор)

Кой е съветникът в сянка на цар Борис III и Петър Дънов

Кой е съветникът в сянка на цар Борис III и Петър Дънов

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber