Адвокат Мария Петрова: Доброволците не трябва да имат досег до пациентите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9172828 Адвокат Мария Петрова: Доброволците не трябва да имат досег до пациентите Адвокат Мария Петрова: Доброволците не трябва да имат досег до пациентите www.24chasa.bg
Адвокат Мария Петрова: Доброволците не трябва да имат досег до пациентите

"Доброволците не трябва да влизат в отделенията и да имат досег до пациентите, защото това е риск и за тях, и за пациентите". Това каза пред Би Ти Ви адвокат Мария Петрова – специалист по медицинско право. Тя е създателка на първата кантора по медицинско право у нас, една от отличените в кампанията "Вдъхновителки" на 24 часа и mila.bg.

"Доброволчеството е изключително полезно, но на нас не ни трябват доброволци, които да лекуват и изобщо да имат досег с пациентите", каза още тя.

"Дори и студенти по медицина, стажанти-лекари, нямат право да извършват лечебни и диагностични мероприятия. Това, че един кадрови дефицит е бил дълго време неглижиран, не може сега в условията на пандемия да смятаме, че панацеята на това е доброто сърце на хората", обясни адв. Мария Петрова.

По думите й в България има близо 400 болници, с много регистрирани легла, но в тях няма лекари, медицински сестри и персонал, който да обслужва пациентите.

"В провинцията има лечебни заведения с болничен характер, в които фиктивно на граждански договор фигурират определени лекари, които не са стъпвали там, не работят и в такава криза няма как да окажат помощ. Този проблем е трупан с години, но новата пандемична обстановка даде нова изява и поле за действие за нормативни промени", уточни тя.

Според нея делата не са най-доброто решение на нито един проблем. "Основното решение е дългосрочна стратегия, нормативни уредби и ефективен контрол", каза още тя.

Тя заяви, че болниците трябва да си оказват колаборация. "Те не са самосиндикални структури, които не са обвързани", предупреди Мария Петрова.

"Добре щеше да е в изминалите месеци да се очертаят по-големи стъпки и предпоставки за последващите действия, които да са в полза на обществото", обобщи адвокатката.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Денят преди да закачим мартениците, може да се окаже един от най-важните в живота

Денят преди да закачим мартениците, може да се окаже един от най-важните в живота

Вижте актуалната пътна обстановка

Вижте актуалната пътна обстановка

Енергийният министър Теменужка Петкова и вицепремиерът и министър на минното дело и енергетиката на Република Сърбия Зорана Михайлович бяха на точката на свързване на Калотина.

През май започва строителството на газопровода със Сърбия (Обзор)

1681 новозаразени с коронавирус у нас, 12,3% от тестваните, 800 излекувани

1681 новозаразени с коронавирус у нас, 12,3% от тестваните, 800 излекувани

Кристиан Николов в съда

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Свидетели на последните минути на Милен Цветков: Трясъкът бе като от бомба (Обзор)

Д-р Гергана Николова КАДЪР: БНТ

Д-р Гергана Николова: Масовата имунизация ще сложи край на изолацията

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber